Szybka sałatka pomidorowa

Szybka sałatka pomidorowa

Składniki:
  • Pomidory – 4 duże
  • Cebula czerwona – 1,5 cebuli
  • Czosnek – 1 ząbek
  • Śmietana JOGO 18%
  • Sól, pieprz – do smaku
  • Natka pietruszki lub koperek – do dekoracji

Przygotowanie:

Pomidory pokrój w dużą kostkę i przełóż do miski. Cebulę pokrój w bardzo cienkie piórka i dodaj do pomidorów. Czosnek posiekaj bardzo drobno i dodaj również do pomidorów, wymieszaj sałatkę. Dopraw sałatkę śmietaną, a na koniec dodaj sól i pieprz. Podawaj sałatkę pomidorową, posypaną świeżą zieleniną na przykład do mięs lub jako samodzielne danie.Życzymy smacznego!

Sprawdź inne przepisy:


Zupa grzybowa

Zupa grzybowa

Składniki:
  • Pieczarki – 6 dużych pieczarek
  • Marchew – 1 duża
  • Ziemniaki – 2 szt.
  • Cebula – 1 średnia
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Kasza pęczak – 3 czubate łyżki
  • Olej do smażenia – 1 łyżka
  • Masło JOGO do smażenia – 20g
  • Sól, pieprz do smaku
  • Bulion warzywny – 3 litry
  • Śmietana JOGO – do smaku
  • Natka pietruszki – do dekoracji

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w piórka, a pieczarki i czosnek w cienkie plasterki, usmażyć na rozgrzanym oleju na złocisty kolor, dodać marchewkę, startą na tarce o grubych oczkach, smażyć kilka minut, a pod koniec smażenia dodać masło i smażyć jeszcze około 2-3 minuty. Zagotować bulion, do którego wrzucić obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować przez około 10 minut. Następnie do zupy wrzucić usmażone warzywa i pieczarki, dobrze wymieszać, gotować przez kolejne 10 minut. Dodać sól i pieprz. Zupę podawać ze śmietaną i świeżą natką pietruszki.Smacznego!

Sprawdź inne przepisy:


Sernik ze śliwkami

Sernik ze śliwkami

Składniki:
  • Ser na sernik JOGO – 400g
  • Cukier – 120g
  • Masło JOGO – 160g
  • Kasza manna – 4 łyżki suchej kaszy
  • Jajka – 4 sztuki
  • Cukier waniliowy – do smaku
  • Sól – szczypta
  • Śliwki pozbawione pestek – 400g
  • Cukier puder do dekoracji – 2 łyżki

Przygotowanie:

Ser przekładamy do dużej miski, dodajemy jajka, miksujemy całość na gładką masę. Roztopione masło, cukier, cukier waniliowy, sól oraz kaszę mannę również dodajemy do masy i znowu miksujemy. Formę do pieczenia smarujemy masłem lub wykładamy papierem do pieczenia, a następnie przekładamy do niego masę serową. Na górę wykładamy pokrojone w dowolny sposób śliwki i wstawiamy sernik do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni, na 40 minut.Podajemy na zimno, posypując cukrem pudrem. Smacznego!

Sprawdź inne przepisy:


Racuszki z serkiem Kaśka

Racuszki z serkiem Kaśka

Składniki:
  • Drożdże świeże – 20g
  • Cukier – 20g
  • Mleko JOGO – 150ml
  • Mąka pszenna – 150g
  • Cynamon – 1,5 łyżeczki
  • Sól – szczypta
  • Jajka – 2 sztuki
  • Jabłka – 2 sztuki
  • Olej do smażenia

Przygotowanie:

Do lekko podgrzanego mleka wkładamy drożdże i je ucieramy, dodając również cukier. Do rozpuszczonych drożdży dodajemy mąkę, pozostały cukier, cynamon, sól i jajka. Dokładnie mieszamy całość, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ciepłego miejsca na około półgodziny. W międzyczasie obieramy jabłka i ścieramy je na tarce o grubych oczkach, następnie dodajemy do ciasta. Jeszcze raz mieszamy ciasto. A następnie smażymy na rozgrzanym oleju na złocisty kolor z obu stron.Podajemy na ciepło lub na zimno, nakładając na każdy racuszek około 2 łyżeczek serka Kaśki. Wg smaku można dodać ulubione owoce.

Życzymy smacznego!

Sprawdź inne przepisy:


Tosty

Tosty

Składniki:
  • Chleb tostowy – 4 kromki
  • Jajka – 2 szt
  • Mleko JOGO – 80 ml
  • Masło JOGO – do smażenia – 1 łyżka oraz do smarowania tostów – 1 łyżka
  • Dodatki według upodobań: szynka, salami, ser, pomidor, szczypiorek itd.

Przygotowanie:

Jajka zmiksować z mlekiem. Na patelni rozgrzać masło. Namoczyć kromki chleba w jajku z mlekiem, na jedną z nich położyć na przykład plasterek sera, szynkę lub salami i krążek pomidora, posypać szczypiorkiem, a następnie przykryć kanapkę drugą kromką także namoczoną w jajku. Podsmażyć tosty z obu stron na średnim ogniu przez parę minut. Podawac na ciepło!
Życzymy smacznego!.

Sprawdź inne przepisy:


Zapiekanka owocowa

Zapiekanka owocowa

Składniki:
  • Twaróg półtłusty JOGO – 600g
  • Kefir JOGO – 4 łyżki
  • Jajko – 2 szt
  • Kasza manna – 70g
  • Można dodać dowolne owoce
  • Cukier wanilinowy – 1 łyżeczka
  • 4 łyżki cukru lub słodzika

Przygotowanie:

Twaróg zmielić za pomocą blendera. Dodać jajka, kefir, cukier, kaszę mannę i bardzo dobrze wszystko wymieszać, aby nie powstały grudki. Formę do pieczenia wysmarować masłem lub olejem, przełożyć masę do formy i piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40-50 minut.
Polecamy zapiekankę na śniadanie lub kolację.
Smacznego!

Sprawdź inne przepisy:


Czekoladowy tort naleśnikowy

Czekoladowy tort naleśnikowy

Składniki:
  • ciasto na naleśniki:4 szklanki mąki pszennej
    4 szklanki mleka 2% JOGO
    3 jajka
    3 łyżki oleju rzepakowego
    duża szczypta soli
  • na masę:
    4 opakowania czekoladowego serka „Kaśka”
  • na polewę czekoladową
    150 g. gorzkiej czekolady
    ok. 1/4 szklanki mleka

Przygotowanie:

Mąkę, sól i połowę mleka dokładnie wymieszać, najlepiej mikserem, dodać jajka i jeszcze trochę mleka, miksować do chwili kiedy powstanie jednolite ciasto.
Na koniec wlać olej i ponownie wymieszać. Ciasto powinno mieć gęstość rzadkiej śmietany. Następnie na rozgrzanej patelni smażymy cienkie naleśniki. Odstawiamy je do całkowitego wystygnięcia. Naleśniki przekładamy niewielką ilością serka czekoladowego „Kaśka” i rozsmarowujemy go równą warstwą, układając jednego na drugim. W tym celu można użyć rantu cukierniczego lub brzegu od tortownicy, dzięki czemu warstwy będą układać się równo, bez przesunięć. Kiedy wszystkie naleśniki i serki są już wykorzystane, tort wstawiamy do lodówki na 2-3 h lub na całą noc. Dobrze schłodzony tort polewamy czekoladą.
Przechowujemy w lodówce.
Tort kroimy ostrym nożem, jeśli jest dobrze schłodzony bardzo ładnie się kroi.
Smacznego.

 

Sprawdź inne przepisy:


Sernik truskawkowy

Sernik truskawkowy

Składniki:
  • Herbatniki maślane – 150g
  • Masło JOGO – 100g
  • Ser na sernik JOGO z wiaderka – 750g
  • Truskawki – 500g
  • Cukier – 100g
  • Cukier waniliowy – 1 łyżeczka
  • Sok z cytryny – 1 łyżka
  • Żelatyna w proszku – 8 płaskich łyżeczek
  • Śmietanka 30% JOGO – 200g

Do dekoracji:

  • Śmietanka 30% JOGO – 200g
  • Cukier puder – 1 łyżka
  • Kilka świeżych truskawek

Przygotowanie:

Herbatniki rozdrobnić za pomocą blendera, przełożyć do miski, dodać wcześniej roztopione masło i wszystko wymieszać. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć na niego masę herbatnikową, rozprowadzić po całej formie, lekko dociskając. Wstawić formę do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Zalać żelatynę około 100ml wody, podgrzać i zostawić do napecznienia. Truskawki umyć, oczyścić z listków i zblendować na mus. Twaróg przełożyć do większej miski, dodać cukier i cukier wanilinowy. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do momentu, aż cukier się rozpuści. W osobnym naczyniu śmietankę ubić na krem. Połączyć twaróg z musem truskawkowy, wymieszać, a następnie bardzo delikatnie wprowadzić bitą śmietanę i ostrożnie wymieszać całość. Do masy dodać żelatynę i jeszcze raz wymieszać. Masę serową wyłożyć na schłodzony spód herbatnikowy i wstawić całość do lodówki, do momentu aż sernik stężeje. Udekorować ubitą z cukrem pudrem śmietaną, a następnie truskawkami według uznania, podawać do kawy lub herbaty.
Życzymy smacznego!

Sprawdź inne przepisy:


Koktajl na kefirze ze szpinakiem

Koktajl na kefirze ze szpinakiem

Składniki:
  • Kefir luksusowy JOGO – 1 szklanka 200 ml
  • Szpinak świeży – 2 garście
  • Banan – 2 duży
  • Cynamon – pół łyżeczki

Przygotowanie:

Do blendera wlać cały kefir, obranego banana, a także umyty i osuszony na ręczniku papierowym szpinak. Blendujemy przez chwilę na gładką masę i przelewamy do szklanki. Posypujemy cynamonem, wkładamy słomkę i delektujemy się smakiem!
Smacznego!

Sprawdź inne przepisy:


Mrożona kawa

Mrożona kawa

Składniki:
  • Kawa espresso – 2 porcje
  • Syrop waniliowy lub inny, który lubicie
  • Mleko 3,2% JOGO – 125ml
  • Lody waniliowe JOGO – 3 gałki
  • Kilka kostek lodu – 5-6
  • Śmietanka 30% JOGO – do dekoracji

Przygotowanie:

Najpierw należy przyrządzić podwójne espresso, na dno przezroczystej szklanki nalać syrop, a następnie wlać kawę. Dodać zimne mleko oraz lody i kostki lodu. Ubić śmietankę i wyłożyć ją na górę kawy mrożonej, a całość można udekorować kakao, odrobiną czekolady lub listkami mięty.
Życzymy smacznego!

Sprawdź inne przepisy: