Krem z pomidorów

Krem z pomidorów

Składniki:
  • 1 mała cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • ok 6-7 średnich świeżych pomidorów
  • duża łyżka śmietany 18% JOGO lub jogurtu typu greckiego JOGO (na porcję)
  • kilka listków bazylii na porcję
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

Pomidory sparzyć we wrzątku i zdjąć skórkę, pokroić je na mniejsze cząstki. Do garnka dodać oliwę, czosnek i cebulę. Podsmażyć i dodać pomidory wraz z odrobiną wody. Doprawić solą i pieprzem, doprowadzić do wrzenia i podgotować około 8-10 minut. Przetrzeć zupę na krem blenderem.
Wlać do misek, do każdej porcji dodać czubatą łyżkę śmietany, kilka listków świeżej bazylii oraz trochę świeżo mielonego pieprzu. Smacznego!

 


Grecki sos tzatziki z jogurtem greckim i kefirem JOGO

Grecki sos tzatziki

Przepis na grecki sos tzatziki

Grecki sos tzatziki z jogurtem greckim i kefirem JOGO

Składniki:
  • 300 g jogurtu greckiego JOGO
  • 200 ml kefiru JOGO
  • 200 g ogórków świeżych
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/4 szklanki świeżej mięty
  • pęczek koperku
  • sól
  • biały pieprz

Przygotowanie:
Ogórek umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne, zetrzeć do miski na tarce o dużych oczkach, posolić i odstawić na pięć minut. Po tym czasie bardzo dokładnie odcisnąć go z soku. Do miski ze startym ogórkiem dodać jogurt grecki oraz kefir, przeciśnięty przez prasę czosnek, oliwę z oliwek, posiekane zioła – miętę i koperek. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Przygotowany sos odstawić do lodówki na godzinę. Smacznego grillowania!