Sos tzatziki

Sos tzatziki

Składniki:
  • 1 ogórek długi
  • 400 ml jogurtu typu greckiego JOGO
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, koperek

Przygotowanie:

Obierz ogórki, a następnie zetrzyj na grubych oczkach. Posól, wymieszaj i odstaw, by puścił wodę.
Połącz ogórki z jogurtem greckim, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku i przypraw oliwą, solą oraz pieprzem według uznania.
Udekoruj koprem ogrodowym.
 

Sprawdź inne przepisy:


Sos jogurtowy

Sos jogurtowy

Składniki:
  • Jogurt naturalny typu greckiego od JOGO – 350g
  • Ogórki konserwowe – 3 sztuki
  • Czosnek świeży – 2-3 ząbki
  • Sól, pieprz – do smaku

Przygotowanie:

Ogórki zetrzeć na tarce o małych oczkach, a czosnek przepuścić przez praskę. Jogurt naturalny wyłożyć do niedużej miseczki, dodać do niego ogórki z czosnkiem, doprawić solą i pieprzem, wymieszać i odstawić na około godzinę w lodówce pod przykryciem.
Podawać sos do ryb, mięsa lub ziemniaków. Smacznego!

Sprawdź inne przepisy:


Sos czosnkowo-ziołowy

Sos czosnkowo-ziołowy

Składniki:
  • Jogurt typu greckiego JOGO – 350
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Rzodkiewka – 3 szt.
  • Ogórek świeży – 1 szt.
  • Sos sojowy – 3 łyżki.
  • Zielenina – 1/2 pęczka.

Przygotowanie:

Jogurt przełożyć do miseczki, wlać do niego sos sojowy, wymieszać. Ogórek i rzodkiewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jeśli chcemy, aby sos wyszedł gęstszy, należy warzywa wcześniej zetrzeć do innego naczynia i odcisnąć je z nadmiaru soku. Wymieszać jogurt z warzywami oraz wycisnąć czosnek przez praskę do sosu. Na końcu należy dodać do sosu posiekaną zieleninę, posolić i ewentualnie dodać ulubione przyprawy. Gotowy sos najlepiej wstawić do lodówki na około 30 minut i podawać do ziemniaków, ryb czy mięsa pieczonego.
Życzymy smacznego!

Sprawdź inne przepisy:


Krewetki w sosie jogurtowo-czosnkowym

Krewetki w sosie jogurtowo-czosnkowym

Składniki:
  • Krewetki oczyszczone bez ogonków – 650g
  • Jogurt naturalny typu greckiego – 150g
  • Sok z cytryny – 4 łyżki
  • Czosnek świeży – 2 ząbki
  • Papryczka chili – 1 szt.
  • Oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • Sól, pieprz do smaku
  • Kolendra lub pietruszka (w zależności od upodobań) – jeden mały pęczek do sosu i dekoracji dania

Przygotowanie:

Krewetki opłukać w wodzie i osuszyć ręcznikiem papierowym. Wymieszać Jogurt z połową zieleniną, drobno posiekanym czosnkiem, oraz sokiem z cytryny. Następnie posolić, dodać pieprz i posiekaną papryczkę chili i bardzo dobrze wymieszać. Krewetki usmażyć na mocno rozgrzanej oliwie przez 2-3 minuty, przełożyć na talerz i polać sosem jogurtowym. Posypać resztą zieleniny. Można podawać jako samodzielne  danie lub z ryżem.
Smacznego!

Sprawdź inne przepisy:


Ogórki z twarożkiem

Ogórki z twarożkiem

Składniki:
  • Ogórki gruntowe – 2 duże 
  • Twarożek JOGO – 100 g 
  • Rzodkiewka – 1 szt 
  • Koperek i szczypiorek – do smaku 
  • Jogurt grecki JOGO – 1 duża łyzka 
  • Sól i pieprz mielony – do smaku

Przygotowanie:

Ogórki umyć, ale nie obierać ze skórki. Pociąć ogórki na cienkie podłużne plastry, a zieleninę i rzodkiewkę opłukać i drobno posiekać. Twaróg przełożyć rozdrobnić widelcem w misce, dodać jogurt, posiekaną zieleninę i rzodkiewkę, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na desce ułożyć plastry ogórka, na każdym nałożyć po czubatej łyżeczce masy serowej.Zwinąć ogórki tak, aby masa nie wyszła bokiem, spiąć wykałaczkami i ułożyć na talerzu.

Smacznego i świeżego śniadania życzy JOGO!

Sprawdź inne przepisy:


Ser domowy na bazie jogurtu

Ser domowy na bazie jogurtu

Składniki:

 

  • Jogurt grecki, naturalny JOGO – 1 kg
  • Pół łyżeczki soli
  • Sitko
  • Miska
  • Gaza lub ściereczka tetrowa

Przygotowanie:

Wylej jogurt na sitko, wyłożone gazą, dodaj sól, wymieszaj, zwiń gazę od góry i wstaw do lodówki. Po około 10-12 godzinach wyjdzie Ci serek na kanapkę, po 24-48 godzinach będzie to ser na sernik, a po 3-4 dniach otrzymasz serek, z którego można robić kuleczki, obtaczać w ulubionych przyprawach, orzechach lub robić inne przekąski. Taki ser w lodówce może stać nawet przez 3 tygodni.

Sprawdź inne przepisy:


Sos czosnkowy do potraw z grilla

Sos czosnkowy do potraw z grilla

Składniki:
  • Jogurt naturalny JOGO
  • Śmietana 10% JOGO
  • 1 łyżka stołowa majonezu
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Wymieszaj w miseczce jogurt naturalny ze śmietaną oraz majonezem, dodaj obrany i wyciśnięty w prasce czosnek, dopraw solą i pieprzem do smaku – i gotowe!


Krem z pomidorów

Krem z pomidorów

Składniki:
  • 1 mała cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • ok 6-7 średnich świeżych pomidorów
  • duża łyżka śmietany 18% JOGO lub jogurtu typu greckiego JOGO (na porcję)
  • kilka listków bazylii na porcję
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

Pomidory sparzyć we wrzątku i zdjąć skórkę, pokroić je na mniejsze cząstki. Do garnka dodać oliwę, czosnek i cebulę. Podsmażyć i dodać pomidory wraz z odrobiną wody. Doprawić solą i pieprzem, doprowadzić do wrzenia i podgotować około 8-10 minut. Przetrzeć zupę na krem blenderem.
Wlać do misek, do każdej porcji dodać czubatą łyżkę śmietany, kilka listków świeżej bazylii oraz trochę świeżo mielonego pieprzu. Smacznego!

 


Grecki sos tzatziki z jogurtem greckim i kefirem JOGO

Grecki sos tzatziki

Przepis na grecki sos tzatziki

Grecki sos tzatziki z jogurtem greckim i kefirem JOGO

Składniki:
  • 300 g jogurtu greckiego JOGO
  • 200 ml kefiru JOGO
  • 200 g ogórków świeżych
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/4 szklanki świeżej mięty
  • pęczek koperku
  • sól
  • biały pieprz

Przygotowanie:
Ogórek umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne, zetrzeć do miski na tarce o dużych oczkach, posolić i odstawić na pięć minut. Po tym czasie bardzo dokładnie odcisnąć go z soku. Do miski ze startym ogórkiem dodać jogurt grecki oraz kefir, przeciśnięty przez prasę czosnek, oliwę z oliwek, posiekane zioła – miętę i koperek. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Przygotowany sos odstawić do lodówki na godzinę. Smacznego grillowania!