Babka piaskowa

Składniki:
  • Masło JOGO – 150g – w temperaturze pokojowej
  • Mąka ziemniaczana – 200g
  • Mąka pszenna – 100g
  • Jajka – 3 szt
  • Cukier – 150g
  • Cukier waniliowy – opakowanie około 15g
  • Proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki
  • Skórka z jednej cytryny
  • Bakalia – około 100g (można pominąć)
  • Cukier puder do posypania
  • Lody JOGO waniliowe do podania babki
Przygotowanie:

Żółtka oddzielamy od białek i najpierw ubić białka na sztywną pianę. W oddzielnym naczyniu ubić miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym. Cały czas miksując, dodać żółtka, a następnie przesiać do masy maślanej obie mąki i proszek do pieczenia oraz skórką z cytryny. Na końcu bardzo ostrożnie wmieszać ubite białka. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem formy do pieczenia z otworem po środku i piec około 1 godziny w temperaturze 160 stopni. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem i podawać porcje z gałką lodów waniliowych.
Wesołych Świąt Wielkanocnych i smacznej babki życzy JOGO!

Sprawdź inne przepisy: