Placuszki bananowe

Placuszki bananowe

Składniki:
  • banan – 1 szt.
  • jajko – 1 szt.
  • twarożek wiejski JOGO – 1 opakowanie
  • mąka – 2 łyżki
  • tłuszcz do smażenia
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Mielimy w blenderze banana lub rozdrabniamy go widelcem. W misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Na rozgrzanym tłuszczu na patelni smażymy placki na złoty kolor z obu stron. Na koniec posypujemy cukrem pudrem.

Sprawdź inne przepisy:


Sałatka brokułowa ze śmietaną

Sałatka brokułowa ze śmietaną

Składniki:
  • ogórek – 1 szt.
  • pomidorki cherry – 250 g
  • brokuły – 300 g
  • cebula – 1 szt.
  • śmietana JOGO 10% do sałatek i mizerii
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Brokuły pokrój w małe różyczki i ugotuj w osolonej wodzie aż będą miękkie. Pozostaw do ostygnięcia.
  2. Pokrój na małe kawałki pomidory, ogórki i cebulkę.
  3. Wymieszaj w misce śmietanę z pieprzem i solą, a następnie dodaj pokrojone warzywa i wymieszaj całość.
  4. Odstaw co najmniej na pół godziny do lodówki, aby wszystkie smaki się połączyły.

Sprawdź inne przepisy:


Tosty z twarożkiem i pomidorami

Tosty z twarożkiem i pomidorami

Składniki:
  • 2-3 tosty pieczywa pełnoziarnistego,
  • masło,
  • twarożek JOGO,
  • pomidor,
  • oliwa,
  • świeża bazylia,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

Pieczywo podpiecz w piekarniku lub w tosterze. Na tost nałożyć trochę masła, a następnie twarożek. Na twarożku położyć pokrojonego w drobną kostkę pomidora zmieszanego z odrobiną oliwy, posiekaną świeżą bazylią, świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną soli.

Sprawdź inne przepisy:


Przepis na ciasto na pierogi i farsz twarogowo-ziemniaczany

Przepis na ciasto na pierogi i farsz twarogowo-ziemniaczany

Składniki:

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 125 ml gorącej wody
  • 1 jajko
  • 20 g masła JOGO

Farsz:

  • 200 g twarogu półtłustego JOGO
  • duża cebula, 350 g ugotowanych ziemniaków
  • 2 łyżki g masła JOGO
  • sól i pieprz do smaku (około pół łyżeczki)

Przygotowanie:

Ciasto:
Do miski z mąką wymieszaną ze szczyptą doli dolewaj stopniowo gorącą wodę z roztopionym masłem i mieszaj. W międzyczasie dodaj roztrzepane jajko, a gdy wszystkie składniki  się połączą, zagnieć gładkie ciasto. Wyłóż ciasto na podsypany mąką blat i wygniataj przez około 5 minut. Następnie zawiń ciasto w folię i odstaw na ok. 30 minut. Po upływie tego czasu rozwałkuj ciasto na cienki placek.

Farsz:
Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie, następnie zmiel w maszynce do mielenia lub przeciśnij przez praskę. Odstaw do wystudzenia. W międzyczasie pokrój w kostkę i przesmaż na maśle cebulę. Do przestudzonych ziemniaków dodaj twaróg, cebulę i przyprawy. Wymieszaj.

Z ciasta wykrój kółka, nakładaj po łyżce farszu, zlep brzegi i gotuj w osolonej wodzie 5 min od wypłynięcia.

Sprawdź inne przepisy:


Świąteczny sernik z polewą czekoladową i pomarańczową skórką

Świąteczny sernik z polewą czekoladową i pomarańczową skórką

Składniki na spód:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 100 g masła Krawszewskiego Extra
  • 35 g kakao
  • 60 g cukru pudru
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii

Składniki na masę serową:

  • 1 kg sera na sernik JOGO
  • szklanka cukru
  • 5 jajek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • nasionka z 1 laski wanilii
  • 200 ml śmietanki luksusowej JOGO
  • 1/4 szklanki skórki pomarańczowej, smażonej w cukrze

Składniki na polewę:

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 50 g śmietanki kremowej
  • 100 g skórki, do posypania

Przygotowanie:
  1. Spód
    Wszystkie składniki wymieszać (ręcznie lub za pomocą miksera) do otrzymania gładkiej masy. Ciasto schłodzić w lodówce przez pół godziny, następnie wyłożyć w przygotowanej tortownicy (dno wyłożone papierem do pieczenia, a boki posmarowane masłem), nakłuć widelcem i piec w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.
  2. Masa serowa
    Utrzeć ser z cukrem i jajkami na gładką masę. Dodać resztę składników, delikatnie wymieszać, a na koniec wsypać skórkę pomarańczową. Wlać masę na przygotowany spód i piec ok. 1,5 godziny w temperaturze 170 stopni na środkowym poziomie, aż boki sernika zetną się, a środek nie będzie surowy. Ciasto wystudzić w uchylonym piekarniku, następnie chłodzić przez noc w lodówce.
  3. Rozpuścić na parze gorzką czekoladę, następnie mieszać ze śmietanką do otrzymania gładkiej masy. Lekko wystudzić i rozsmarować na wierzchu sernika. Posypać skórką pomarańczową.

Sprawdź inne przepisy:


Śledzie w śmietanie z jabłkiem

Śledzie w śmietanie z jabłkiem

Składniki:
  • 4 filety matjas
  • 1 jabłko
  • 1 cebulę
  • 250 ml śmietany 18% JOGO
  • koperek, cukier, chrzan, sok z cytryny, sól, pieprz

Przygotowanie:
  1. Pokrój cebulę w piórka, jabłko zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. Wymieszaj jabłka i cebulę z sokiem z cytryny, koperkiem i chrzanem.
  3. Dodaj śmietanę i przyprawy.
  4. Pokrojone w romby śledzie wymieszaj z sosem śmietanowym i podawaj po kilku godzinach, gdy smaki się połączą!

Sprawdź inne przepisy:


Ciasto ze śliwkami i migdałami

Ciasto ze śliwkami i migdałami

Składniki:
  • 150 g twarogu półtłustego zmielonego trzykrotnie JOGO
  • 3 łyżki śmietany 12% JOGO
  • 75 g masła JOGO roztopionego
  • 80 g cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 250 g mąki pszennej
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 kg śliwek węgierek
  • pół szklanki płatków migdałowych

Przygotowanie:

Umieścić w misie miksera twaróg, śmietanę, przestudzone masło, cukier, wanilię i zmiksować. Do powstałej masy dać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, sól i zmiksować do połączenia się składników. Wysmarować formę masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier przełożyć ciasto  i dokładnie rozprowadzić palcami po całej formie. Śliwki węgierki pozbawić pestek, pokroić na ćwiartki i ułożyć na cieście. Posypać płatkami migdałów. Piec w temperaturze 170ºC przez około 40 minut.

Sprawdź inne przepisy:


Zupa krem z buraka czerwonego

Zupa krem z buraka czerwonego

Składniki:
  • 700 g buraków czerwonych
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 kawałek selera
  • 1 kawałek białej i jasnozielonej części pora
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • śmietana 12% do zupy JOGO
  • sól, pieprz, cukier
  • 700 ml wody lub bulionu warzywnego
  • słonecznik

Przygotowanie:

W garnku na gorącej oliwie podduszamy por pokrojony w ćwierć talarki i przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek. Po 5 minutach dodajemy pokrojone w kostkę warzywa, podlewamy wodą lub bulionem, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i szczyptę soli. Gotujemy ok. 20 minut aż warzywa staną się miękkie. Wyjmujemy z garnka liście laurowe i ziele angielskie, dodajemy śmietany, a następnie miksujemy zupę na gładki krem. Doprawiamy wg. uznania solą, cukrem i pieprzem. Krem dekorujemy kleksem śmietany i słonecznikiem.

Sprawdź inne przepisy:


Sałatka z tuńczyka z twarożkiem wiejskim

Sałatka z tuńczyka z twarożkiem wiejskim

Składniki:

 

  • 2 opakowania twarożku wiejskiego JOGO
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 2-3 średnie ogórki kiszone
  • oregano
  • 1 łyżka majonezu
  • przyprawy

Przygotowanie:

Do miseczki wsypujemy odcedzone serki i tuńczyka. Kroimy ogórki kiszone na drobną kostkę i przekładamy do miseczki. Posypujemy składniki szczyptą oregano, dodajemy łyżkę majonezu i mieszamy.

Sprawdź inne przepisy: