Charakterystyka kefiru

Kefir to fermentowany napój na bazie mleka produkowany z użyciem ziaren kefirowych. Jest orzeźwiający i lekko gazowany gdyż  posiada dwutlenek węgla wytworzony podczas fermentacji mlekowej. Napój ten można wytwarzać nie tylko z mleka krowiego ale również koziego, sojowego, kokosowego czy ryżowego. Smak może być różny i zależy od ilości i rodzaju użytych drożdży oraz ziaren kefirowych. Produkowany jest od XX wieku,  najprawdopodobniej pochodzi z Kaukazu, gdzie wytwarzany był przez pasterzy. Wlewali oni mleko do skórzanych worków, w których dochodziło do fermentacji. Skład kefiru tak jak smak może być różny i zależy od rodzaju użytego mleka, zawartości tłuszczu, rodzaju użytych ziaren kefirowych. Główne związki powstające w trakcie wytwarzania kefiru to kwas mlekowy, dwutlenek węgla i alkohol etylowy. Napój jest bogactwem witamin oraz minerałów. Bardzo pozytywnie wpływa na nasz układ trawienny- jest naturalnym probiotykiem.