Przepis na ciasto na pierogi i farsz twarogowo-ziemniaczany

Przepis na ciasto na pierogi i farsz twarogowo-ziemniaczany

Składniki:

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 125 ml gorącej wody
  • 1 jajko
  • 20 g masła JOGO

Farsz:

  • 200 g twarogu półtłustego JOGO
  • duża cebula, 350 g ugotowanych ziemniaków
  • 2 łyżki g masła JOGO
  • sól i pieprz do smaku (około pół łyżeczki)

Przygotowanie:

Ciasto:
Do miski z mąką wymieszaną ze szczyptą doli dolewaj stopniowo gorącą wodę z roztopionym masłem i mieszaj. W międzyczasie dodaj roztrzepane jajko, a gdy wszystkie składniki  się połączą, zagnieć gładkie ciasto. Wyłóż ciasto na podsypany mąką blat i wygniataj przez około 5 minut. Następnie zawiń ciasto w folię i odstaw na ok. 30 minut. Po upływie tego czasu rozwałkuj ciasto na cienki placek.

Farsz:
Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie, następnie zmiel w maszynce do mielenia lub przeciśnij przez praskę. Odstaw do wystudzenia. W międzyczasie pokrój w kostkę i przesmaż na maśle cebulę. Do przestudzonych ziemniaków dodaj twaróg, cebulę i przyprawy. Wymieszaj.

Z ciasta wykrój kółka, nakładaj po łyżce farszu, zlep brzegi i gotuj w osolonej wodzie 5 min od wypłynięcia.

Sprawdź inne przepisy:


Ciasto ze śliwkami i migdałami

Ciasto ze śliwkami i migdałami

Składniki:
  • 150 g twarogu półtłustego zmielonego trzykrotnie JOGO
  • 3 łyżki śmietany 12% JOGO
  • 75 g masła JOGO roztopionego
  • 80 g cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 250 g mąki pszennej
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 kg śliwek węgierek
  • pół szklanki płatków migdałowych

Przygotowanie:

Umieścić w misie miksera twaróg, śmietanę, przestudzone masło, cukier, wanilię i zmiksować. Do powstałej masy dać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, sól i zmiksować do połączenia się składników. Wysmarować formę masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier przełożyć ciasto  i dokładnie rozprowadzić palcami po całej formie. Śliwki węgierki pozbawić pestek, pokroić na ćwiartki i ułożyć na cieście. Posypać płatkami migdałów. Piec w temperaturze 170ºC przez około 40 minut.

Sprawdź inne przepisy:


Przepis na sos grzybowy

Przepis na sos grzybowy

Składniki:
  •  400 g świeżych grzybów
  • 2 łyżki masła JOGO
  • 1 łyżka oleju
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 125 ml wody
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki lub inne zioła
  • ok. 100 g śmietany 12% JOGO

Przygotowanie:

Grzyby oczyść i pokroj w plasterki. Na patelni rozgrzej masło z olejem i podsmaż cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Gdy cebula się zeszkli, dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
Wsyp na patelnię pokrojone grzyby i smaż na większej mocy palnika ok. 5 minut. Następnie podlej wodą, zmniejsz moc palnika i duś pod przykryciem przez ok. 10 minut.
Następnie wlej śmietanę i dopraw do smaku solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki.
 

Sprawdź inne przepisy:


Zupa grzybowa

Zupa grzybowa

Składniki:
  • Pieczarki – 6 dużych pieczarek
  • Marchew – 1 duża
  • Ziemniaki – 2 szt.
  • Cebula – 1 średnia
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Kasza pęczak – 3 czubate łyżki
  • Olej do smażenia – 1 łyżka
  • Masło JOGO do smażenia – 20g
  • Sól, pieprz do smaku
  • Bulion warzywny – 3 litry
  • Śmietana JOGO – do smaku
  • Natka pietruszki – do dekoracji

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w piórka, a pieczarki i czosnek w cienkie plasterki, usmażyć na rozgrzanym oleju na złocisty kolor, dodać marchewkę, startą na tarce o grubych oczkach, smażyć kilka minut, a pod koniec smażenia dodać masło i smażyć jeszcze około 2-3 minuty. Zagotować bulion, do którego wrzucić obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować przez około 10 minut. Następnie do zupy wrzucić usmażone warzywa i pieczarki, dobrze wymieszać, gotować przez kolejne 10 minut. Dodać sól i pieprz. Zupę podawać ze śmietaną i świeżą natką pietruszki.Smacznego!

Sprawdź inne przepisy:


Sernik ze śliwkami

Sernik ze śliwkami

Składniki:
  • Ser na sernik JOGO – 400g
  • Cukier – 120g
  • Masło JOGO – 160g
  • Kasza manna – 4 łyżki suchej kaszy
  • Jajka – 4 sztuki
  • Cukier waniliowy – do smaku
  • Sól – szczypta
  • Śliwki pozbawione pestek – 400g
  • Cukier puder do dekoracji – 2 łyżki

Przygotowanie:

Ser przekładamy do dużej miski, dodajemy jajka, miksujemy całość na gładką masę. Roztopione masło, cukier, cukier waniliowy, sól oraz kaszę mannę również dodajemy do masy i znowu miksujemy. Formę do pieczenia smarujemy masłem lub wykładamy papierem do pieczenia, a następnie przekładamy do niego masę serową. Na górę wykładamy pokrojone w dowolny sposób śliwki i wstawiamy sernik do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni, na 40 minut.Podajemy na zimno, posypując cukrem pudrem. Smacznego!

Sprawdź inne przepisy:


Tosty

Tosty

Składniki:
  • Chleb tostowy – 4 kromki
  • Jajka – 2 szt
  • Mleko JOGO – 80 ml
  • Masło JOGO – do smażenia – 1 łyżka oraz do smarowania tostów – 1 łyżka
  • Dodatki według upodobań: szynka, salami, ser, pomidor, szczypiorek itd.

Przygotowanie:

Jajka zmiksować z mlekiem. Na patelni rozgrzać masło. Namoczyć kromki chleba w jajku z mlekiem, na jedną z nich położyć na przykład plasterek sera, szynkę lub salami i krążek pomidora, posypać szczypiorkiem, a następnie przykryć kanapkę drugą kromką także namoczoną w jajku. Podsmażyć tosty z obu stron na średnim ogniu przez parę minut. Podawac na ciepło!
Życzymy smacznego!.

Sprawdź inne przepisy:


Sernik truskawkowy

Sernik truskawkowy

Składniki:
  • Herbatniki maślane – 150g
  • Masło JOGO – 100g
  • Ser na sernik JOGO z wiaderka – 750g
  • Truskawki – 500g
  • Cukier – 100g
  • Cukier waniliowy – 1 łyżeczka
  • Sok z cytryny – 1 łyżka
  • Żelatyna w proszku – 8 płaskich łyżeczek
  • Śmietanka 30% JOGO – 200g

Do dekoracji:

  • Śmietanka 30% JOGO – 200g
  • Cukier puder – 1 łyżka
  • Kilka świeżych truskawek

Przygotowanie:

Herbatniki rozdrobnić za pomocą blendera, przełożyć do miski, dodać wcześniej roztopione masło i wszystko wymieszać. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć na niego masę herbatnikową, rozprowadzić po całej formie, lekko dociskając. Wstawić formę do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Zalać żelatynę około 100ml wody, podgrzać i zostawić do napecznienia. Truskawki umyć, oczyścić z listków i zblendować na mus. Twaróg przełożyć do większej miski, dodać cukier i cukier wanilinowy. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do momentu, aż cukier się rozpuści. W osobnym naczyniu śmietankę ubić na krem. Połączyć twaróg z musem truskawkowy, wymieszać, a następnie bardzo delikatnie wprowadzić bitą śmietanę i ostrożnie wymieszać całość. Do masy dodać żelatynę i jeszcze raz wymieszać. Masę serową wyłożyć na schłodzony spód herbatnikowy i wstawić całość do lodówki, do momentu aż sernik stężeje. Udekorować ubitą z cukrem pudrem śmietaną, a następnie truskawkami według uznania, podawać do kawy lub herbaty.
Życzymy smacznego!

Sprawdź inne przepisy:


Sernik truskawkowy

Sernik truskawkowy

Składniki:

Spód:

  • Herbatniki maślane lub inne – około 10-12 sztuk
  • Czekolada deserowa lub gorzka – 20g
  • Masło JOGO – 30-40g

Masy truskawkowa i czekoladowa:
  • 700g twarogu sernikowego
  • Truskawki świeże lub mrożone – 250g
  • Czekolada mleczna – tabliczka 100g
  • Cukier – 3 łyżki
  • Żelatyna – 3 łyżki
  • Woda – 6 łyżek
  • Śmietanka JOGO do ubijania 30% – 100ml
  • Cukier puder – 1 łyżka

Dekoracja:
  • Truskawki świeże – 100g
  • Kilka kostek czekolady mlecznej + 1-2 łyżki mleka

Przygotowanie:

Herbatniki rozdrobnić za pomocą blendera lub rozwałkować w woreczku, dodać rozpuszczone wcześniej w kąpieli wodnej masło i czekoladę i dodać do pokruszonych herbatników, wymieszać. Całą masę herbatnikową przełożyć na dno formy do pieczenia (tortownicy), wyłożonej papierem do pieczenia i wypełnić masą całe dno tortownicy i schłodzić przez około godzinę.
W międzyczasie zblendować na mus oczyszczone z listków truskawki. Czekoladę mleczną rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce i lekko wystudzić. Żelatynę zalać letnia wodę, aż napęcznieje, a następnie podgrzać w rondelku, wymieszać i pozostawić do całkowitego rozpuszczenia. Twaróg włożyć do dużej miski i wymieszać go z żelatyną i zmiksować, aby masa się dobrze wymieszała. Następnie masę serową należy podzielić na dwie części, do jednej z których dodać mus truskawkowy oraz 3 łyżki cukru, a do drugiej rozpuszczoną czekoladę mleczną. Obie masy należy wymieszać, aby uzyskać jednolity kolor i konsystencję. Śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywną masę, podzielić na pół i dodać do każdej z mas serowych. Zmiksować obie masy. Masę serową truskawkowąwylozyc na spód herbatnikowy i wstawić na 1,5 godziny do lodówki. Po tym, jak masa stężeje, na górę przełożyć masę czekoladową i również wstawić do lodówki do stężenia masy. Oczyszczone truskawki pokroić w cienkie plasterki i wyłożyć na sernik w dowolny sposób, polać rozpuszczoną czekoladą, aby uzyskać wzór cienkich paseczków.
Udekorowany sernik schłodzić w lodówce. Podawać do kawy czy herbaty. Smacznego!

Sprawdź inne przepisy:


Pasta z łososiem

Pasta z łososiem

Składniki:
  • Łosoś wędzony, pieczony bądź surowy – 200g.
  • Śmietanka 30% – 250g
  • Ser mozzarella do pasty lub pizzy – około 150g
  • Czosnek granulowany suszony – pół łyżeczki
  • Olej do smażenia – 1 łyżka
  • Masło JOGO – 1 łyżka
  • Papryka czerwona słodka lub ostra (wg uznania) – 1 łyżeczka
  • Dowolne inne przyprawy, które lubicie
    Szpinak mrożony lub świeży – około 150g
    Spaghetti lub tagliatelle – około 200g

Przygotowanie:

Spaghetti gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy.
W tym samym czasie, jak się gotuję makaron, na rozgrzanej patelni z olejem i masłem podsmażamy łososia, wcześniej pokrojonego w dość dużą kostkę (około 2 cm, gdyż podczas smażenia nieco się rozpadnie). Do zrumienionego łososia dodajemy szpinak (zamrożony dodajemy bezpośrednio na patelnię, a świeży najpierw kroimy, a później wrzucamy do smażącego się łososia). Po około 5 minutach wlewamy śmietankę i przyprawy, mieszamy i dodajemy 100g sera, startego na tarce i całość mieszamy. Kiedy śmietanka się zagotuje możemy przełożyć do patelni wcześniej ugotowane spaghetti i wszystko dokładnie wymieszać. Podawać, posypując danie resztą sera.
Życzymy smacznego!

Sprawdź inne przepisy:


Babka piaskowa

Babka piaskowa

Składniki:
  • Masło JOGO – 150g – w temperaturze pokojowej
  • Mąka ziemniaczana – 200g
  • Mąka pszenna – 100g
  • Jajka – 3 szt
  • Cukier – 150g
  • Cukier waniliowy – opakowanie około 15g
  • Proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki
  • Skórka z jednej cytryny
  • Bakalia – około 100g (można pominąć)
  • Cukier puder do posypania
  • Lody JOGO waniliowe do podania babki

Przygotowanie:

Żółtka oddzielamy od białek i najpierw ubić białka na sztywną pianę. W oddzielnym naczyniu ubić miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym. Cały czas miksując, dodać żółtka, a następnie przesiać do masy maślanej obie mąki i proszek do pieczenia oraz skórką z cytryny. Na końcu bardzo ostrożnie wmieszać ubite białka. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem formy do pieczenia z otworem po środku i piec około 1 godziny w temperaturze 160 stopni. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem i podawać porcje z gałką lodów waniliowych.
Wesołych Świąt Wielkanocnych i smacznej babki życzy JOGO!

Sprawdź inne przepisy: