Domowy budyń

Domowy budyń

Składniki:
  • 2 szklanki (500 ml) mleka JOGO
  • 1 łyżka masła JOGO
  • 3,5 łyżki cukru
  • pół laski wanilii
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka

Przygotowanie:

Laskę wanilii oskrob z ziarenek i zagotuj z 1,5 szklanki mleka, łyżką masła i cukrem. Pozostałą część mleka zmiksuj z mąką i żółtkami, po czym dodaj do wrzącego mleka; jednocześnie zredukuj moc palnika i mieszając czekaj, aż całość się zagotuje. Przełóż do wypłukanych zimną wodą salaterek. Możesz podawać z owocami lub syropem – jak lubisz. Mniam!


Krem z dyni

Krem z dyni

Składniki:
  • 1,5 szklanki bulionu
  • 500 g obranej, wypestkowanej dyni
  • 250 g ziemniaków
  • pomidor
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebulka
  • 25 g masła JOGO
  • łyżeczka sproszkowanej kurkumy
  • łyżeczka świeżego, startego imbiru
  • szklanka mleka JOGO

Przygotowanie:

Miąższ dyni i ziemniaki pokrój w kostkę. Na maśle zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę oraz plasterki czosnku, dodaj dynię i ziemniaki, dopraw solą, kurkumą i imbirem. Smaż mieszając przez pięć minut. Dolej gorący bulion, przykryj i zagotuj. Gotuj na średnim ogniu przez dziesięć minut. Sparzonego, obranego ze skórki pomidora, pokrój w ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Otrzymany miąższ pokrój w kostkę i wrzuć do zupy. Całość wymieszaj, gotuj przez pięć minut, zblenduj z mlekiem i – gotowe!


Naleśniki w tonie szarlotki

Naleśniki w tonie szarlotki

Do przygotowania naleśników potrzebujemy:
120 g pszennej mąki
budyń waniliowy
200 ml mleka JOGO
50 ml wody gazowanej
2 jajka
łyżkę cukru waniliowego
szczyptę soli
łyżkę oleju
oraz:
150g jogurtu naturalnego JOGO
2 jabłka
łyżkę miodu
łyżeczkę masła JOGO,
łyżkę wody
1/3 łyżeczki cynamonu
odrobinę oleju do natłuszczenia patelni

Przygotowanie:
Składniki miksujemy do uzyskania gładkiej masy, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut. Patelnię natłuszczamy i rozgrzewamy, smażymy naleśniki, składamy je w trójkąty i układamy na talerzu.
W małym rondelku rozgrzewamy masło, dodając miód, pokrojone jabłko oraz cynamon. Polewamy łyżką wody i dusimy około 5 minut do momentu, aż jabłką puszczą sok i staną się miękkie. Odstawiamy do wystudzenia. Naleśniki polewamy jogurtem i duszonymi jabłkami. Smacznego!


Sernik - król stołu

Sernik - król stołu

Składniki:
  • Składniki na masę serową:
    • 1 kg mielonego „Sera na sernik” JOGO
    • kostka masła JOGO
    • 2 szklanki cukru pudru
    • 8 dużych jajek
    • 2 pełne łyżki mąki pszennej
    • 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
    • kilka kropel olejku o ulubionym smaku
    • 200 g rodzynek
  • Składniki na kruche ciasto:
    • 30 dag mąki pszennej
    • 10 dag margaryny
    • łyżka smalcu
    • jajko
    • żółtko
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • pół szklanki cukru pudru

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto włożyć do naczynia, dokładnie zagnieść, wyłożyć bezpośrednio na suchą blachę, dbając, by również boki były nim obłożone. Ser podzielić na dwie części, rodzynki zalać wrzątkiem, pozostawić na 10 minut, po czym odsączyć. Masło utrzeć ze szklanką cukru pudru do uzyskania puszystości, ciągle ucierając dodawać po łyżce połowę części sera – dążymy do uzyskania gładkiej masy. Żółtka oddzielić od białek i ubić na gładką masę z drugą szklanką cukru pudru. Ucierając dodawać po łyżce drugą część sera. Na koniec dokładnie połączyć obie masy i zmiksować dodając mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz olejek. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać w masę serową, dodać rodzynki. Wylać na przygotowane wcześniej kruche ciasto i całość wstawić do nagrzanego do 180o C piekarnika na około godzinę. Upiec na złoty kolor. Sernik może troszkę usiąść. Posypać cukrem pudrem. Smacznego!


Sernik w wersji czekoladowej

Sernik w wersji czekoladowej

Składniki:
  • Na sernik:
    300 g czekolady deserowej
    1 kg twarogu mielonego JOGO z wiaderka
    170 ml śmietany 30% JOGO
    5 jaj
    200 g cukru
  • Na spód:
    60 g rozpuszczonego masła JOGO
    180 g czekoladowych ciasteczek markiz
  • Na polewę:
    150 g czekolady mlecznej
    100 ml śmietany 30 % JOGO

Przygotowanie:

Zmiksuj ciastka na drobny proszek, dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj. Tortownicę o średnicy około 23 cm wyłóż papierem do pieczenia i wylep dokładnie jej dno otrzymaną masą. Do podgrzewanej w garnuszku śmietany kremówki dodaj uprzednio połamaną czekoladę; mieszając czekaj, aż się rozpuści. Odstaw do wystudzenia. Wyłóż twaróg z wiaderka do miski, dodaj do niego jaja, cukier, przestudzoną czekoladę i zmiksuj, aż składniki się połączą. Masę wylej na spód wylepiony z ciastek i piecz w temperaturze 150oC przez 1,5 godziny. Po upieczeniu pozwól ciastu wystygnąć w piekarniku. Aby przygotować polewę podgrzej w rondelku śmietanę, dodaj do niej połamaną czekoladę i wymieszaj do pełnego rozpuszczenia. Polej sernik i wstaw do lodówki, najlepiej na noc. Życzymy smacznego!


Ciasteczka maślane

Ciasteczka maślane

Składniki:
  • 120 g schłodzonego masła JOGO
  • 6 łyżeczek cukru pudru
  • 150 g mąki pszennej
  • kilka kropel aromatu waniliowego

Przygotowanie:

Składniki szybko zagnieć i wyrób; uformuj kulę, spłaszcz ją i owiń folią spożywczą, odłóż do lodówki na 30 minut. Po upływie tego czasu z ciasta uformuj nieduże kulki, spłaszcz i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 15 minut w temperaturze 200oC lub do zrumienienia. Paluszki lizać!


Świąteczne pierniczki

Świąteczne pierniczki

Składniki:
  • 20 dag masła JOGO
  • 80 dag mąki
  • 15 dag cukru pudru
  • 45 dag miodu
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jaja
  • 2 łyżeczki kakao
  • 40 g przyprawy do piernika

Przygotowanie:

Rozpuść w garnku 20 dag masła z miodem i odstaw, by całość ostygła. Przesiej mąkę i wymieszaj ją z cukrem, kakao, sodą i przyprawą do piernika. Wysyp na stolnicę tworząc kopiec z wgłębieniem, do którego wbij jaja i mieszając powoli dolewaj masło z miodem tak długo, aż ciasto stanie się gęste, wówczas wyrób je dłońmi. Rozwałkuj ciasto na cienkie placki i wytnij pierniczki. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do wypieków. Piecz ok 8 minut w temperaturze 180oC . Po ostudzeniu ozdób lukrem lub w inny, ulubiony sposób. Smacznego!


Ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe

Składniki:
  • 120 g masła JOGO
  • 100 ml mleka JOGO 3,2%
  • 3 jaja
  • 250 g mąki
  • 200 g cukru
  • 75 g czekolady gorzkiej
  • 75 g czekolady mlecznej
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Na początek zadbaj, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. W garnuszku rozpuść na małym ogniu masło z czekoladą, dbając, by nie doszło do wrzenia, następnie odstaw całość do przestygnięcia.
Cukier i jajka zmiksuj na puszystą pianę, dodaj mleko i wystudzoną masę czekoladową oraz mąkę i proszek do pieczenia, mieszając całość mikserem na wolnych obrotach do momentu, aż składniki się połączą.
Gotową masę przełóż do tortownicy o średnicy 24 cm i piecz w temperaturze 180o przez 35-40 minut. Po upieczeniu posyp cukrem pudrem i – gotowe!

 


Pączki na maśle JOGO

Pączki na maśle JOGO

Składniki:
  • 150 g masła JOGO
  • 300 g mąki tortowej
  • 500 ml wody
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 5 jaj
  • odrobina soli
  • 1l oleju do smażenia
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Zagotuj w garnku wodę z masłem i odrobiną soli; kiedy masło się rozpuści, a woda zacznie wrzeć, zdejmij naczynie z ognia, wsyp mąkę i energicznie mieszając wstaw ponownie na ogień. Mieszaj do chwili otrzymania jednolitej masy, odchodzącej od brzegów garnka. Pozostaw do ostygnięcia. Gdy ciasto przestygnie wbijaj stopniowo po jednym jajku i ucieraj mikserem na średnich obrotach.
Masę przełóż do szprycy i wyciskaj kształty kół o średnicy 5cm na kawałki papieru do pieczenia (kwadraty 10×10 cm, posmarowane olejem). Olej rozgrzej do temperatury 180o C, wrzucaj na niego pączki obracając je papierem do góry – papier od ciasta powinien się odkleić. Smaż z obu stron na złoty kolor i wyjmuj na ręcznik papierowy.
Posyp cukrem pudrem i – smacznego!

 


Pączki

Pączki

Składniki:
  • ciasto:
    • 500 ml mleka JOGO
    • 100 g masła JOGO
    • 1 kg mąki
    • szczypta soli
    • 100 g drożdży
    • 100 g cukru
    • 8 żółtek
    • jajko
    • otarta skórka z pomarańczy
    • 100 ml rumu
    • ziarenka z połowy laski wanilii
    • 2-3 krople aromatu rumowego
  • nadzienie:
    • 300 ml konfitury z róży
  • do smażenia:
    • 1/2 kg smalcu
    • szczypta soli
  • do dekoracji:
    • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Przesiej mąkę przez sito, pokrusz drożdże, dodaj pięć łyżek mąki, łyżkę cukru i niepełną szklankę letniego mleka, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce, żeby wyrosło. Masło stop i wystudź, żółtka utrzyj z całym jajkiem, cukrem i szczyptą soli. Otartą skórkę pomarańczową przelej na sitku wrzątkiem i odsącz. Kiedy rozczyn podwoi swoją objętość wlej go do mąki, dodaj kogel-mogel, mleko, połowę rumu, skórkę pomarańczową, wanilię i aromat. Wyrabiaj do momentu, aż ciasto przestanie się kleić. Dodaj przestudzone masło i nadal wyrabiaj. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Konfiturę wymieszaj z pozostałą częścią rumu. Oprósz stolnicę mąką i wyłóż na nią wyrośnięte ciasto. Rozwałkuj partiami na placki grubości 1,2 cm. Wykrawaj szklanką krążki, na środek każdego z nich nałóż poł łyżeczki konfitury i zlep w kuleczkę. Ułóż pączki sklejeniem do dołu, zachowując odstępy, bo będą rosły. Przykryj ściereczką i zostaw, aż wyrosną. W dużym, płaskim rondlu rozgrzej 2/3 smalcu, włóż partię wyrośniętych pączków dbając, aby luźno pływały w tłuszczu. Podważaj paczki widelcem, by sprawdzić, czy zrumieniły się od spodu, jeżeli tak się stało, odwróć je i smaż z drugiej strony. Przy wkładaniu kolejnej partii dodawaj do smażenia troszkę świeżego smalcu. Po usmażeniu pączki odsącz, a przestudzone posyp cukrem pudrem. Paluszki lizać!