Zapiekanka twarogowa z warzywami

Zapiekanka twarogowa z warzywami

Składniki:
  • Twaróg półtłusty w folii JOGO – 250g
  • Warzywa świeże lub mrożone, takie jakie mamy w domu, np marchewka,  groszek i brokuły – 250g
  • Olej – 1 łyżka
  • Jajko – 1 szt
  • Cebula – 1 mała
  • Przyprawy i sól do smaku
  • Odrobina masła JOGO do posmarowania formy
  • Odrobina zieleniny i łyżka śmietany czy jogurtu JOGO do dekoracji.

Przygotowanie:

Na rozgrzaną patelnię wylewamy olej i podsmażamy cebulkę wraz z warzywami. Pod koniec smażenia można dodać przyprawy. W osobnej misce mieszamy jajko z twarogiem, dodajemy warzywa i mieszamy. Formę żaroodporną smarujemy masłem i wykładamy do niej masę twarogową. Pieczemy w piekarniku, nagrzanym do 180 stopni przez około 20-30 minut.
Podawać z odrobiną zieleniny lub że śmietaną czy jogurtem naturalnym JOGO.
Smacznego!

Sprawdź inne przepisy:


Ciasto Lion

Ciasto Lion

Składniki:
  • Budyń waniliowy – 2 opakowania bez dodatku cukru (łącznie około 80g)
  • Cukier – 3 łyżki
  • Mleko JOGO – 750ml
  • Herbatniki – 400g
  • Masa kajmakowa – puszka 500g
  • Masło miękkie JOGO – 200g
  • Masło orzechowe – 1/2 szklanki
  • Orzechy ziemne lub batoniki Lion (do wyboru) – 50g
  • Czekolada mleczna – 100g z dodatkiem łyżki oleju

Przygotowanie:

Budyń w proszku wymieszać z 250ml mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem, następnie do wrzącego mleka wlać mieszankę budyniową i mieszać do momentu, aż powstanie gęsty budyń, który należy całkowicie wystudzić. Formę do pieczenia o wymiarach około 20×35 cm posmarować masłem oraz wyłożyć papierem do pieczenia. 1/3 herbatników należy wyłożyć na spodzie formy, po czym rozsmarować masę kajmakową oraz przykryć całość drugą warstwą herbatników. Masło ubić na puszystą masę oraz stopniowo dodawać budyń, kontynuując ubijanie. Otrzymaną jednolitą gładką masę budyniową należy podzielić na 2 części. Jedną część wyłożyć na herbatniki oraz przykryć pozostałą częścią ciasteczek. Drugą część kremu zmiksować z masłem orzechowym i wyłożyć na wierzchu ciasta. Posypać posiekanymi orzechami lub posiekanymi batonikami Lion. Czekoladę roztopić z dodatkiem oleju i polać nią ciasto, następnie ciasto schłodzić w lodówce.
Podawac ciasto najlepiej wyjęte nieco wcześniej z lodówki.
Życzymy smacznego!

Sprawdź inne przepisy:


Ciasto pierniczkowe

Ciasto pierniczkowe

Składniki:
  • Mąka pszenna – 2 szklanki
  • Miód – 1 łyżka
  • Cukier – 2/3 szklanki
  • Proszek do pieczenia – 1.5 łyżeczki
  • Przyprawa do piernika – może być gotowa lub domowa – 20g
  • Kakao w proszku – 1 łyżeczka
  • Jajko – 1 szt
  • Masło JOGO – 2 łyżki
  • Mleko JOGO – 1/4 szklanki

Przygotowanie:

Mąkę przesiać, najlepiej na płaską powierzchnię, wlać rozpuszczony ciepły miód i wymieszać. Cały szas siekając nożem całą masę, dodać po kolei cukier, proszek do pieczenia, przyprawy, kakao, masło oraz jajko. Następnie należy po 1 łyżce wlewać do ciasta mleko i zagniatać, aż ciasto stanie się gładkie, jednolite i będzie przypominać kruche ciasto. Uwaga! Nie musimy wykorzystywać całego mleka! Ciasto powinno się wyrabiać przez 10 minut, a następnie rozwałkować na placek o grubości pół centymetra. Pierniczki wykrawamy za pomocą foremek i pieczemy na papierze do pieczenia około 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Pierniczki można udekorować w dowolny sposób.
 

Sprawdź inne przepisy:


Złote mleko

Złote mleko.

Składniki:
  • Składniki na 1 porcję:
  • Mleko JOGO – 250ml
  • Masło JOGO – 1 łyżeczka
  • Kurkuma mielona – 1 łyżeczka
  • Pieprz mielony – 1/4 łyżeczki
  • Miód – 1 łyżeczka
  • Cynamon mielony – szczypta
  • Imbir – szczypta mielonego lub łyżeczka startego świeżego imbiru
  • Gałka muszkatołowa – szczypta

Przygotowanie:


Do rondelka wlej mleko z dodatkiem masła, a także po kolei dodaj przyprawy. Podgrzej, ale nie gotuj, następnie zaczekaj, aż napój trochę przestygnie. Do lekko przestudzonego napoju dodaj też miód, wymieszaj do momentu, aż się on rozpuści. Podawaj w kubku lub szklance, posypując odrobiną cynamonu lub kurkumy.

Życzymy smacznego!

 

Sprawdź inne przepisy:


Domowa ciabatta

Domowa ciabatta

Składniki:
  • Woda – 260ml
  • Drożdże instant – 4g
  • Mąka pszenna – 250g
  • Sól – 1 szczypta
  • Cukier – 0,5 łyżeczki
  • Masło JOGO do smarowania

Przygotowanie:

Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, dodajemy całą mąkę, sól i cukier. Za pomocą miksera na wysokich obrotach mieszamy ciasto przez około 10 minut, dopóki nie stanie się ono jednorodne i zacznie odstawać od brzegów miski. Jeżeli ciasto nie zbiera się w “kulę”, to można podsypać je mąką, po łyżeczce. Zostawiamy ciasto najlepiej pod przykryciem z folii spożywczej w ciepłym miejscu na około 2-3 godziny. Powinna wyjść nam puszysta masa z pęcherzykami. Po odczekaniu 2-3 godzin wylewamy ciasto na blat, gęsto podsypany mąką, już go nie mieszając. Przełożyć ciasto na pergamin i pozostawić pod ściereczką na około 40 minut do ponownego wyrośnięcia. Nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni wraz z blachą i przełożyć na niego pergamin z ciastem. Pieczemy 40 minut. W międzyczasie trzeba 2 razy spryskać ciasto wodą. Gotowy chleb warto ostudzić pod ściereczką, a później podawać smarując masłem JOGO.
Życzymy miłego śniadania z naszą ciabattą i masłem JOGO

Sprawdź inne przepisy:


Zupa z soczewicy na jesienny wieczór

Zupa z soczewicy na jesienny wieczór

Składniki:
  • Czerwona soczewica – 200g
  • Marchew z groszkiem – 100g
  • Fasolka szparagowa – około 20g (można pominąć)
  • Kukuruza konserwowa – około 40g (można pominąć)
  • Cebula – 2 szt.
  • Śmietana JOGO 12% – 4 łyżki (ok. 80g)
  • Masło JOGO – 3 łyżki (ok. 60g)
  • Gałka muszkatołową mielona – do smaku
  • Papryka czerwona mielona słodka/ostra – do smaku, wg upodobań
  • Majeranek – 1 łyżeczka
  • Jarzynka w proszku – 1 łyżeczka

Przygotowanie:

Przepłukaną soczewice i wszystkie warzywa włożyć do garnka z ciepłą wodą, dodać majeranek i gotować całość przez około 20 minut. W międzyczasie kroimy cebulę w kosteczkę i podsmażamy ją na maśle, później wrzucamy wraz z przyprawami do zupy. Gotujemy jeszcze przez około 5 minut. Gotową gorącą zupę nalać do miseczek, posypać kukurydzą oraz dodać śmietanę.
Życzymy smacznego!

Sprawdź inne przepisy:


Aromatyczna i rozgrzewająca zupa z dyni

Aromatyczna i rozgrzewająca zupa z dyni

Składniki:

 (na 3-4 porcje)

  • Dynia obrana – 800 g
  • Ziemniaki – 250 g
  • Masło JOGO – 25 g
  • Cebulą – 1 sztuka
  • Czosnek – ząbki
  • Kurkuma mielona – 1 łyżeczka
  • Imbir mielony – 1 łyżeczka
  • Pomidor – 1 sztuka
  • 1,5 szklanki bulionu
  • 1 szklanka mleka JOGO

Przygotowanie:

Obraną oraz pozbawioną pestek dynię pokroić w kostkę, tak samo jak i obrane wcześniej ziemniaki. Cebulę, pokrojoną w kostkę, a także czosnek, obrany i pokrojony w plasterki, zeszklić w dużym garnku na maśle. Następnie dodać dynię oraz ziemniaki, posolić, dodać kurkumę oraz imbir. Smażyć przez około 10 minut, co chwilę mieszając. Wlać do garnka podrazany wcześniej bulion, a następnie, zmniejszając ogień, gotować zupę przez 10-15 minut pod przykryciem. W międzyczasie sparzonego i obranego że skórki pomidora, pozbawionego nasion, pokroić na cztery części, dodać do gotującej się zupy. W wymieszać całość, gotować przez kolejne 5 minut, aby warzywa były miękkie. Ostatni krok to dodanie mleka i zmiksowanie zupy na gładką masę.
Podawać zupę z dyni najlepiej na gorąco z pestkami słonecznika lub dyni, śmietaną, lub pokrojoną kiełbasą wędzoną.
Życzymy smacznego!

Sprawdź inne przepisy:


Ciasto śliwkowe

Ciasto śliwkowe

Składniki:
  • Cukier 15 dag
  • Jajka 2 szt.
  • Mąka 1 szklanka
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Szczypta soli
  • Śliwki 15 średnich owoców
  • Cukier brązowy 2 łyżki
  • Cynamon mielony 1 łyżeczka
  • Masło JOGO 12 dag

Przygotowanie:

Miękkie masło ubić z cukrem, dodać sól oraz jajka. Jajka dodawać po jednym oraz dokładnie zmiksować masę po każdym jajku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajeczno-maślanej. Wymieszać wszystko na gładką masę. Formę na ciasto o średnicy około 2 cm wysmarować od środka masłem lub olejem śliwki rozkroić na pół, a cukier wymieszać z cynamonem. Na dno formy wyłożyć ciasto, wyrównując je. Śliwki ułożyć na ciasto w dowolny sposób, jednak lekko zatapiając je w cieście. Posypać ciasto cukrem, wymieszanym z cynamonem. Piekarnik wstępnie rozgrzać do 180 stopni, wstawić do niego ciasto i piec około 40 minut.
Podawać ciasto śliwkowe najlepiej z sosem czekoladowym lub z gałką lodów waniliowych JOGO.
Życzymy smacznego!

Sprawdź inne przepisy:


Babeczki kokosowe

Przepis na babeczki kokosowe z kaszy manny z kefirem JOGO

 

Składniki:

 

  • 2 szklanki kaszy manny
  • 400 ml kefiru JOGO
  • Cukier około pół szklanki
  • około 100 g masła JOGO
  • 2 jajka
  • 50 gramów wiórków kokosowych
  • Kilka kropel aromatu wanilinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Kasze mannę zalewamy kefirem i odstawiamy na godzinę, co jakiś czas mieszając. Kasza w tym czasie pęcznieje i powiększa swoją objętość. Do smaku dodajemy cukier lub słodzik (w zależności od rodzaju wsypujemy odpowiednią ilość), mieszamy. Roztapiamy masło i wystudzone wlewamy do ciasta. Wbijamy  jajka, dokładnie mieszamy lub miksujemy, po dodaniu jajek i masła ciasto robi się rzadsze. Dodajemy wiórki kokosowe i kilka kropel aromatu wanilinowego.  Na końcu dodajemy około proszk do pieczenia, bardzo dobrze mieszamy i odstawiamy ciasto na około 10 minut. Pieczemy najlepiej w silikonowych foremkach o dowolnym kształcie w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 20 minut. Uwaga! Foremki wypełniamy na 2/3 objętości, gdyż babeczki bardzo dobrze wyrastają.Dekorujemy babeczki według uznania. Smacznego!

Sprawdź inne przepisy:


Domowy budyń

Domowy budyń

Składniki:
  • 2 szklanki (500 ml) mleka JOGO
  • 1 łyżka masła JOGO
  • 3,5 łyżki cukru
  • pół laski wanilii
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka

Przygotowanie:

Laskę wanilii oskrob z ziarenek i zagotuj z 1,5 szklanki mleka, łyżką masła i cukrem. Pozostałą część mleka zmiksuj z mąką i żółtkami, po czym dodaj do wrzącego mleka; jednocześnie zredukuj moc palnika i mieszając czekaj, aż całość się zagotuje. Przełóż do wypłukanych zimną wodą salaterek. Możesz podawać z owocami lub syropem – jak lubisz. Mniam!