Pasta z twarogu i awokado

Pasta z twarogu i awokado
Składniki:
- dojrzałe awokado – 1 szt.
- ser twarogowy (półtłusty lub chudy wg preferencji) JOGO
- jogurt naturalny JOGO
- czosnek – 1 ząbek
- sok z cytryny
- szczypta pieprzu i soli
Przygotowanie:
Obierz awokado ze skórki i pokrój na małe kawałeczki. Umieść je w misce i skrop sokiem z cytryny. Dodaj do miski ser twarogowy, jogurt, czosnek, przyprawy i zmiksuj na gładką masę. Pastę oprósz szczypiorem lub natką pietruszki.
Smacznego!
Sprawdź inne przepisy:
Owsianka z jabłkiem

Owsianka z jabłkiem
Składniki:
- 1 jabłko
- pół szklanki płatków owsianych
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 3 łyżki jogurtu naturalnego JOGO
Przygotowanie:
Zalej płatki owsiane wodą i poczekaj aż napęcznieją. Obierz jabłko i zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Dodaj do jabłka kilka kropel soku z cytryny, by nie ściemniało. Dodaj do płatków jabłko i jogurt i całość dokładnie wymieszaj. Gotową owsiankę posyp cynamonem.
Sprawdź inne przepisy:
Jajka w sosie jogurtowo-koperkowym z ziemniakami na Wielkanoc!

Jajka w sosie jogurtowo-koperkowym z ziemniakami na Wielkanoc!
Składniki:
- Ziemniaki – 3 średnie na jedną porcję
- Jajka – 2 na jedną porcję
- Jogurt naturalny JOGO – 100g
- Woda – około 400ml
- Koperek – nieduży pęczek
- Masło JOGO – 1 łyżka
- Mąka pszenna – 1 łyżka
- Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Osobno gotujemy jajka na twardo. Aby zrobić sos jogurtowo-koperkowy należy stopić w rondlu masło, dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Następnie dodać do rondla wodę i zagotować, wyłączyć ogień. Przestudzić sos przez kilka minut, dodać sól i pieprz oraz posiekany drobno koperek. Wlać jogurt i wymieszać całość. Pokroić jajka na cztery części, wyłożyć na talerz wraz z ziemniakami i polać sosem. Podawać również z bukietem surówek lub warzywami.
Sprawdź inne przepisy:
Pasta twarogowa z ogórkiem kiszonym

Pasta twarogowa z ogórkiem kiszonym
Składniki:
- Twarożek wiejski JOGO – 250g
- Ogorki kiszone – 4 małe
- Jogurt naturalny JOGO – 1 łyżka
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Twarożek przełóż do miseczki i dodaj pokrojone w plastry ogórki kiszone. Dodaj łyżkę jogurtu naturalnego, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj całość.
Podawać z pieczywem lub jako przekąskę na drugie śniadanie.
Życzymy smacznego!
Sprawdź inne przepisy:
Zapiekanka twarogowa z warzywami

Zapiekanka twarogowa z warzywami
Składniki:
- Twaróg półtłusty w folii JOGO – 250g
- Warzywa świeże lub mrożone, takie jakie mamy w domu, np marchewka, groszek i brokuły – 250g
- Olej – 1 łyżka
- Jajko – 1 szt
- Cebula – 1 mała
- Przyprawy i sól do smaku
- Odrobina masła JOGO do posmarowania formy
- Odrobina zieleniny i łyżka śmietany czy jogurtu JOGO do dekoracji.
Przygotowanie:
Na rozgrzaną patelnię wylewamy olej i podsmażamy cebulkę wraz z warzywami. Pod koniec smażenia można dodać przyprawy. W osobnej misce mieszamy jajko z twarogiem, dodajemy warzywa i mieszamy. Formę żaroodporną smarujemy masłem i wykładamy do niej masę twarogową. Pieczemy w piekarniku, nagrzanym do 180 stopni przez około 20-30 minut.
Podawać z odrobiną zieleniny lub że śmietaną czy jogurtem naturalnym JOGO.
Smacznego!
Sprawdź inne przepisy:
Bułeczki jogurtowe

Bułeczki jogurtowe
Składniki:
- Mąka – 2,5 szklanki
- Drożdże świeże – 40g
- Cukier – łyżeczka
- Jogurt naturalny JOGO – 100ml
- Jajko – 1 szt
- Szczypta soli
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać pokruszone drożdże, cukier i sól. Podgrzać pół szklanki wody i wlać do środka ciasta, aby drożdże się rozpuściły. Dodajemy jogurt i zagniatamy ciasto. Pod koniec dolewamy łyżkę oleju i zagniatamy jeszcze przez chwilę. Ciasto należy pozostawić pod ściereczką na około 30 minut w ciepłym miejscu, aby podwoiło swoją objętość. Z ciasta kształtujemy okrągłe bułeczki i wykładamy na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawiamy pod ściereczka do wyrośnięcia na kolejne 15 minut, a bezpośrednio przed pieczeniem smarujemy rozbełtanym jajkiem. Bułeczki pieczemy około 15 minut w piekarniku, nagrzanym do 180 stopni, aż się one zrumienią.Bułeczki sprawdzają się do zrobienia kanapek lub po prostu do herbaty.
Życzymy smacznego!
Sprawdź inne przepisy:
Pasta z wędzonej makreli

Pasta z wędzonej makreli
Składniki:
- Makrela wędzona – 1 szt.
- Jajka, ugotowane na twardo – 2 szt.
- Jogurt naturalny JOGO – około 200g
- Szczypiorek – mały pęczek
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Makrelę należy obrać ze skóry oraz wyjąć wszystkie ości. Rozgniatamy całą rybę widelcem, jajka ścieramy na tarce oraz dodajemy jogurt. Dodajemy do pasty rybnej szczypiorek oraz doprawiamy solą i pieprzem.
Podawać najlepiej na grzance. Smacznego!
Sprawdź inne przepisy:
Pasta twarogowo-pomidorowa

Pasta twarogowo-pomidorowa
Składniki:
- Twarożek wiejski Jogo – 250g
- Pomidory suszone, odsączone z oleju – 5 szt.
- Jogurt naturalny JOGO – 3 łyżki
- Bazylia suszona – 1 łyżeczka
- Czosnek suszony lub świeży starty – 1 łyżeczka
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zblendowac razem na gładką masę, doprawić solą i pieprzem do smaku.
Podawać na toście lub bułeczce jako kanapkę.
Życzymy smacznego!
Sprawdź inne przepisy:
Racuchy jogurtowe z jabłkami

Racuchy jogurtowe z jabłkami.
Składniki:
- Jogurt naturalny JOGO – 200g
- Jajka – 2 szt.
- Cukier – 50g
- Mąka pszenna – 130g
- Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- Cukier wanilinowy – 1 łyżeczka
- Szczypta soli
- Jabłka – 2 średnie.
- Cukier, wymieszany z cynamonem – około 100g do otaczania racuchów
Przygotowanie:
Najpierw obieramy jabłka, usuwamy gniazda nasienne, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mieszamy lub miksujemy jajka z jogurtem, dodajemy cukier, cukier wanilinowy oraz sól. Do tej mieszanki dodajemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i znowu miksujemy. Na końcu dodajemy starte jabłka i mieszamy całość. Racuchy smażymy na rozgrzanej patelni na oleju na złocisty kolor. Po usmażeniu racuszki obtaczamy w cukrze cynamonowym.
Smacznego!
Sprawdź inne przepisy:
Naleśniki z jogurtem naturalnym i owocami

Naleśniki z jogurtem naturalnym i owocami
- Jajka — 6 szt
- Mleko JOGO — około 2 szklanki
- Mąka — 2 szklanki
- Cukier — 1 łyżeczka
- Olej — 2 łyżki
- Wiśnie bez pestek — 50 dag
- Porzeczki — 25 dag
- Maliny — 25 dag
- Jogurt naturalny JOGO — 35 dag
- Cukier – do nadzienia jogurtowego do smaku
- Cukier wanilinowy – 1 łyżeczka
Przygotowanie:
Ciasto na naleśniki. Ubijamy jajka, dodajemy mleko, cukier, mąkę. Cały czas, dodając produkty, mieszamy ciasto, aby nie powstały grudki. Smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni, posmarowanej olejem.Nadzienie. Do nadzienia mieszamy jogurt naturalny z cukrem i owocami, które wcześniej można rozgnieść widelcem, lub pozostawić całe. Wykładamy nadzienie na naleśnik, zwijamy w rureczkę i dekorujemy świeżymi owocami lub cukrem pudrem.Smacznego!
Sprawdź inne przepisy: