Zapiekanka owocowa

Zapiekanka owocowa
Składniki:
- Twaróg półtłusty JOGO – 600g
- Kefir JOGO – 4 łyżki
- Jajko – 2 szt
- Kasza manna – 70g
- Można dodać dowolne owoce
- Cukier wanilinowy – 1 łyżeczka
- 4 łyżki cukru lub słodzika
Przygotowanie:
Twaróg zmielić za pomocą blendera. Dodać jajka, kefir, cukier, kaszę mannę i bardzo dobrze wszystko wymieszać, aby nie powstały grudki. Formę do pieczenia wysmarować masłem lub olejem, przełożyć masę do formy i piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40-50 minut.
Polecamy zapiekankę na śniadanie lub kolację.
Smacznego!
Sprawdź inne przepisy:
Koktajl na kefirze ze szpinakiem

Koktajl na kefirze ze szpinakiem
Składniki:
- Kefir luksusowy JOGO – 1 szklanka 200 ml
- Szpinak świeży – 2 garście
- Banan – 2 duży
- Cynamon – pół łyżeczki
Przygotowanie:
Do blendera wlać cały kefir, obranego banana, a także umyty i osuszony na ręczniku papierowym szpinak. Blendujemy przez chwilę na gładką masę i przelewamy do szklanki. Posypujemy cynamonem, wkładamy słomkę i delektujemy się smakiem!
Smacznego!
Sprawdź inne przepisy:
Chłodnik ogórkowy

Chłodnik ogórkowy
Składniki:
- Kefir luksusowy JOGO – 1l
- Śmietana JOGO do zup – 100g
- Ogórki świeże – 6-7 sztuk
- Rzodkiewka – 5-6 sztuk
- Czosnek – 2-3 ząbki
- Koperek – pęczek
- Szczypiorek – pęczek
- Jajka, ugotowane na twardo – 1 na porcję do dekoracji
- Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ogórki obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Posolić i pozostawić na 15 minut, aby wypuściły sok, z którego następnie należy ogórki odsączyć. Rzodkiewkę należy dobrze umyć i pokroić w bardzo drobną kostkę, a zieleninę i czosnek drobno posiekać. W garnku wymieszać kefir i śmietanę. Jeśli konsystencja nie jest jednorodna, proszę zmiksować całą masę. Następnie należy dodać ogórki, rzodkiewkę, zieleninę i czosnek, doprawić solą i pieprzem, wymieszać całość, schłodzić przez pół godziny w lodówce i podawać.
Życzymy smacznego!
Sprawdź inne przepisy:
Koktajl z imbirem i miodem

Koktajl z imbirem i miodem
Składniki:
- Kefir JOGO – 2 szklanki
- Miód – 1 łyżka
- Imbir mielony bądź świeży mielony – 1 łyżeczka
- Szczypta cynamonu
- Cytryna – 2 krążki do dekoracji
Przygotowanie:
Do blendera wlać kefir. Dodać miód, imbir oraz cynamon. Zblendować wszystko do uzyskania jednolitej konsystencji. Nalać koktajl do wysokich szklanek oraz udekorować krawędź szklanki cytryną. Prosty, lecz smaczny i zdrowy koktajl jest gotowy.
Życzymy smacznego!
Sprawdź inne przepisy:
Babeczki kokosowe

Przepis na babeczki kokosowe z kaszy manny z kefirem JOGO
Składniki:
- 2 szklanki kaszy manny
- 400 ml kefiru JOGO
- Cukier około pół szklanki
- około 100 g masła JOGO
- 2 jajka
- 50 gramów wiórków kokosowych
- Kilka kropel aromatu wanilinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Kasze mannę zalewamy kefirem i odstawiamy na godzinę, co jakiś czas mieszając. Kasza w tym czasie pęcznieje i powiększa swoją objętość. Do smaku dodajemy cukier lub słodzik (w zależności od rodzaju wsypujemy odpowiednią ilość), mieszamy. Roztapiamy masło i wystudzone wlewamy do ciasta. Wbijamy jajka, dokładnie mieszamy lub miksujemy, po dodaniu jajek i masła ciasto robi się rzadsze. Dodajemy wiórki kokosowe i kilka kropel aromatu wanilinowego. Na końcu dodajemy około proszk do pieczenia, bardzo dobrze mieszamy i odstawiamy ciasto na około 10 minut. Pieczemy najlepiej w silikonowych foremkach o dowolnym kształcie w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 20 minut. Uwaga! Foremki wypełniamy na 2/3 objętości, gdyż babeczki bardzo dobrze wyrastają.Dekorujemy babeczki według uznania. Smacznego!
Sprawdź inne przepisy:
Okroszka białoruska

Przepis na okroszkę białoruską
Składniki:
- Ziemniaki gotowane — 3 szt.
- Świeży ogórek — 2 szt.
- Rzodkiewka — 10 niedużych warzyw,
- Koperek — 1 pęczek,
- Szczypiorek — 1 pęczek,
- Jajka gotowane na twardo — 2 szt.,
- Kiełbasa typu mortadela — 30 dag,
- Kefir JOGO — 2 litry,
- Woda pitna — 1 szklanka,
- Cytryna — 0,5 szt.,
- sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa i jajka pokroić w drobną kostkę. Kiełbasę najlepiej pokroić w nieduże paseczki. Zieleninę posiekać drobno. Wszystkie wymienione składniki zalać kefirem i wodą w dużym garnku. Wycisnąć sok z połówki cytryny, doprawić solą i pieprzem do smaku. Okroszka gotowa. Smacznego!
Sprawdź inne przepisy:
Czekoladowe babeczki
Czekoladowe babeczki

Składniki:
- 1 szklanka kefiru JOGO
- 1/2 szklanki oleju
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szklanki mąki
- 2 czubate łyżki kakao
- 100 g mlecznej czekolady
- cukier puder
Przygotowanie:
Wbić jajka do miseczki, dodać cukier i dokładnie zmiksować. Wsypać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cukier waniliowy, dolać kefir i olej, wymieszać do otrzymania jednolitej masy. Schłodzoną w lodówce czekoladę posiekać ostrym nożem, wsypać do ciasta i delikatnie wymieszać. Nałożyć do silikonowych foremek wyłożonych papilotkami do połowy wysokości. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180o . Posypać cukrem pudrem. Palce lizać!
Lekkie placuszki z kefirem JOGO
Lekkie placuszki z kefirem JOGO

Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 2 jajka
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 350 gr kefiru naturalnego JOGO (ok.1,1/3
- szklanki)
- 2 łyżki cukru
- łyżeczka cukru waniliowego
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- odrobina soli
- masło klarowane do smażenia
- banany, truskawki lub inne ulubione owoce
- cukier puder
Przygotowanie:
Jajka wymieszać z solą i kefirem, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, potem cukier, cukier waniliowy i cynamon. Wszystkie składniki dokładnie połączyć tak, by powstała gładka masa pozbawiona grudek o konsystencji gęstej śmietany. Rozpuścić na patelni masło klarowane i na gorący tłuszcz kłaść łyżką kolejne porcje ciasta, smażąc z obu stron na złocisty kolor. Po usmażeniu odsączyć placuszki na ręczniku papierowym i podawać z cukrem pudrem, bananami, truskawkami lub innymi ulubionymi owocami.
Malinowe bułeczki na kefirze JOGO
Malinowe bułeczki na kefirze JOGO

Składniki:
- 450 ml kefiru JOGO
- 4 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- łyżeczka sody oczyszczonej
- maliny
Przygotowanie:
Połącz w misce wszystkie składniki i utwórz z nich ciasto, podziel je na mniejsze porcje i uformuj bułeczki w kształcie serduszek. Na każdej z nich wykonaj dwa nacięcia na krzyż i ułóż cztery maliny. Rozgrzej piekarnik do 180o C i piecz 30 minut. Podawaj z ulubionymi, słodkimi składnikami. Smacznego!
Sos czosnkowy
Przepis na sos czosnkowy z kefirem

Składniki:
250 ml kefiru JOGO
4 duże łyżki majonezu
3 ząbki czosnku ( wcześniej namoczone przez 20 minut w oleju)
łyżeczka cukru
sól
pieprz
oregano
tymianek
garść szczypiorku
Przygotowanie:
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki wymieszać. Przełożyć do miseczki i posypać szczypiorkiem. Zajadać ze smakiem!