Zapiekanka owocowa

Zapiekanka owocowa

Składniki:
  • Twaróg półtłusty JOGO – 600g
  • Kefir JOGO – 4 łyżki
  • Jajko – 2 szt
  • Kasza manna – 70g
  • Można dodać dowolne owoce
  • Cukier wanilinowy – 1 łyżeczka
  • 4 łyżki cukru lub słodzika

Przygotowanie:

Twaróg zmielić za pomocą blendera. Dodać jajka, kefir, cukier, kaszę mannę i bardzo dobrze wszystko wymieszać, aby nie powstały grudki. Formę do pieczenia wysmarować masłem lub olejem, przełożyć masę do formy i piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40-50 minut.
Polecamy zapiekankę na śniadanie lub kolację.
Smacznego!

Sprawdź inne przepisy:


Koktajl na kefirze ze szpinakiem

Koktajl na kefirze ze szpinakiem

Składniki:
  • Kefir luksusowy JOGO – 1 szklanka 200 ml
  • Szpinak świeży – 2 garście
  • Banan – 2 duży
  • Cynamon – pół łyżeczki

Przygotowanie:

Do blendera wlać cały kefir, obranego banana, a także umyty i osuszony na ręczniku papierowym szpinak. Blendujemy przez chwilę na gładką masę i przelewamy do szklanki. Posypujemy cynamonem, wkładamy słomkę i delektujemy się smakiem!
Smacznego!

Sprawdź inne przepisy:


Chłodnik ogórkowy

Chłodnik ogórkowy

Składniki:
  • Kefir luksusowy JOGO – 1l
  • Śmietana JOGO do zup – 100g
  • Ogórki świeże – 6-7 sztuk
  • Rzodkiewka – 5-6 sztuk
  • Czosnek – 2-3 ząbki
  • Koperek – pęczek
  • Szczypiorek – pęczek
  • Jajka, ugotowane na twardo – 1 na porcję do dekoracji
  • Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Ogórki obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Posolić i pozostawić na 15 minut, aby wypuściły sok, z którego następnie należy ogórki odsączyć. Rzodkiewkę należy dobrze umyć i pokroić w bardzo drobną kostkę, a zieleninę i czosnek drobno posiekać. W garnku wymieszać kefir i śmietanę. Jeśli konsystencja nie jest jednorodna, proszę zmiksować całą masę. Następnie należy dodać ogórki, rzodkiewkę, zieleninę i czosnek, doprawić solą i pieprzem, wymieszać całość, schłodzić przez pół godziny w lodówce i podawać.
Życzymy smacznego!

Sprawdź inne przepisy:


Koktajl z imbirem i miodem

Koktajl z imbirem i miodem

Składniki:
  • Kefir JOGO – 2 szklanki
  • Miód – 1 łyżka
  • Imbir mielony bądź świeży mielony – 1 łyżeczka
  • Szczypta cynamonu
  • Cytryna – 2 krążki do dekoracji

Przygotowanie:

Do blendera wlać kefir. Dodać miód, imbir oraz cynamon. Zblendować wszystko do uzyskania jednolitej konsystencji. Nalać koktajl do wysokich szklanek oraz udekorować krawędź szklanki cytryną. Prosty, lecz smaczny i zdrowy koktajl jest gotowy.
Życzymy smacznego!

Sprawdź inne przepisy:


Babeczki kokosowe

Przepis na babeczki kokosowe z kaszy manny z kefirem JOGO

 

Składniki:

 

  • 2 szklanki kaszy manny
  • 400 ml kefiru JOGO
  • Cukier około pół szklanki
  • około 100 g masła JOGO
  • 2 jajka
  • 50 gramów wiórków kokosowych
  • Kilka kropel aromatu wanilinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Kasze mannę zalewamy kefirem i odstawiamy na godzinę, co jakiś czas mieszając. Kasza w tym czasie pęcznieje i powiększa swoją objętość. Do smaku dodajemy cukier lub słodzik (w zależności od rodzaju wsypujemy odpowiednią ilość), mieszamy. Roztapiamy masło i wystudzone wlewamy do ciasta. Wbijamy  jajka, dokładnie mieszamy lub miksujemy, po dodaniu jajek i masła ciasto robi się rzadsze. Dodajemy wiórki kokosowe i kilka kropel aromatu wanilinowego.  Na końcu dodajemy około proszk do pieczenia, bardzo dobrze mieszamy i odstawiamy ciasto na około 10 minut. Pieczemy najlepiej w silikonowych foremkach o dowolnym kształcie w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 20 minut. Uwaga! Foremki wypełniamy na 2/3 objętości, gdyż babeczki bardzo dobrze wyrastają.Dekorujemy babeczki według uznania. Smacznego!

Sprawdź inne przepisy:


Okroszka białoruska

Przepis na okroszkę białoruską

 

Składniki:
  • Ziemniaki gotowane — 3 szt.
  • Świeży ogórek — 2 szt.
  • Rzodkiewka — 10 niedużych warzyw,
  • Koperek — 1 pęczek,
  • Szczypiorek — 1 pęczek,
  • Jajka gotowane na twardo — 2 szt.,
  • Kiełbasa typu mortadela — 30 dag,
  • Kefir JOGO — 2 litry,
  • Woda pitna — 1 szklanka,
  • Cytryna — 0,5 szt.,
  • sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa i jajka pokroić w drobną kostkę. Kiełbasę najlepiej pokroić w nieduże paseczki. Zieleninę posiekać drobno. Wszystkie wymienione składniki zalać kefirem i wodą w dużym garnku. Wycisnąć sok z połówki cytryny, doprawić solą i pieprzem do smaku. Okroszka gotowa. Smacznego!

Sprawdź inne przepisy:


Czekoladowe babeczki

Czekoladowe babeczki

Składniki:
  • 1 szklanka kefiru JOGO
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mąki
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 100 g mlecznej czekolady
  • cukier puder

Przygotowanie:

Wbić jajka do miseczki, dodać cukier i dokładnie zmiksować. Wsypać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cukier waniliowy, dolać kefir i olej, wymieszać do otrzymania jednolitej masy. Schłodzoną w lodówce czekoladę posiekać ostrym nożem, wsypać do ciasta i delikatnie wymieszać. Nałożyć do silikonowych foremek wyłożonych papilotkami do połowy wysokości. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180o . Posypać cukrem pudrem. Palce lizać!


Lekkie placuszki z kefirem JOGO

Lekkie placuszki z kefirem JOGO

Składniki:
  • 1 szklanka mąki
  • 2 jajka
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 350 gr kefiru naturalnego JOGO (ok.1,1/3
  • szklanki)
  • 2 łyżki cukru
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • odrobina soli
  • masło klarowane do smażenia
  • banany, truskawki lub inne ulubione owoce
  • cukier puder

Przygotowanie:

Jajka wymieszać z solą i kefirem, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, potem cukier, cukier waniliowy i cynamon. Wszystkie składniki dokładnie połączyć tak, by powstała gładka masa pozbawiona grudek o konsystencji gęstej śmietany. Rozpuścić na patelni masło klarowane i na gorący tłuszcz kłaść łyżką kolejne porcje ciasta, smażąc z obu stron na złocisty kolor. Po usmażeniu odsączyć placuszki na ręczniku papierowym i podawać z cukrem pudrem, bananami, truskawkami lub innymi ulubionymi owocami.


Malinowe bułeczki na kefirze JOGO

Malinowe bułeczki na kefirze JOGO

Składniki:
  • 450 ml kefiru JOGO
  • 4 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • maliny

Przygotowanie:

Połącz w misce wszystkie składniki i utwórz z nich ciasto, podziel je na mniejsze porcje i uformuj bułeczki w kształcie serduszek. Na każdej z nich wykonaj dwa nacięcia na krzyż i ułóż cztery maliny. Rozgrzej piekarnik do 180o C i piecz 30 minut. Podawaj z ulubionymi, słodkimi składnikami. Smacznego!


Sos czosnkowy

Przepis na sos czosnkowy z kefirem

Składniki:

250 ml kefiru JOGO

4 duże łyżki majonezu
3 ząbki czosnku ( wcześniej namoczone przez 20 minut w oleju)
łyżeczka cukru
sól
pieprz
oregano
tymianek
garść szczypiorku

Przygotowanie:

Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki wymieszać. Przełożyć do miseczki i posypać szczypiorkiem. Zajadać ze smakiem!