
Przepis na babeczki kokosowe z kaszy manny z kefirem JOGO
Składniki:
- 2 szklanki kaszy manny
- 400 ml kefiru JOGO
- Cukier około pół szklanki
- około 100 g masła JOGO
- 2 jajka
- 50 gramów wiórków kokosowych
- Kilka kropel aromatu wanilinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Kasze mannę zalewamy kefirem i odstawiamy na godzinę, co jakiś czas mieszając. Kasza w tym czasie pęcznieje i powiększa swoją objętość. Do smaku dodajemy cukier lub słodzik (w zależności od rodzaju wsypujemy odpowiednią ilość), mieszamy. Roztapiamy masło i wystudzone wlewamy do ciasta. Wbijamy jajka, dokładnie mieszamy lub miksujemy, po dodaniu jajek i masła ciasto robi się rzadsze. Dodajemy wiórki kokosowe i kilka kropel aromatu wanilinowego. Na końcu dodajemy około proszk do pieczenia, bardzo dobrze mieszamy i odstawiamy ciasto na około 10 minut. Pieczemy najlepiej w silikonowych foremkach o dowolnym kształcie w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 20 minut. Uwaga! Foremki wypełniamy na 2/3 objętości, gdyż babeczki bardzo dobrze wyrastają.Dekorujemy babeczki według uznania. Smacznego!