
Aromatyczna i rozgrzewająca zupa z dyni
Składniki:
(na 3-4 porcje)
- Dynia obrana – 800 g
- Ziemniaki – 250 g
- Masło JOGO – 25 g
- Cebulą – 1 sztuka
- Czosnek – ząbki
- Kurkuma mielona – 1 łyżeczka
- Imbir mielony – 1 łyżeczka
- Pomidor – 1 sztuka
- 1,5 szklanki bulionu
- 1 szklanka mleka JOGO
Przygotowanie:
Obraną oraz pozbawioną pestek dynię pokroić w kostkę, tak samo jak i obrane wcześniej ziemniaki. Cebulę, pokrojoną w kostkę, a także czosnek, obrany i pokrojony w plasterki, zeszklić w dużym garnku na maśle. Następnie dodać dynię oraz ziemniaki, posolić, dodać kurkumę oraz imbir. Smażyć przez około 10 minut, co chwilę mieszając. Wlać do garnka podrazany wcześniej bulion, a następnie, zmniejszając ogień, gotować zupę przez 10-15 minut pod przykryciem. W międzyczasie sparzonego i obranego że skórki pomidora, pozbawionego nasion, pokroić na cztery części, dodać do gotującej się zupy. W wymieszać całość, gotować przez kolejne 5 minut, aby warzywa były miękkie. Ostatni krok to dodanie mleka i zmiksowanie zupy na gładką masę.
Podawać zupę z dyni najlepiej na gorąco z pestkami słonecznika lub dyni, śmietaną, lub pokrojoną kiełbasą wędzoną.
Życzymy smacznego!
Życzymy smacznego!