Zupa grzybowa

Zupa grzybowa

Składniki:
  • Pieczarki – 6 dużych pieczarek
  • Marchew – 1 duża
  • Ziemniaki – 2 szt.
  • Cebula – 1 średnia
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Kasza pęczak – 3 czubate łyżki
  • Olej do smażenia – 1 łyżka
  • Masło JOGO do smażenia – 20g
  • Sól, pieprz do smaku
  • Bulion warzywny – 3 litry
  • Śmietana JOGO – do smaku
  • Natka pietruszki – do dekoracji

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w piórka, a pieczarki i czosnek w cienkie plasterki, usmażyć na rozgrzanym oleju na złocisty kolor, dodać marchewkę, startą na tarce o grubych oczkach, smażyć kilka minut, a pod koniec smażenia dodać masło i smażyć jeszcze około 2-3 minuty. Zagotować bulion, do którego wrzucić obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować przez około 10 minut. Następnie do zupy wrzucić usmażone warzywa i pieczarki, dobrze wymieszać, gotować przez kolejne 10 minut. Dodać sól i pieprz. Zupę podawać ze śmietaną i świeżą natką pietruszki.Smacznego!

Sprawdź inne przepisy:


Sernik ze śliwkami

Sernik ze śliwkami

Składniki:
  • Ser na sernik JOGO – 400g
  • Cukier – 120g
  • Masło JOGO – 160g
  • Kasza manna – 4 łyżki suchej kaszy
  • Jajka – 4 sztuki
  • Cukier waniliowy – do smaku
  • Sól – szczypta
  • Śliwki pozbawione pestek – 400g
  • Cukier puder do dekoracji – 2 łyżki

Przygotowanie:

Ser przekładamy do dużej miski, dodajemy jajka, miksujemy całość na gładką masę. Roztopione masło, cukier, cukier waniliowy, sól oraz kaszę mannę również dodajemy do masy i znowu miksujemy. Formę do pieczenia smarujemy masłem lub wykładamy papierem do pieczenia, a następnie przekładamy do niego masę serową. Na górę wykładamy pokrojone w dowolny sposób śliwki i wstawiamy sernik do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni, na 40 minut.Podajemy na zimno, posypując cukrem pudrem. Smacznego!

Sprawdź inne przepisy:


Tosty

Tosty

Składniki:
  • Chleb tostowy – 4 kromki
  • Jajka – 2 szt
  • Mleko JOGO – 80 ml
  • Masło JOGO – do smażenia – 1 łyżka oraz do smarowania tostów – 1 łyżka
  • Dodatki według upodobań: szynka, salami, ser, pomidor, szczypiorek itd.

Przygotowanie:

Jajka zmiksować z mlekiem. Na patelni rozgrzać masło. Namoczyć kromki chleba w jajku z mlekiem, na jedną z nich położyć na przykład plasterek sera, szynkę lub salami i krążek pomidora, posypać szczypiorkiem, a następnie przykryć kanapkę drugą kromką także namoczoną w jajku. Podsmażyć tosty z obu stron na średnim ogniu przez parę minut. Podawac na ciepło!
Życzymy smacznego!.

Sprawdź inne przepisy:


Sernik truskawkowy

Sernik truskawkowy

Składniki:
  • Herbatniki maślane – 150g
  • Masło JOGO – 100g
  • Ser na sernik JOGO z wiaderka – 750g
  • Truskawki – 500g
  • Cukier – 100g
  • Cukier waniliowy – 1 łyżeczka
  • Sok z cytryny – 1 łyżka
  • Żelatyna w proszku – 8 płaskich łyżeczek
  • Śmietanka 30% JOGO – 200g

Do dekoracji:

  • Śmietanka 30% JOGO – 200g
  • Cukier puder – 1 łyżka
  • Kilka świeżych truskawek

Przygotowanie:

Herbatniki rozdrobnić za pomocą blendera, przełożyć do miski, dodać wcześniej roztopione masło i wszystko wymieszać. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć na niego masę herbatnikową, rozprowadzić po całej formie, lekko dociskając. Wstawić formę do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Zalać żelatynę około 100ml wody, podgrzać i zostawić do napecznienia. Truskawki umyć, oczyścić z listków i zblendować na mus. Twaróg przełożyć do większej miski, dodać cukier i cukier wanilinowy. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do momentu, aż cukier się rozpuści. W osobnym naczyniu śmietankę ubić na krem. Połączyć twaróg z musem truskawkowy, wymieszać, a następnie bardzo delikatnie wprowadzić bitą śmietanę i ostrożnie wymieszać całość. Do masy dodać żelatynę i jeszcze raz wymieszać. Masę serową wyłożyć na schłodzony spód herbatnikowy i wstawić całość do lodówki, do momentu aż sernik stężeje. Udekorować ubitą z cukrem pudrem śmietaną, a następnie truskawkami według uznania, podawać do kawy lub herbaty.
Życzymy smacznego!

Sprawdź inne przepisy:


Sernik truskawkowy

Sernik truskawkowy

Składniki:

Spód:

  • Herbatniki maślane lub inne – około 10-12 sztuk
  • Czekolada deserowa lub gorzka – 20g
  • Masło JOGO – 30-40g

Masy truskawkowa i czekoladowa:
  • 700g twarogu sernikowego
  • Truskawki świeże lub mrożone – 250g
  • Czekolada mleczna – tabliczka 100g
  • Cukier – 3 łyżki
  • Żelatyna – 3 łyżki
  • Woda – 6 łyżek
  • Śmietanka JOGO do ubijania 30% – 100ml
  • Cukier puder – 1 łyżka

Dekoracja:
  • Truskawki świeże – 100g
  • Kilka kostek czekolady mlecznej + 1-2 łyżki mleka

Przygotowanie:

Herbatniki rozdrobnić za pomocą blendera lub rozwałkować w woreczku, dodać rozpuszczone wcześniej w kąpieli wodnej masło i czekoladę i dodać do pokruszonych herbatników, wymieszać. Całą masę herbatnikową przełożyć na dno formy do pieczenia (tortownicy), wyłożonej papierem do pieczenia i wypełnić masą całe dno tortownicy i schłodzić przez około godzinę.
W międzyczasie zblendować na mus oczyszczone z listków truskawki. Czekoladę mleczną rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce i lekko wystudzić. Żelatynę zalać letnia wodę, aż napęcznieje, a następnie podgrzać w rondelku, wymieszać i pozostawić do całkowitego rozpuszczenia. Twaróg włożyć do dużej miski i wymieszać go z żelatyną i zmiksować, aby masa się dobrze wymieszała. Następnie masę serową należy podzielić na dwie części, do jednej z których dodać mus truskawkowy oraz 3 łyżki cukru, a do drugiej rozpuszczoną czekoladę mleczną. Obie masy należy wymieszać, aby uzyskać jednolity kolor i konsystencję. Śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywną masę, podzielić na pół i dodać do każdej z mas serowych. Zmiksować obie masy. Masę serową truskawkowąwylozyc na spód herbatnikowy i wstawić na 1,5 godziny do lodówki. Po tym, jak masa stężeje, na górę przełożyć masę czekoladową i również wstawić do lodówki do stężenia masy. Oczyszczone truskawki pokroić w cienkie plasterki i wyłożyć na sernik w dowolny sposób, polać rozpuszczoną czekoladą, aby uzyskać wzór cienkich paseczków.
Udekorowany sernik schłodzić w lodówce. Podawać do kawy czy herbaty. Smacznego!

Sprawdź inne przepisy:


Pasta z łososiem

Pasta z łososiem

Składniki:
  • Łosoś wędzony, pieczony bądź surowy – 200g.
  • Śmietanka 30% – 250g
  • Ser mozzarella do pasty lub pizzy – około 150g
  • Czosnek granulowany suszony – pół łyżeczki
  • Olej do smażenia – 1 łyżka
  • Masło JOGO – 1 łyżka
  • Papryka czerwona słodka lub ostra (wg uznania) – 1 łyżeczka
  • Dowolne inne przyprawy, które lubicie
    Szpinak mrożony lub świeży – około 150g
    Spaghetti lub tagliatelle – około 200g

Przygotowanie:

Spaghetti gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy.
W tym samym czasie, jak się gotuję makaron, na rozgrzanej patelni z olejem i masłem podsmażamy łososia, wcześniej pokrojonego w dość dużą kostkę (około 2 cm, gdyż podczas smażenia nieco się rozpadnie). Do zrumienionego łososia dodajemy szpinak (zamrożony dodajemy bezpośrednio na patelnię, a świeży najpierw kroimy, a później wrzucamy do smażącego się łososia). Po około 5 minutach wlewamy śmietankę i przyprawy, mieszamy i dodajemy 100g sera, startego na tarce i całość mieszamy. Kiedy śmietanka się zagotuje możemy przełożyć do patelni wcześniej ugotowane spaghetti i wszystko dokładnie wymieszać. Podawać, posypując danie resztą sera.
Życzymy smacznego!

