Pasta twarogowa z ogórkiem kiszonym

Pasta twarogowa z ogórkiem kiszonym

Składniki:
  • Twarożek wiejski JOGO – 250g
  • Ogorki kiszone – 4 małe
  • Jogurt naturalny JOGO – 1 łyżka
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Twarożek przełóż do miseczki i dodaj pokrojone w plastry ogórki kiszone. Dodaj łyżkę jogurtu naturalnego, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj całość.
Podawać z pieczywem lub jako przekąskę na drugie śniadanie.
Życzymy smacznego!

Sprawdź inne przepisy:


Zapiekanka twarogowa z warzywami

Zapiekanka twarogowa z warzywami

Składniki:
  • Twaróg półtłusty w folii JOGO – 250g
  • Warzywa świeże lub mrożone, takie jakie mamy w domu, np marchewka,  groszek i brokuły – 250g
  • Olej – 1 łyżka
  • Jajko – 1 szt
  • Cebula – 1 mała
  • Przyprawy i sól do smaku
  • Odrobina masła JOGO do posmarowania formy
  • Odrobina zieleniny i łyżka śmietany czy jogurtu JOGO do dekoracji.

Przygotowanie:

Na rozgrzaną patelnię wylewamy olej i podsmażamy cebulkę wraz z warzywami. Pod koniec smażenia można dodać przyprawy. W osobnej misce mieszamy jajko z twarogiem, dodajemy warzywa i mieszamy. Formę żaroodporną smarujemy masłem i wykładamy do niej masę twarogową. Pieczemy w piekarniku, nagrzanym do 180 stopni przez około 20-30 minut.
Podawać z odrobiną zieleniny lub że śmietaną czy jogurtem naturalnym JOGO.
Smacznego!

Sprawdź inne przepisy:


Bułeczki jogurtowe

Bułeczki jogurtowe

Składniki:
  • Mąka – 2,5 szklanki
  • Drożdże świeże – 40g
  • Cukier – łyżeczka
  • Jogurt naturalny JOGO – 100ml
  • Jajko – 1 szt
  • Szczypta soli

Przygotowanie:

Mąkę przesiać do dużej miski, dodać pokruszone drożdże, cukier i sól. Podgrzać pół szklanki wody i wlać do środka ciasta, aby drożdże się rozpuściły. Dodajemy jogurt i zagniatamy ciasto. Pod koniec dolewamy łyżkę oleju i zagniatamy jeszcze przez chwilę. Ciasto należy pozostawić pod ściereczką na około 30 minut w ciepłym miejscu, aby podwoiło swoją objętość. Z ciasta kształtujemy okrągłe bułeczki i wykładamy na blasze,
wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawiamy pod ściereczka do wyrośnięcia na kolejne 15 minut, a bezpośrednio przed pieczeniem smarujemy rozbełtanym jajkiem. Bułeczki pieczemy około 15 minut w piekarniku, nagrzanym do 180 stopni, aż się one zrumienią.Bułeczki sprawdzają się do zrobienia kanapek lub po prostu do herbaty.
Życzymy smacznego! 

Sprawdź inne przepisy:


Pasta z wędzonej makreli

Pasta z wędzonej makreli

Składniki:
  • Makrela wędzona – 1 szt.
  • Jajka, ugotowane na twardo – 2 szt.
  • Jogurt naturalny JOGO – około 200g
  • Szczypiorek – mały pęczek
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Makrelę należy obrać ze skóry oraz wyjąć wszystkie ości. Rozgniatamy całą rybę widelcem, jajka ścieramy na tarce oraz dodajemy jogurt. Dodajemy do pasty rybnej szczypiorek oraz doprawiamy solą i pieprzem.
Podawać najlepiej na grzance. Smacznego!

Sprawdź inne przepisy:


Pasta twarogowo-pomidorowa

Pasta twarogowo-pomidorowa

Składniki:

 

  • Twarożek wiejski Jogo – 250g
  • Pomidory suszone, odsączone z oleju – 5 szt.
  • Jogurt naturalny JOGO – 3 łyżki
  • Bazylia suszona – 1 łyżeczka
  • Czosnek suszony lub świeży starty – 1 łyżeczka
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zblendowac razem na gładką masę, doprawić solą i pieprzem do smaku.
Podawać na toście lub bułeczce jako kanapkę.
Życzymy smacznego!

Sprawdź inne przepisy:


Racuchy jogurtowe z jabłkami

Racuchy jogurtowe z jabłkami.

Składniki:

 

  • Jogurt naturalny JOGO – 200g
  • Jajka – 2 szt.
  • Cukier – 50g
  • Mąka pszenna – 130g
  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • Cukier wanilinowy – 1 łyżeczka
  • Szczypta soli
  • Jabłka – 2 średnie.
  • Cukier, wymieszany z cynamonem – około 100g do otaczania racuchów

Przygotowanie:

Najpierw obieramy jabłka, usuwamy gniazda nasienne, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mieszamy lub miksujemy jajka z jogurtem, dodajemy cukier, cukier wanilinowy oraz sól. Do tej mieszanki dodajemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i znowu miksujemy. Na końcu dodajemy starte jabłka i mieszamy całość. Racuchy smażymy na rozgrzanej patelni na oleju na złocisty kolor. Po usmażeniu racuszki obtaczamy w cukrze cynamonowym.
Smacznego!
 

Sprawdź inne przepisy:


Naleśniki z jogurtem naturalnym i owocami

Naleśniki z jogurtem naturalnym i owocami

  • Jajka  — 6 szt
  • Mleko JOGO  — około 2 szklanki
  • Mąka  — 2 szklanki
  • Cukier  — 1 łyżeczka
  • Olej  — 2 łyżki
  • Wiśnie bez pestek  — 50 dag
  • Porzeczki  — 25 dag
  • Maliny  — 25 dag
  • Jogurt naturalny JOGO — 35 dag
  • Cukier – do nadzienia jogurtowego do smaku
  • Cukier wanilinowy – 1 łyżeczka

Przygotowanie:

Ciasto na naleśniki. Ubijamy jajka, dodajemy mleko, cukier, mąkę. Cały czas, dodając produkty, mieszamy ciasto, aby nie powstały grudki. Smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni, posmarowanej olejem.Nadzienie. Do nadzienia mieszamy jogurt naturalny z cukrem i owocami, które wcześniej można rozgnieść widelcem, lub pozostawić całe. Wykładamy nadzienie na naleśnik, zwijamy w rureczkę i dekorujemy świeżymi owocami lub cukrem pudrem.Smacznego!

Sprawdź inne przepisy:


Lekki deser z bananem i czekoladą

Lekki deser z bananem i czekoladą

Składniki:
  • Jogurt 0% JOGO
  • 150g kakaowych herbatników
  • ½ tabliczki gorzkiej czekolady
  • 2 banany

Przygotowanie:

Pokrusz herbatniki na małe kawałki i włóż do szklanek lub pucharków. Czekoladę zetrzyj na tarce i wymieszaj z jogurtem, a następnie polej  nim herbatniki. Obierz banany, zblenduj je na gładką masę i również dodaj do pucharków. Posyp startą czekoladą wierzch deseru.Smacznego!

 


Bułeczki z twarożkiem i szczypiorkiem lub rzodkiewką

Bułeczki z twarożkiem i szczypiorkiem lub rzodkiewką

Składniki:
  • 2,5 szklanki mąki
  • 100 ml Jogurtu naturalnego JOGO
  • 40 g świeżych drożdży
  • pół szklanki wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • sól

Przygotowanie:

Przesiej mąkę do miski, pokrusz drożdże, a następnie posyp solą i dodaj cukier. Podgrzej pół szklanki wody, wlej do drożdży i rozpuść je. Do powstałej mieszanki dolej jogurt i zagnieć ciasto. Dodaj łyżkę oleju i ponownie zagnieć. Przykryj powstałe ciasto ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na 30 minut. Gdy ciasto podwoi swoją objętość uformuj bułeczki i odstaw je do wyrośnięcia na 15 minut. Na koniec posmaruj je żółtkiem i piecz w nagrzanym do 180oC piekarniku, przez następne 15 minut.Smacznego!

 


Chłodnik ogórkowy

Chłodnik ogórkowy

Składniki:
  • 6 gruntowych ogóreczków
  • 1/2 ząbka czosnku
  • sól
  • czarny pieprz
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 300 g jogurtu naturalnego JOGO
  • 100 g śmietany 18% JOGO
  • 2 jajka na twardo

Przygotowanie:

Ogórki umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać czosnek rozgnieciony w prasce, posolić, popieprzyć i wymieszać z posiekanym koperkiem, jogurtem naturalnym i śmietaną. Całość schłodzić w lodówce. Podawać z całymi jajkami. Smacznego!