
Babka piaskowa
Składniki:
- Żółtka – 7 szt.
- Białka – 4 szt.
- Masło JOGO – kostka w temperaturze pokojowej 200
- Mąka pszenna tortowa 180 g
- Cukier trzcinowy 250 g
- Mąka ziemniaczana 70 g
- 3 łyżki wódki bądź innego mocnego alkoholu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Sok z połowy cytryny
- Skórka otarta z połowy cytryny wyparzonej wrzątkiem
Przygotowanie:
Żółtka ubijamy z cukrem na białą gładką masę, aż zwiększy swoją objętość. Powoli dodajemy miękkie masło. Mąkę i mąkę ziemniaczaną przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy partiami, miksując na niskich obrotach. Następnie mieszamy wódkę, skórkę otartą z cytryny i sok z niej wyciśnięty, a następnie dodajemy do masy i znowu miksujemy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do reszty składników dodajemy stopniowo białka i mieszamy delikatnie szpatułką lub łyżką, aż połączą się z masą. Następnie dodajemy pozostałe białka i znowu bardzo delikatnie mieszamy. Wg uznania można dodać ulubione bakalie. Formę o średnicy 28-30 cm z otworem po środku smarujemy masłem bądź olejem i przekładamydo niej ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 50-55 minut w 170-180°C z termoobiegiem (190°C bez termoobiegu).Dekorujemy lukrem, cukrem pudrem lub według uznania.
Wesołych i radosnych Świąt Wielkanocnych i smacznej babki piaskowej życzy JOGO!