Truskawki z ryżem

Truskawki z ryżem

Składniki:
  • truskawki – 1 szklanka,
  • mleko – 1 szklanka,
  • biały ryż – 100 g
  • cukier waniliowy lub brązowy – 3 łyżeczki
  • cynamon
  • sól

Przygotowanie:

Wsypać opłukany ryż do garnka, zalać mlekiem, doprawić solą i ugotować na wolnym ogniu. Następnie ciepły ryż wymieszać z dwiema łyżeczkami cukru i cynamonem. Truskawki obrać z szypułek, umyć, a następnie gotować z cukrem (1 łyżeczka) na małym ogniu przez ok. 10 minut aż  owoce zmiękną i puszczą soki. Gdy konfitura przestygnie i zgęstnieje, polać nią ciepły ryż.

Sprawdź inne przepisy:


Koktajl z mango

Koktajl z mango

Składniki:
  • mango – 1 szt. (owoc dojrzały, miękki, o ładnej czerwonej skórce)
  • banan – 1 szt.
  • sok z pomarańczy
  • jogurt grecki JOGO – 3 łyżki
  • mleko JOGO – ok. 1/3 szklanki

Przygotowanie:

Umyć mango, obrać i oddzielić miąższ od pestki. Do blendera włożyć owoce, wlać sok z pomarańczy, mleko, jogurt i dobrze zmiksować na wysokich obrotach. Koktail przelać do szklanek. Można dodać do niego kostki lodu, udekorować listkami świeżej mięty.

Sprawdź inne przepisy:


Najłatwiejsze ciasto

Najłatwiejsze ciasto

Składniki:
  • 4 jajka, oddzielić białka od żółtek,
  • 3/4 szklanki cukru
  • 125 ml) roztopionego wystudzonego masła JOGO
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 500 g świeżych owoców (wg uznania)
  • cukier puder

Przygotowanie:

Białka ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodać stopniowo cukier aż powstanie gęsta, błyszcząca piana. Następnie dodać żółtka i miksować do połączenia składników. Do miksowanej masy strużką wlewać roztopione masło, ekstrakt. Na koniec do masy dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać delikatnie szpatułką. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Na górę wyłożyć owoce. Piec przez godzinę w temperaturze 175ºC.Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

Gotowe!

Sprawdź inne przepisy:


Pasta z twarogu i awokado

Pasta z twarogu i awokado

Składniki:
  • dojrzałe awokado – 1 szt.
  • ser twarogowy (półtłusty lub chudy wg preferencji) JOGO
  • jogurt naturalny JOGO
  • czosnek – 1 ząbek
  • sok z cytryny
  • szczypta pieprzu i soli

Przygotowanie:

Obierz awokado ze skórki i pokrój na małe kawałeczki. Umieść je w misce i skrop sokiem z cytryny. Dodaj do miski ser twarogowy, jogurt, czosnek, przyprawy i zmiksuj na gładką masę. Pastę oprósz szczypiorem lub natką pietruszki.

Smacznego!

Sprawdź inne przepisy:


Sałatka ziemniaczana z jajkiem

Sałatka ziemniaczana z jajkiem

Składniki:
  • ziemniaki – 0,4 kg
  • majonez – 4 łyżki
  • jogurt naturalny typu greckiego JOGO – 2 łyżki
  • musztarda francuska – 1 łyżka
  • cebula – 2 sztuki
  • kapary – 1 łyżka
  • natka pietruszki – 2 łyżki
  • szczypiorek – 2 łyżki
  • mięta – 2 łyżki
  • jajko – 2 sztuki

Przygotowanie:

Krok 1 – ugotować ziemniaki w lekko osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i pokroić na połówki.

Krok 2 – połączyć w misce majonez, jogurt, musztardę, cebulę, kapary, natkę, szczypiorek oraz miętę.

Krok 3 – dodać do miski ziemniaki, ugotowane na twardo i posiekane jajka, wymieszać.

Sprawdź inne przepisy:


Zupa ze szparagów

Zupa ze szparagów

Składniki:
  • zielone szparagi – ok. 10 sztuk
  • bulion warzywny – 1 kostka
  • ziemniaki – 200 gram
  • cebula – 1 sztuka
  • mleko 3,2% JOGO – 300 mililitrów
  • śmietana 30% JOGO – 100 mililitrów
  • płatki migdałowe – do ozdoby, wg uznania
  • ocet balsamiczny – do ozdoby, wg uznania
  • pieprz cayenne – 2 szczypty
  • gałka muszkatołowa – 1 szczypta
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki

Przygotowanie:

Umyj szparagi i usuń zdrewniałe końcówki. Z każdego odetnij górną część z kawałkiem łodyżki, a resztę pokrój na mniejsze kawałki. Rozgrzej w garnku oliwę, następnie dodaj szparagi i obrane, pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Całość zalej wodą, dodaj kostkę bulionu, mleko, szczyptę gałki muszkatołowej, pieprz cayenne i zagotuj. Gdy warzywa będą miękkie, zmiksuj je na gładką masę. Zupę podawaj z ugotowanymi oddzielnie końcówkami szparagów z kwiatem, ozdobioną śmietaną, płatkami migdałowymi i octem balsamicznym. Smacznego!

Sprawdź inne przepisy:


Deser z borówkami

Deser z borówkami

Składniki:
  • herbatniki typu petitki – 6 sztuk na 3 pucharki,
  • pół szklanki śmietany 30 % JOGO
  • serek mascarpone – niecałe opakowanie
  • cukier puder – 3 płaskie łyżki
  • borówki – 150 g

Przygotowanie:

Do przygotowanych pucharków wsypać pokruszone herbatniki. W wysokim naczyniu zmieszać dobrze schłodzoną śmietanę, serek mascaropne i cukier puder. Całość ubić mikserem na sztywny krem. Przenieść krem do pucharków,  a następnie nałożyć owoce (całe lub ugniecione widelcem). Deser udekorować czekoladą, listkami mięty, granolą.

Sprawdź inne przepisy:


Śledzie w śmietanie z ziemniakami

Śledzie w śmietanie z ziemniakami

Składniki:
  • solone płaty śledziowe – 4 szt.
  • cebula – 2 średnie,
  • kwaśna śmietana JOGO – 300 gramów,
  • majonez – 1 łyżka,
  • ocet – ok. 2-3 łyżek,
  • pieprz.

Przygotowanie:

Wymocz śledzie w świeżej wodzie przez całą noc. Pokrój cebulę w piórka, wsyp do miski i zalej wrzątkiem. Po minucie odcedź, zalej octem i poczekaj aż ostygnie. Do miski przełóż śmietanę, majonez, płaty śledziowe, pieprz i wymieszaj składniki. Odstaw miskę do lodówki, by smaki się połączyły. Podawaj z gotowanymi ziemniakami.

Sprawdź inne przepisy:


Placuszki z twarogiem

Placuszki z twarogiem

Składniki:
  • 250 g twarogu JOGO
  • 3 jajka
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 3 czubate łyżki mąki

Przygotowanie:
  • W misce rozgnieść widelcem twaróg, dodać żółtka, cukier wanilinowy, cukier puder, mąkę i dokładnie wymieszać.
  • Ubić białka na sztywną pianę i dodać do masy twarogowej, delikatnie wymieszać.
  • Smażyć na rozgrzanej, suchej patelni teflonowej lub naleśnikowej.

Sprawdź inne przepisy:


Ciasto na maślance

Ciasto na maślance

Składniki:
  • truskawki – 200 g
  • 1 duże jajo
  • maślanka – 240 g
  • olej rzepakowy – 100 g
  • cukier – 180 g
  • mąka – 340 g
  • cukier waniliowego – pół łyżeczki
  • szczypta soli
  • proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki

Polewa:

  • 30 g mleka
  • 80 g cukru pudru

Przygotowanie:

 

  • Truskawki opłucz, oderwij szypułki i osusz, a następnie pokrój na niewielkie kawałki.
  • Wymieszaj w misce jajko z cukrem, dodaj olej, maślankę i cukier waniliowy. Mieszaj do uzyskania jednolitej masy.
  • W osobnej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Połącz składniki z obu misek w taki sposób, aby nie było grudek.
  • Dodaj do ciasta owoce i wymieszaj delikatnie, by nie uszkodzić owoców i nie zdążyły puścić soku. Przełóż ciasto do formy wyłożonej pergaminem.
  • Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 70 min.

Sprawdź inne przepisy: