Ciasto czekoladowe na maślance

Ciasto czekoladowe na maślance

Składniki:
  • 2 szklanki maślanki,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2,5 szklanki mąki,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 3 łyżki kakao.

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia, kakao. Dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy, mieszamy wszystkie suche składniki. Następnie dodajemy do nich maślankę i mieszamy. Jajka ubijamy osobno i dodajemy do ciasta. Wlewamy olej i mieszamy lub miksujemy ciasto na gładką masę.
Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia oraz smarujemy tłuszczem. Przekładamy ciasto do formy i pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Ciasto podajemy z lodami waniliowymi JOGO. I ulubionymi owocami.
Życzymy smacznego!

Sprawdź inne przepisy:


Pasta twarogowa z ogórkiem kiszonym

Pasta twarogowa z ogórkiem kiszonym

Składniki:
  • Twarożek wiejski JOGO – 250g
  • Ogorki kiszone – 4 małe
  • Jogurt naturalny JOGO – 1 łyżka
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Twarożek przełóż do miseczki i dodaj pokrojone w plastry ogórki kiszone. Dodaj łyżkę jogurtu naturalnego, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj całość.
Podawać z pieczywem lub jako przekąskę na drugie śniadanie.
Życzymy smacznego!

Sprawdź inne przepisy:


Zapiekanka twarogowa z warzywami

Zapiekanka twarogowa z warzywami

Składniki:
  • Twaróg półtłusty w folii JOGO – 250g
  • Warzywa świeże lub mrożone, takie jakie mamy w domu, np marchewka,  groszek i brokuły – 250g
  • Olej – 1 łyżka
  • Jajko – 1 szt
  • Cebula – 1 mała
  • Przyprawy i sól do smaku
  • Odrobina masła JOGO do posmarowania formy
  • Odrobina zieleniny i łyżka śmietany czy jogurtu JOGO do dekoracji.

Przygotowanie:

Na rozgrzaną patelnię wylewamy olej i podsmażamy cebulkę wraz z warzywami. Pod koniec smażenia można dodać przyprawy. W osobnej misce mieszamy jajko z twarogiem, dodajemy warzywa i mieszamy. Formę żaroodporną smarujemy masłem i wykładamy do niej masę twarogową. Pieczemy w piekarniku, nagrzanym do 180 stopni przez około 20-30 minut.
Podawać z odrobiną zieleniny lub że śmietaną czy jogurtem naturalnym JOGO.
Smacznego!

Sprawdź inne przepisy:


Panierowana marchewka z dipem miętowym.

Panierowana marchewka z dipem miętowym.

Składniki:
  • 1 szklanka dobrej kwaśnej śmietany
  • 2-3 łyżki posiekanej świeżej mięty
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 1-2 łyżeczki cukru
  • po sporej szczypcie soli i pieprzu
    Oraz:
  • olej do głębokiego smażenia
  • 6 białek
  • 1.5 szklanki tartej bułki
  • 4 duże marchewki obrane i pokrojone w słupki o grubości centymetra i długości 7-8 cm
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Robimy dip, mieszając wszystkie składniki. Przykrywamy, wstawiamy na pół godziny do lodówki. Rozgrzewamy olej do temperatury 180 st. C. Jeśli nie mamy ani frytownicy, ani termometru kuchennego, robimy próbę, wrzucając na gorący olej kawałek marchewki – jeśli szybko się przyrumieni, można smażyć. Lekko ubijamy białka na talerzu. Na drugi talerz wsypujemy tartą bułkę. Marchewki panierujemy najpierw w białkach, potem w bułce i partiami smażymy w gorącym tłuszczu przez 3-4 minuty, delikatnie odwracając w połowie czasu smażenia. Usmażoną porcję przekładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Od razu solimy i pieprzymy. Gorące marchewki podajemy z dipem.

Sprawdź inne przepisy:


Bułeczki jogurtowe

Bułeczki jogurtowe

Składniki:
  • Mąka – 2,5 szklanki
  • Drożdże świeże – 40g
  • Cukier – łyżeczka
  • Jogurt naturalny JOGO – 100ml
  • Jajko – 1 szt
  • Szczypta soli

Przygotowanie:

Mąkę przesiać do dużej miski, dodać pokruszone drożdże, cukier i sól. Podgrzać pół szklanki wody i wlać do środka ciasta, aby drożdże się rozpuściły. Dodajemy jogurt i zagniatamy ciasto. Pod koniec dolewamy łyżkę oleju i zagniatamy jeszcze przez chwilę. Ciasto należy pozostawić pod ściereczką na około 30 minut w ciepłym miejscu, aby podwoiło swoją objętość. Z ciasta kształtujemy okrągłe bułeczki i wykładamy na blasze,
wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawiamy pod ściereczka do wyrośnięcia na kolejne 15 minut, a bezpośrednio przed pieczeniem smarujemy rozbełtanym jajkiem. Bułeczki pieczemy około 15 minut w piekarniku, nagrzanym do 180 stopni, aż się one zrumienią.Bułeczki sprawdzają się do zrobienia kanapek lub po prostu do herbaty.
Życzymy smacznego! 

Sprawdź inne przepisy:


Ciasto Lion

Ciasto Lion

Składniki:
  • Budyń waniliowy – 2 opakowania bez dodatku cukru (łącznie około 80g)
  • Cukier – 3 łyżki
  • Mleko JOGO – 750ml
  • Herbatniki – 400g
  • Masa kajmakowa – puszka 500g
  • Masło miękkie JOGO – 200g
  • Masło orzechowe – 1/2 szklanki
  • Orzechy ziemne lub batoniki Lion (do wyboru) – 50g
  • Czekolada mleczna – 100g z dodatkiem łyżki oleju

Przygotowanie:

Budyń w proszku wymieszać z 250ml mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem, następnie do wrzącego mleka wlać mieszankę budyniową i mieszać do momentu, aż powstanie gęsty budyń, który należy całkowicie wystudzić. Formę do pieczenia o wymiarach około 20×35 cm posmarować masłem oraz wyłożyć papierem do pieczenia. 1/3 herbatników należy wyłożyć na spodzie formy, po czym rozsmarować masę kajmakową oraz przykryć całość drugą warstwą herbatników. Masło ubić na puszystą masę oraz stopniowo dodawać budyń, kontynuując ubijanie. Otrzymaną jednolitą gładką masę budyniową należy podzielić na 2 części. Jedną część wyłożyć na herbatniki oraz przykryć pozostałą częścią ciasteczek. Drugą część kremu zmiksować z masłem orzechowym i wyłożyć na wierzchu ciasta. Posypać posiekanymi orzechami lub posiekanymi batonikami Lion. Czekoladę roztopić z dodatkiem oleju i polać nią ciasto, następnie ciasto schłodzić w lodówce.
Podawac ciasto najlepiej wyjęte nieco wcześniej z lodówki.
Życzymy smacznego!

Sprawdź inne przepisy:


Pasta z wędzonej makreli

Pasta z wędzonej makreli

Składniki:
  • Makrela wędzona – 1 szt.
  • Jajka, ugotowane na twardo – 2 szt.
  • Jogurt naturalny JOGO – około 200g
  • Szczypiorek – mały pęczek
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Makrelę należy obrać ze skóry oraz wyjąć wszystkie ości. Rozgniatamy całą rybę widelcem, jajka ścieramy na tarce oraz dodajemy jogurt. Dodajemy do pasty rybnej szczypiorek oraz doprawiamy solą i pieprzem.
Podawać najlepiej na grzance. Smacznego!

Sprawdź inne przepisy:


Ciasto pierniczkowe

Ciasto pierniczkowe

Składniki:
  • Mąka pszenna – 2 szklanki
  • Miód – 1 łyżka
  • Cukier – 2/3 szklanki
  • Proszek do pieczenia – 1.5 łyżeczki
  • Przyprawa do piernika – może być gotowa lub domowa – 20g
  • Kakao w proszku – 1 łyżeczka
  • Jajko – 1 szt
  • Masło JOGO – 2 łyżki
  • Mleko JOGO – 1/4 szklanki

Przygotowanie:

Mąkę przesiać, najlepiej na płaską powierzchnię, wlać rozpuszczony ciepły miód i wymieszać. Cały szas siekając nożem całą masę, dodać po kolei cukier, proszek do pieczenia, przyprawy, kakao, masło oraz jajko. Następnie należy po 1 łyżce wlewać do ciasta mleko i zagniatać, aż ciasto stanie się gładkie, jednolite i będzie przypominać kruche ciasto. Uwaga! Nie musimy wykorzystywać całego mleka! Ciasto powinno się wyrabiać przez 10 minut, a następnie rozwałkować na placek o grubości pół centymetra. Pierniczki wykrawamy za pomocą foremek i pieczemy na papierze do pieczenia około 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Pierniczki można udekorować w dowolny sposób.
 

Sprawdź inne przepisy:


Pasta twarogowo-pomidorowa

Pasta twarogowo-pomidorowa

Składniki:

 

  • Twarożek wiejski Jogo – 250g
  • Pomidory suszone, odsączone z oleju – 5 szt.
  • Jogurt naturalny JOGO – 3 łyżki
  • Bazylia suszona – 1 łyżeczka
  • Czosnek suszony lub świeży starty – 1 łyżeczka
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zblendowac razem na gładką masę, doprawić solą i pieprzem do smaku.
Podawać na toście lub bułeczce jako kanapkę.
Życzymy smacznego!

Sprawdź inne przepisy:


Racuchy jogurtowe z jabłkami

Racuchy jogurtowe z jabłkami.

Składniki:

 

  • Jogurt naturalny JOGO – 200g
  • Jajka – 2 szt.
  • Cukier – 50g
  • Mąka pszenna – 130g
  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • Cukier wanilinowy – 1 łyżeczka
  • Szczypta soli
  • Jabłka – 2 średnie.
  • Cukier, wymieszany z cynamonem – około 100g do otaczania racuchów

Przygotowanie:

Najpierw obieramy jabłka, usuwamy gniazda nasienne, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mieszamy lub miksujemy jajka z jogurtem, dodajemy cukier, cukier wanilinowy oraz sól. Do tej mieszanki dodajemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i znowu miksujemy. Na końcu dodajemy starte jabłka i mieszamy całość. Racuchy smażymy na rozgrzanej patelni na oleju na złocisty kolor. Po usmażeniu racuszki obtaczamy w cukrze cynamonowym.
Smacznego!
 

Sprawdź inne przepisy: