Wielu Klientów pyta nas o różnice pomiędzy kefirem a maślanką. Wiadomo, że każdy z tych produktów jest wytwarzany z mleka, ale co ostatecznie decyduje o tym, że oba produkty inaczej smakują i mają inne znaczenie dla organizmu? Zapraszamy do lektury artykułu, w którym postaramy się udzielić wyczerpującej odpowiedzi na wspomniane pytanie.
Kefir – skąd popularność tego produktu mleczarskiego?
Kefir jest produktem mleczarskim o najwyższych właściwościach. Wytwarza się go z fermentowanego mleka. W tradycyjnych spółdzielniach mleczarskich takich jak JOGO kefir wytwarza się z mleka krowiego. Znane są również odmiany uzyskiwane z mleka innych ssaków, mleka kokosowego, ryżowego a nawet sojowego.
Kefir posiada kultury bakterii, które są bardzo potrzebne człowiekowi do prawidłowego funkcjonowania.
Ciekawostką jest fakt, że dawniej grzybki nazywane również ziarnami kefirowymi pozyskiwane były w rozmaite sposoby. Na przykład w XIX
wieku w Europie zjawisko to zaobserwował uczony z Francji, który wędrując po Tybecie, odwiedził jaskinię, gdzie mieszkańcy zdejmowali grzyby skalne ze ścian, po to aby następnie dodać je do mleka. Taki zabieg sprawiał, że szybciej się ono zsiadało i zachwycało swoim unikatowym smakiem. Obecnie do produkcji kefiru nadal używane są grzybki, które nazywamy ziarnami kefirowymi i pozyskujemy w sterylnych warunkach naszej Spółdzielni Mleczarskiej.
Wpływ kefiru na organizm człowieka
Kefir to produkt mleczarski, który sprawia, że białko i wapń są lepiej przyswajalne. Ponadto przyczynia się do obniżenia poziomu „złego” cholesterolu oraz ciśnienia tętniczego. Badania wykazują, że kefir rozkłada związki rakotwórcze, które są przyswajane wraz z żywnością. Ten mleczny napój to również prawdziwa pomocna dłoń dla osób mających problem z przyswajaniem laktozy. Kefir wspomaga transport węglowodanów oraz absorpcję cukrów złożonych i prostych – a to właśnie do nich zalicza się laktoza.
To jeszcze nie wszystkie zalety kefiru. Produkt ten posiada substancje, które hamują rozwój bakterii wywołujących choroby przewodu pokarmowego.
Maślanka – dla kogo i dlaczego?
Jak wytwarza się maślankę? Jest to produkt mleczny powstający dzięki oddzielaniu się tłuszczu od „zamaślonej” śmietany. Podsumowując zatem – maślanka to produkt uboczny, który jest uzyskiwany podczas produkcji masła. Nie zmienia to jednak faktu, że posiada on mało tłuszczu i cechuje się bardzo łagodnym smakiem… Najważniejsze jednak, że wspiera organizm człowieka na wielu płaszczyznach.
W składzie maślanki znajdziemy lecytynę, czyli substancję będącą składnikiem tkanki nerwowej i błon komórkowych, która ponadto odgrywa znaczącą rolę w przemianie materii. Wpływa również na obniżenie poziomu cholesterolu i trójglicerydów.
Krótko mówiąc, w swojej diecie warto zadbać o to, aby spożywać zarówno maślankę jak i kefir. Oba produkty posiadają zbliżoną wartość odżywczą, choć jak wspominaliśmy różnią się od siebie zarówno składem jak i sposobem wytwarzania. Natomiast pozostałe składniki – na przykład minerały i witaminy – pozostają zarówno w przypadku maślanki jak i kefiru na bardzo podobnym poziomie.
Smacznego śniadania, obiadu, kolacji – wszystkim Czytelnikom życzy JOGO!