Tarta z łososiem

Tarta z łososiem

Składniki:
  • Ciasto francuskie – 1 opakowanie.
  • Jajka – 5 szt
  • Śmietana JOGO – 0,5 szklanki
  • Ser twarogowy JOGO – 1 opakowanie
  • Musztarda Dijon – 1 łyżka
  • Gałka muszkatołowa, sól, pieprz – do smaku
  • Szczypiorek – 1 nieduży pęczek
  • Łosoś – puszka
  • Ser żółty – 150 g
  • Szpinak – 100 g

Przygotowanie:

Ciasto francuskie rozmroź zgodnie z instrukcją na opakowaniu, rozwałkuj i włóż do formy do pieczenia. Podpiecz je przez około 5 minut w piekarniku, nagrzanym do temperatury 180 stopni.
W oddzielnej misce ubij jajka z musztardą, śmietaną i przyprawami.
Łososia z puszki bez zalewy rozgnieć widelcem, wyłóż go na spod podpieczonej tarty, posyp szczypiorkiem oraz serem. Zalej całość masą jajeczną. Piecz przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!

Sprawdź inne przepisy:


Zalewajka z grzybami

Zalewajka z grzybami

Składniki:

 (na 3-4 porcje)

  • Grzyby świeże lub mrożone – 300 g
  • Śmietana 12% JOGO
  • Ziemniaki – 400 g
  • Cebula – 1 duża
  • Kiełbasa – 400 g
  • Żur – 1 szklanka
  • Smalec – 1 łyżka
  • Sól – do smaku
  • Pieprz, ziele angielskie, jałowiec, liść laurowy – opcjonalnie, do smaku.
  • Czosnek – 2 ząbki

Przygotowanie:

Do  garnka wlewamy około 2 litrów osolonej wody, do której wkładamy wcześniej obrane i pokrojone grzyby, a także kiełbasę wraz z przyprawami. Gotujemy, czas od czasu mieszając, aż woda się zagotuje. Do zupy wrzucamy obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki i podsmażoną na patelni ze smalcem cebulę. Kiedy ziemniaki się ugotują, dodajemy żur oraz czosnek, przepuszczony przez praskę. Gotujemy jeszcze przez kilka minut.
Zupę podajemy ze śmietaną i opcjonalnie zieleniną.

Sprawdź inne przepisy:


Ciepła szarlotka z gałką lodów waniliowych

Ciepła szarlotka z gałką lodów waniliowych

Składniki:

 (na 3-4 porcje)

  • Jajka – 3 duże
  • Mąka pszenna – 1 szklanka
  • Cukier – 1 szklanka
  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • Cynamon – 2 łyżeczki
  • Lody waniliowe JOGO – około 2 łyżki na 1 porcję

Przygotowanie:

Jajka ubić mikserem razem z cukrem naa białą puszystą masę. Dodać stopniowo mąkę i także ubić. Dodać Proszek do pieczenia, wymieszać. Jabłka obrać, oczyścić z pestek, pokroić w kostkę. Obtoczyć jabłka w cynamonie. Formę do pieczenia wysmarować masłem lub olejem. Na dno formy wylać jedną czwartą ciasta, wyłożyć na nie jabłka, następnie zalać jabłka pozostałym ciastem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika formę, piec około 20-30 minut, sprawdzając wykałaczką, że ciasto od środka jest suche.
Podawać na ciepło z gałkami lodów waniliowych. Można udekorować ciasto listkami mięty.
Życzymy smacznego!

Sprawdź inne przepisy:


Aromatyczna i rozgrzewająca zupa z dyni

Aromatyczna i rozgrzewająca zupa z dyni

Składniki:

 (na 3-4 porcje)

  • Dynia obrana – 800 g
  • Ziemniaki – 250 g
  • Masło JOGO – 25 g
  • Cebulą – 1 sztuka
  • Czosnek – ząbki
  • Kurkuma mielona – 1 łyżeczka
  • Imbir mielony – 1 łyżeczka
  • Pomidor – 1 sztuka
  • 1,5 szklanki bulionu
  • 1 szklanka mleka JOGO

Przygotowanie:

Obraną oraz pozbawioną pestek dynię pokroić w kostkę, tak samo jak i obrane wcześniej ziemniaki. Cebulę, pokrojoną w kostkę, a także czosnek, obrany i pokrojony w plasterki, zeszklić w dużym garnku na maśle. Następnie dodać dynię oraz ziemniaki, posolić, dodać kurkumę oraz imbir. Smażyć przez około 10 minut, co chwilę mieszając. Wlać do garnka podrazany wcześniej bulion, a następnie, zmniejszając ogień, gotować zupę przez 10-15 minut pod przykryciem. W międzyczasie sparzonego i obranego że skórki pomidora, pozbawionego nasion, pokroić na cztery części, dodać do gotującej się zupy. W wymieszać całość, gotować przez kolejne 5 minut, aby warzywa były miękkie. Ostatni krok to dodanie mleka i zmiksowanie zupy na gładką masę.
Podawać zupę z dyni najlepiej na gorąco z pestkami słonecznika lub dyni, śmietaną, lub pokrojoną kiełbasą wędzoną.
Życzymy smacznego!

Sprawdź inne przepisy:


Kotlety grzybowe

Kotlety grzybowe

Składniki:
  • Grzyby leśne wcześniej ugotowane 50 dag
  • Jajko 1 szt
  • Cebula 1 średnia
  • Chleb jasny 2 kromki
  • Mleko 100ml
  • Bułka tarta 3-4 łyżki
  • Sól i pieprz do smaku
  • Natka pietruszki i koperek, nieduży pęczek
  • Olej do smażenia około 1 łyżki

Grzyby wraz z cebulą przepuścić przez maszynkę do mielenia. Dodać jajko oraz wcześniej namoczony w mleku chleb. Natkę pietruszki i koperek posiekać i dodać do masy grzybowej. Jeśli okaże się ona za płynna, dodać kilka łyżek bułki tartej i poczekać 10 minut aż napęcznieje. Smażyć jak zwykle kotlety mielone na patelni z rozgrzanym olejem.
Podawać z puree ziemniaczanym.

Życzymy smacznego!

Sprawdź inne przepisy:


Kasza gryczana z twarogiem

Kasza gryczana z twarogiem

Składniki:
  • Kasza gryczana 1 szklanka
  • Jajka 2 szt.
  • Ser biały JOGO półtłusty 50dag
  • Śmietana JOGO 1 szklanka
  • Sól i pieprz do smaku
  • Natka pietruszki

Przygotowanie:


Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Ugotowaną kaszę mieszamy z jajkami, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy natkę pietruszki. Na górę wylewamy całą śmietanę. Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach.

Podajemy najlepiej na ciepło.
Smacznego!

Sprawdź inne przepisy:


Leczo ze śmietaną

Leczo ze śmietaną

Składniki:
  • 3 średnie papryki czerwone
  • 2 małe cukinie
  • 1 duża cebula
  • 2 kiełbasy śląskie
  • 4 parówki
  • 4 szklanki wody
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki śmietany JOGO 18%
  • 3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
  • Natka pietruszki – pęczek
  • 2 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • Łyżeczka majeranku
  • Pół łyżeczki papryki chili mielonej, jeśli lubisz na ostro
  • Łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:


Paprykę oczyścić z nasion, pokroić w paseczki, cebulę obrać i pokroić w kostkę, a cukinie obrać i pokroić c w półtalarki. Cebulę zeszklić na patelni z dodatkiem oleju lub oliwy. Dodać paprykę wraz z cukinią i podsmażać całość jeszcze przez około 5 minut. Następie przełożyć wszystko do dużego garnka i zalać wodą. Dodać wszystkie przyprawy, doprawić także solą i pieprzem. Gotować leczo przez 20 minut. Parówki wraz z kiełbasą pokroić w krążki, lekko podsmażyć na patelni i dodać do leczo. W szklance wody wymieszać śmietanę z przecierem pomidorowym, wlać do garnka i jeszcze raz zagotować.
Podawać leczo najlepiej na gorąco, posypane natką pietruszki.

Smacznego!

Sprawdź inne przepisy:


Ciasto śliwkowe

Ciasto śliwkowe

Składniki:
  • Cukier 15 dag
  • Jajka 2 szt.
  • Mąka 1 szklanka
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Szczypta soli
  • Śliwki 15 średnich owoców
  • Cukier brązowy 2 łyżki
  • Cynamon mielony 1 łyżeczka
  • Masło JOGO 12 dag

Przygotowanie:

Miękkie masło ubić z cukrem, dodać sól oraz jajka. Jajka dodawać po jednym oraz dokładnie zmiksować masę po każdym jajku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajeczno-maślanej. Wymieszać wszystko na gładką masę. Formę na ciasto o średnicy około 2 cm wysmarować od środka masłem lub olejem śliwki rozkroić na pół, a cukier wymieszać z cynamonem. Na dno formy wyłożyć ciasto, wyrównując je. Śliwki ułożyć na ciasto w dowolny sposób, jednak lekko zatapiając je w cieście. Posypać ciasto cukrem, wymieszanym z cynamonem. Piekarnik wstępnie rozgrzać do 180 stopni, wstawić do niego ciasto i piec około 40 minut.
Podawać ciasto śliwkowe najlepiej z sosem czekoladowym lub z gałką lodów waniliowych JOGO.
Życzymy smacznego!

Sprawdź inne przepisy:


Twarogowe kulki mocy

Twarogowe kulki mocy

  • Twaróg półtłusty lub tłusty JOGO – 200 g;
  • Jajko – 1 szt.;
  • Cukier – 150 g;
  • Mąka – 250-300 g;
  • Szczypta soli;
  • Masło JOGO – 100 g;
  • Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki.;
  • Cynamon 1 łyżeczka.;
  • Jabłka – 2 szt.

Przygotowanie:

Za pomocą blendera przecieramy twaróg z cukrem, solą, jajkiem oraz masłem. Odrobinę cukru zostawiamy do wymieszania z cynamonem i posypania przed pieczeniem. Dodajemy połowę mąki wraz z proszkiem do pieczenia. Mieszamy wszystko do uzyskania gładkiej masy. Jabłka obieramy, pozbawiamy pestek, kroimy w drobną kostkę i dodajemy do ciasta, mieszamy bardzo dokładnie. Dodajemy pozostałą mąkę, zagniatamy ciasto. Formujemy z niego 16 kulek, które obtaczamy w mieszance cukru i cynamonu. Wykładamy kulki na pergaminie i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 25-30 minut.
Podajemy ciasteczka do kawy lub herbaty. Smacznego!

Sprawdź inne przepisy:


Makaron z serem twarogowym

Makaron z serem twarogowym

  • Makaron (najlepiej świderki, ale może być każdy kształt) – ilość na 2 porcje to około 15 dag suchego makaronu.
  • Ser twarogowy półtłusty JOGO – opakowanie 250 g
  • Masło JOGO do smażenia – około łyżki (ok. 2 dag)
  • Cebula – 1 średnia
  • Szczypiorek – nieduży pęczek
  • Sól, pieprz lub inne przyprawy do smaku

Przygotowanie:

Makaron gotujemy w wodzie do stanu al dente według instrukcji na opakowaniu.

Na patelni roztapiamy masło, na którym smażymy cebulę tak, aby uzyskała złocisty kolor. Widelcem trochę ugniatamy twaróg i wkładamy go na patelnię, smażymy cały czas mieszając. Kiedy się trochę zacznie topić i połączy z cebulą, dodajemy szczypiorek i odcedzony makaron. Przez kilka minut mieszamy, dodajemy sól, pieprz i ulubione przyprawy.

Wykładamy na talerz, dodatkowo dekorujemy odrobiną szczypiorku.

Smacznego!

Sprawdź inne przepisy: