Mrożona kawa

Mrożona kawa

Składniki:
  • Kawa espresso – 2 porcje
  • Syrop waniliowy lub inny, który lubicie
  • Mleko 3,2% JOGO – 125ml
  • Lody waniliowe JOGO – 3 gałki
  • Kilka kostek lodu – 5-6
  • Śmietanka 30% JOGO – do dekoracji

Przygotowanie:

Najpierw należy przyrządzić podwójne espresso, na dno przezroczystej szklanki nalać syrop, a następnie wlać kawę. Dodać zimne mleko oraz lody i kostki lodu. Ubić śmietankę i wyłożyć ją na górę kawy mrożonej, a całość można udekorować kakao, odrobiną czekolady lub listkami mięty.
Życzymy smacznego!

Sprawdź inne przepisy:


Tort lodowy

Tort lodowy

Składniki:
  • Lody JOGO waniliowe – 2 opakowania po 500g
  • Truskawki – 500g
  • Borówki – 500g
  • Ciasteczka biszkoptowe Savoiardi (jak do Tiramisu) – opakowanie 500g

Przygotowanie:

Na dno formy do pieczenia wyłożyć warstwę ciasteczek. Lody wyciągnąć wcześniej z zamrażalnika i pozostawić w temperaturze pokojowej na około 20 minut, aby się lekko roztopiły. Wyłożyć jedno opakowanie lodów na ciasteczka, a następnie ułożyć warstwę borówek i truskawek. Następnie należy powoli wsunąć ciasteczka między masę lodową a brzegi formy, aby powstał swoisty płot z ciasteczek. Następnie na wcześniej wyłożone owoce wyłożyć warstwę ciasteczek i kolejne opakowanie lodów. Na końcu udekorować całość truskawkami i borówkami według własnego pomysłu.
Smacznego!

Sprawdź inne przepisy:


Koktajl borówkowy

Koktajl borówkowy

Składniki:

 (na 2 porcje)

  • Mleko JOGO – 200 ml
  • Lody JOGO waniliowy – 100g
  • Banan – 1 szt
  • Borówki – 100g
  • Śmietanka 30% JOGO – 50ml
  • Cukier puder – 1 łyżeczka

Przygotowanie:

Wlać mleko do blendera, dodać borówki i obranego banana, zblendować na gładką masę. Dodać lody waniliowe i jeszcze raz zblendować koktajl. Oddzielnie ubić śmietanę z cukrem pudrem. Przelać do szklanek, udekorować bitą śmietaną i kilkoma borówkami. Do szklanek dodać słomki i podać.
Życzymy smacznego!

Sprawdź inne przepisy:


Koktajl

Koktajl

Składniki:

 (4 porcje)

  • Mleko JOGO – 0,5 litra
  • Lody JOGO waniliowe zwykłe lub bez laktozy – około 200g
  • Truskawki świeże – około 150g
  • Banany – 2 sztuki 

Przygotowanie:

Obrane banany oraz truskawki bez listków włożyć do blendera, dodać mleko i zblendować przez kilka sekund, a następnie dodać lody i blendować do momentu, aż nie powstanie gładka masa. Koktajl przelać do 4 szklanek, włożyć do każdej słomkę.
Smacznego!

Sprawdź inne przepisy:


Babka piaskowa

Babka piaskowa

Składniki:
  • Masło JOGO – 150g – w temperaturze pokojowej
  • Mąka ziemniaczana – 200g
  • Mąka pszenna – 100g
  • Jajka – 3 szt
  • Cukier – 150g
  • Cukier waniliowy – opakowanie około 15g
  • Proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki
  • Skórka z jednej cytryny
  • Bakalia – około 100g (można pominąć)
  • Cukier puder do posypania
  • Lody JOGO waniliowe do podania babki

Przygotowanie:

Żółtka oddzielamy od białek i najpierw ubić białka na sztywną pianę. W oddzielnym naczyniu ubić miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym. Cały czas miksując, dodać żółtka, a następnie przesiać do masy maślanej obie mąki i proszek do pieczenia oraz skórką z cytryny. Na końcu bardzo ostrożnie wmieszać ubite białka. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem formy do pieczenia z otworem po środku i piec około 1 godziny w temperaturze 160 stopni. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem i podawać porcje z gałką lodów waniliowych.
Wesołych Świąt Wielkanocnych i smacznej babki życzy JOGO!

Sprawdź inne przepisy:


Ciepła szarlotka z gałką lodów waniliowych

Ciepła szarlotka z gałką lodów waniliowych

Składniki:

 (na 3-4 porcje)

  • Jajka – 3 duże
  • Mąka pszenna – 1 szklanka
  • Cukier – 1 szklanka
  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • Cynamon – 2 łyżeczki
  • Lody waniliowe JOGO – około 2 łyżki na 1 porcję

Przygotowanie:

Jajka ubić mikserem razem z cukrem naa białą puszystą masę. Dodać stopniowo mąkę i także ubić. Dodać Proszek do pieczenia, wymieszać. Jabłka obrać, oczyścić z pestek, pokroić w kostkę. Obtoczyć jabłka w cynamonie. Formę do pieczenia wysmarować masłem lub olejem. Na dno formy wylać jedną czwartą ciasta, wyłożyć na nie jabłka, następnie zalać jabłka pozostałym ciastem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika formę, piec około 20-30 minut, sprawdzając wykałaczką, że ciasto od środka jest suche.
Podawać na ciepło z gałkami lodów waniliowych. Można udekorować ciasto listkami mięty.
Życzymy smacznego!

Sprawdź inne przepisy: