Przemycamy produkty mleczne w dietę niejadka.
Mały niejadek jest powodem do zmartwień dla wielu rodziców. Odmawianie posiłków jest zwykle objawem tymczasowego buntu, jednak trudno pozwolić na to, by maluch nic nie jadł przez cały dzień. Pokarm jest w końcu źródłem składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego rozwoju. Błędem jest cieszenie się, że dziecko je cokolwiek. W dzieciństwie kształtuje się bowiem prawidłowe nawyki żywieniowe.
W dorosłym życiu trudno będzie zrezygnować z jedzenia słodyczy, jeśli miało się do nich nieograniczony dostęp na wcześniejszym etapie życia. Zamiast dokarmiać niejadka bezwartościowymi słodkościami, lepiej przemycić produkty mleczne, które dobrze smakują, a przy okazji dostarczają niezbędnych składników mineralnych i witamin.
Dlaczego dzieci powinny jeść produkty mleczne?
Wśród najchętniej sięganych przez dzieci posiłków, znajdują się te, które są przyrządzone na bazie produktów mlecznych. To dobra wiadomość, zgodnie z zaleceniami żywieniowymi codzienna dieta musi obejmować nabiał. Rodzice niejadków powinni więc eksperymentować i szukać takich dań, które maluch chętnie zje.
Produkty mleczne to głównie białko, czyli niezmiernie istotny podczas procesu wzrostu materiał budulcowy. Budowę kości i zębów wspiera również wapń – makroelement powszechny w nabiale. Produkty mleczne są także źródłem niezbędnego w diecie tłuszczu i witamin w nim rozpuszczalnych.
Pomysły na przemycanie produktów mlecznych Jogo w posiłkach
Wśród produktów mlecznych Jogo znajduje się wiele propozycji, które mogą zasmakować dzieciom. Jogurt naturalny Jogo można połączyć z sezonowymi owocami i musli. Tak skomponowany posiłek dostarczy maluchowi białka, wapnia i wielu witamin.
Jeśli dziecko odmawia jedzenia, ale ma ochotę pić, można mu zaproponować owocowy jogurt do picia Jogo drink lub maślankę luksusową zblendowaną z bananem i truskawkami. Jest duża szansa, że dziecko zainteresuje się napojem podanym w ładnej szklance z kolorową słomką. Twarożki wiejskie Jogo smakują świetnie zarówno na słodko (np. z miodem), jak i na słono. Serek w towarzystwie różnokolorowych warzyw dostarczy cennych składników.
Posiłek dziecka musi wyglądać ładnie, warto więc pobudzić wyobraźnię nawet przy codziennym przygotowywaniu kanapek i zadbać o kolorową zawartość talerza. Kanapka z masłem i plastrem sera twarogowego będzie wyglądała dla dziecka atrakcyjniej, jeśli stworzy się na niej buzię za pomocą warzyw.
Włosy ze szczypiorku, oczy z ogórka, nosek z rzodkiewki a usta z pomidora? Kreatywność w kuchni u rodziców niejadka to prawdziwy skarb.