Ciasto czekoladowe na maślance

Ciasto czekoladowe na maślance
Składniki:
- 2 szklanki maślanki,
- 1 szklanka cukru,
- 2,5 szklanki mąki,
- 1/2 szklanki oleju,
- 2 jajka,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 3 łyżki kakao.
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia, kakao. Dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy, mieszamy wszystkie suche składniki. Następnie dodajemy do nich maślankę i mieszamy. Jajka ubijamy osobno i dodajemy do ciasta. Wlewamy olej i mieszamy lub miksujemy ciasto na gładką masę.
Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia oraz smarujemy tłuszczem. Przekładamy ciasto do formy i pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Ciasto podajemy z lodami waniliowymi JOGO. I ulubionymi owocami.
Życzymy smacznego!
Sprawdź inne przepisy:
Chłodnik pomidorowy na maślance

Chłodnik pomidorowy na maślance
Składniki:
- pomidory – 8 sztuk
- papryka czerwona – 2 sztuki
- maślanka JOGO – 1 litr
- nasiona słonecznika lub dowolne orzechy wcześniej uprażone – 4 łyżki
- suszone oregano – 1 szczypta
- papryka czerwona mielona słodka lub ostra do wersji pikantnej – 1 szczypta
- pieprz czarny gruboziarnisty 1 szczypta
Przygotowanie:
Obrane ze skórki pomidory pokrój na kawałki i wymieszaj z pokrojoną papryką. Całość zalej maślanką, dodaj oregano, paprykę ostrą, pieprz. Zblenduj do uzyskania gładkiej konsystencji. Podawaj z podprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika. Podawać najlepiej z grzanką czosnkową.
Sprawdź inne przepisy:
Okraszone ziemniaki z maślanką

Prosty przepis na ziemniaki okraszone z maślanką JOGO
Składniki:
- Maślanka Jogo
- Słonina
- Młode ziemniaki
- Cebula
Przygotowanie:
Młode ziemniaczki skrobiemy, gotujemy do miękkości, odcedzamy.
Słoninę kroimy w kostkę, wytapiamy na suchej patelni. Później dodajemy posiekaną cebulę i ją szklimy. Dodajemy do ziemniaków, dokładnie mieszamy.
Podajemy z zimną maślanką JOGO. Życzymy smacznego!
Sprawdź inne przepisy:
Chłodnik na bazie maślanki JOGO z zielonymi ogórkami
Chłodnik na bazie maślanki JOGO z zielonymi ogórkami

Składniki:
- 1 litr maślanki JOGO
- 8 zielonych ogórków gruntowych
- 1-2 ząbki czosnku
- pęczek koperku
- 3 listki mięty
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Ogórki obierz i zetrzyj na tarce z grubymi oczkami; osól i odstaw na 15 minut, by puściły sok. Umyj koperek i miętę, wysusz i posiekaj. Odsącz ogórki, przełóż do miski i wymieszaj z maślanką. Dodaj posiekane zioła i wyciśnięty czosnek. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Po 2-3 godzinach w lodówce chłodnik jest gotów do spożycia. Smacznego!
Domowy chlebek pszenny z maślanką JOGO
Domowy chlebek pszenny z maślanką JOGO

Składniki:
- 1/2 kilograma mąki pszennej
- 3/4 szklanki maślanki JOGO
- 3 dag świeżych drożdży
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- 2-3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
- szczypta mieszanki prowansalskiej
- 1,5 łyżeczki cukru
Przygotowanie:
Do przesianej przez sito mąki dodaj sól i zioła, wymieszaj na sucho, usyp kopczyk i zrób wgłębienie, do którego wsyp pokruszone drożdże. Posyp je cukrem i polej niewielką ilością ciepłej wody, do zakrycia zaczynu. Odczekaj kilka minut, aż na powierzchni zaczynu pojawi się pianka. Dodaj maślankę oraz olej i taką ilość wody, aby otrzymać typowe drożdżowe ciasto; niezbyt luźne i niezbyt gęste. Wyrób ciasto, aż zacznie odstawać od dłoni, spłaszcz je w misce. Nakryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na godzinę. Przygotuj formę 36 cm x 10 cm, wysmaruj ją olejem. Wyrośnięte ciasto przerób kilka razy i uformuj z niego podłużny wałek, przełóż do formy, gdzie jeszcze pozostaw na około 15 minut. Rozgrzej piekarnik do 195o . Posmaruj ciasto mlekiem, wygładź mokrą dłonią i wstaw do piecyka na półkę ciut wyżej niż środkowa, grzanie góra – dół, bez termoobiegu. Po upływie 30 minut obniż temperaturę o 10o i pozostaw na dalsze 20-25 minut. Sprawdź ciasto wbijając patyczek, jeśli jest suchy, chleb można wyjąć, po chwili także z foremki; odwróć go spodem do góry, by mógł odparować. Gotowe – smacznego!
Dressing maślankowy
Dressing maślankowy

Składniki:
- szklanka maślanki JOGO
- 3 duże łyżki majonezu
- szczypiorek
- ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Maślankę wlej do miseczki, dodaj majonez, posiekany szczypiorek – ilość według uznania – czosnek oraz sól i pieprz. Wszystko razem wymieszaj i odstaw do lodówki. Podawaj do sałatek. Smacznego!
Marynata z maślanką do kurczaka
Marynata z maślanką do kurczaka

Składniki:
- maślanka JOGO
- kawałek imbiru
- 2 ząbki czosnku
- mała cebulka
- kurkuma w proszku
- chili
- kminek rzymski
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Pokrojoną cebulkę, sprasowany czosnek i kawałek imbiru połącz z kurkumą, chili i kminkiem rzymskim. Dopraw solą i pieprzem do smaku, dodaj kolendrę i maślankę. Wszystkie składniki dokładnie zblenduj. Przygotowaną marynatą zalej w misce kawałki kurczaka i pozostaw na kilka godzin w lodówce. Upiecz jak zwykle. Paluszki lizać!
Wiosenny obiad z maślanką JOGO
Wiosenny obiad z maślanką JOGO

Składniki:
- maślanka JOGO
- masło JOGO
- młode ziemniaczki
- pęczek koperku
- jajka
- olej do smażenia
Przygotowanie:
To jeden z najprostszych i najsmaczniejszych obiadów – ziemniaczki trzeba obrać i ugotować, odcedzić i na talerzu okrasić masłem. Jajko rozbić i usmażyć na rozgrzanej, polanej odrobiną oleju patelni. Całość posypać koperkiem i można pałaszować, popijając solidnym kubkiem kremowej maślanki JOGO. Życzymy smacznego!
Smoothie z płatkami owsianymi i malinami
Przepis na smoothie z płatkami owsianymi i malinami

Składniki:
- 150 g malin
- 1/2 awokado
- 1 banan
- 4 łyżki płatków owsianych
- 1 szklanka maślanki, jogurtu lub mleka JOGO
Przygotowanie:
Zastanawialiście się jak zrobić wysokobiałkowy koktail z płatkami owsianymi? To proste:
Płatki owsiane zalej 4 łyżkami wody, zagotuj, ostudź i zblenduj krótko na najwyższych obrotach z obranym awokado, malinami, bananem, maślanką. Gotowe!
Smoothie ma wysoką zawartość białka i idealnie nadaje się do włączenia do diety przez osoby aktywnie uprawiające sport lub dla tych, którzy po prostu chcą dobrze wyglądać i żyć zdrowo.