Sprawdź inne przepisy:


Babka piaskowa

Babka piaskowa

Składniki:
  • Masło JOGO – 150g – w temperaturze pokojowej
  • Mąka ziemniaczana – 200g
  • Mąka pszenna – 100g
  • Jajka – 3 szt
  • Cukier – 150g
  • Cukier waniliowy – opakowanie około 15g
  • Proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki
  • Skórka z jednej cytryny
  • Bakalia – około 100g (można pominąć)
  • Cukier puder do posypania
  • Lody JOGO waniliowe do podania babki

Przygotowanie:

Żółtka oddzielamy od białek i najpierw ubić białka na sztywną pianę. W oddzielnym naczyniu ubić miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym. Cały czas miksując, dodać żółtka, a następnie przesiać do masy maślanej obie mąki i proszek do pieczenia oraz skórką z cytryny. Na końcu bardzo ostrożnie wmieszać ubite białka. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem formy do pieczenia z otworem po środku i piec około 1 godziny w temperaturze 160 stopni. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem i podawać porcje z gałką lodów waniliowych.
Wesołych Świąt Wielkanocnych i smacznej babki życzy JOGO!

Sprawdź inne przepisy:


Babka piaskowa

Babka piaskowa

Składniki:
  • Żółtka – 7 szt.
  • Białka – 4 szt.
  • Masło JOGO –  kostka w temperaturze pokojowej 200
  • Mąka pszenna tortowa 180 g
  • Cukier trzcinowy 250 g
  • Mąka ziemniaczana 70 g
  • 3 łyżki wódki bądź innego mocnego alkoholu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Sok z połowy cytryny
  • Skórka otarta z połowy cytryny wyparzonej wrzątkiem

Przygotowanie:

Żółtka ubijamy z cukrem na białą  gładką masę, aż zwiększy swoją objętość. Powoli dodajemy miękkie masło. Mąkę i mąkę ziemniaczaną przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy partiami, miksując na niskich obrotach. Następnie mieszamy wódkę,  skórkę otartą z cytryny i sok z niej wyciśnięty, a następnie dodajemy do masy i znowu miksujemy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do reszty składników dodajemy stopniowo białka  i mieszamy delikatnie szpatułką lub łyżką, aż połączą się z masą. Następnie dodajemy pozostałe białka i znowu bardzo delikatnie mieszamy. Wg uznania można dodać ulubione bakalie. Formę o średnicy 28-30 cm z otworem po środku smarujemy masłem bądź olejem i przekładamydo niej ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 50-55 minut w 170-180°C z termoobiegiem (190°C bez termoobiegu).Dekorujemy lukrem, cukrem pudrem lub według uznania. 

Wesołych i radosnych Świąt Wielkanocnych i smacznej babki piaskowej życzy JOGO!

Sprawdź inne przepisy:


Kurczak w sosie śmietanowym

Kurczak w sosie śmietanowym

Składniki:

 

  • Filet z piersi kurczaka – 500 g
  • Pieczarki świeże – około 200 g
  • Śmietana – 150ml
  • Olej – 3 łyzki
  • Masło JOGO – 1 łyzka
  • Papryka czerwona słodka lub ostra – do smaku
  • Ryż biały – 2 torebki
  • Pieprz, sól – do smaku.

Przygotowanie:

Filety z kurczaka należy umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie przyprawiamy je solą, pieprzem i papryką, a pieczarki myjemy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy kurczaka przez około 10 minut. Na drugiej patelni rozgrzewamy łyżkę masła i smażymy pieczarki około 20 min, a następnie dodajemy śmietankę, delikatnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż sos stanie się gęsty. Kurczaka zalewamy sosem z pieczarkami. Ryż gotujemy w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Można dodać odrobinę kurkumy lub curry, aby uzyskać ładny kolor i aromat. Kurczaka w sosie śmietanowym podajemy z ryżem.JOGO życzy smacznego!

Sprawdź inne przepisy:


Mini serniczki

Mini serniczki

Składniki:

 (na ok. 12 sztuk)

  • Ciasteczka maślane lub herbatniki – opakowanie 150 g 
  • Masło JOGO – 100 g 
  • Zmielony twaróg JOGO – 500 g 
  • Cukier – 150 g 
  • Cukier wanilinowy – 1 łyżeczka 
  • Mąka pszenna – 1 czubata łyżka 
  • Białko jajka – 1 szt. 
  • Truskawki do dekoracji – 6 dużych owoców

Przygotowanie:

Ciasteczka maślane bądź herbatniki pokruszyć, wymieszać z wcześniej roztopionym masłem, wyłożyć do papilotek, uklepać. Twaróg bardzo dobrze wymieszać lub zmiksować z cukrem, cukrem wanilinowym, mąką i białkiem. Masę wyłożyć na ciasteczka, w środek wcisnąć połówkę truskawki. Wstawić do nagrzanego  do 180 stopni piekarnika, natomiast zaraz po wstawieniu do piekarnika obniżyć temperaturę do 120 stopni, piec przez około 25 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Można jeść po wystudzeniu lub po schłodzeniu w lodówce (wówczas masa będzie bardziej zwarta).Życzymy słodkich i romantycznych Walentynek!

 

Sprawdź inne przepisy: