Ktokolwiek mieszkał lub spędzał wakacje na wsi zapewne jako jeden ze swoich smaków dzieciństwa kojarzy pajdę ciepłego chleba z masłem domowej produkcji. Czym właściwie jest ten mleczarski przysmak i jaki ma wpływ na nasze życie? Czytając porady dietetyczne, napotykamy na różne opinie na ten temat. My – Łódzka Spółdzielnia Mleczarska znamy się na tej grupie produktowej i chętnie podzielimy się z Wami swoją wiedzą.
Masło – tradycyjny produkt mleczarski
Masło jest produktem otrzymywanym ze śmietany mleka krowiego. Inaczej mówiąc – jest po prostu skondensowanym tłuszczem mlecznym, który cechuje wyjątkowy smak znany od pokoleń w całej Polsce. Skąd się biorą różnice w smaku pomiędzy „masłem a masłem”? Głównie wynika to z tego, że w naszym kraju wyróżnia się aż cztery kategorie tego produktu mleczarskiego: masło ekstra, delikatesowe, wyborowe i stołowe. Najlepsza jest pierwsza odmiana.
To właśnie Masło Ekstra znajdziecie w ofercie JOGO. Warto wiedzieć, że nasz produkt, nim trafi na Wasze stoły, musi spełnić najsurowsze wymagania.
Mit dotyczący wpływu masła na dobry wzrok
W maśle znajdują się również witaminy A, D i E. Ich zawartość jednak zmienia się w zależności od pory roku. Na przykład w zimie jest mniej tych witamin, a latem zdecydowanie więcej, co wynika z pobytu krów na pastwiskach. W tym miejscu więc należy obalić mit mówiący o maśle jako niezbędnym „żywicielu” oczu witaminą A. Jest jej o wiele więcej w innych produktach np. w serach, jogurtach czy warzywach.
Masło – czy warto po nie sięgać? – Spółdzielnia Mleczarska radzi
Masło jest lekko strawnym i najlepiej przyswajalnym tłuszczem zwierzęcym. Niewiele osób wie, że masło nie zawiera żadnych składników chemicznych. Ten produkt mleczarski jest szczególnie zalecany dla dzieci do trzeciego roku życia. Potem powinno się go jeść, ale już niestety nie bez ograniczeń. Nie świadczy to jednak o tym, że masło jest szkodliwe, po prostu zawiera dużo nasyconych kwasów tłuszczowych.
Dietetycy zajmują się badaniami tłuszczów nasyconych. Najnowsze wyniki dowodzą, że tłuszcze te są bardzo ważne dla organizmu, ponieważ są niezbędne do transportu witamin. Ponadto – wyściełają i chronią ważne narządy. Lekarze wspominają również, że tłuszcze nasycone obecne w maśle mogą podnosić poziom „dobrego” cholesterolu.
Masło zawiera również kwas masłowy, który ma bardzo ważne znaczenie dla organizmu. Między innymi hamuje rozwój komórek rakowych w organizmie, jest również bardzo zdrowy dla jelit.
Ten produkt mleczarski nie jest również obojętny dla skóry. Wielu kosmetologów zaleca nawilżającą maseczkę z masła, śmietany oraz posiekanej pietruszki. Jak widać, na terapię nawilżająco-odmładzającą w zaciszu swojego domu, może pozwolić sobie każda kobieta!
Życzymy smacznych i zdrowych posiłków z masłem w roli głównej!