Wiosenny obiad z maślanką JOGO

Wiosenny obiad z maślanką JOGO

Składniki:
  • maślanka JOGO
  • masło JOGO
  • młode ziemniaczki
  • pęczek koperku
  • jajka
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

To jeden z najprostszych i najsmaczniejszych obiadów – ziemniaczki trzeba obrać i ugotować, odcedzić i na talerzu okrasić masłem. Jajko rozbić i usmażyć na rozgrzanej, polanej odrobiną oleju patelni. Całość posypać koperkiem i można pałaszować, popijając solidnym kubkiem kremowej maślanki JOGO. Życzymy smacznego!


Sernik wielkanocny

Sernik wielkanocny

na spód:
  • 20 dag herbatników maślanych
  • 5 dag masła JOGO
na masę serową:
  • 1 kg sera twarogowego trzykrotnie mielonego JOG
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 5 jaj
  • 10 dag masła JOGO
  • sok z jednej cytryny
  • otarta skórka z dwóch cytryn

Przygotowanie:

 

Spód:
Tortownicę (o średnicy 24 cm) wyłóż papierem przeznaczonym do pieczenia. Herbatniki rozkrusz w blenderze, masło stop w garnuszku na wolnym ogniu. Wymieszaj je z pokruszonymi herbatnikami. Uzyskaną masą wyłóż dno tortownicy dokładnie uklepując. Piecz przez 10 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni C. Wyjmij I pozostaw do wystygnięcia.

Masa serowa:
Składniki potrzebne do przygotowania sernika wyjmij wcześniej z lodówki, by nabrały temperatury pokojowej. Z cytryny wyciśnij sok, z dwóch pozostałych otrzyj skórkę na małych oczkach tarki. Cukier, cukier waniliowy, jajka, twaróg, masło I mąkę zmiksuj na niskich obrotach do połączenia składników. Dodaj sok I skórkę z cytryny I krótko zmiksuj całość. Masę serową wylej na podpieczony spód z herbatników I piecz 90 – 110 minut w temperaturze 170 stopni C. Po upieczeniu wystudź ciasto w lekko uchylonym piekarniku, na koniec schłodź w lodówce.
Smacznego!

 


Szarlotka na pysznym Masełku JOGO

Przepis na szarlotkę maślaną

Składniki:
  • 300 g mąki pszennej
  • 250 g Masła (zimnego) JOGO
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 70 g cukru
  • cukier wanilinowy
  • jajko
  • 1,5 kg jabłek (najlepsze są twarde i kwaśne)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • cukier puder

Przygotowanie:

Niedużą foremkę posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Zagnieć ciasto kruche: do mąki dodaj pokrojone w kosteczkę masło, proszek do pieczenia, cukier i cukier wanilinowy. Posiekaj składniki na drobną kruszonkę. Następnie dodaj jajko i połącz składniki w jednolite ciasto. Zawiń w folię i odłóż do lodówki.
Obierz jabłka, pokrój je na plasterki i włóż do garnka. Dodaj cynamon i podgrzej mieszając pod przykryciem przez ok. 10 – 15 minut, aż się rozpadną. Dopraw cukrem, jeżeli są bardzo kwaśne.
Nagrzej piekarnik do 180Co. Rozwałkuj połowę ciasta podsypując mąką i wylep spód formy. Dodaj jabłka a na nich połóż drugą część rozwałkowanego ciasta. Piecz przez ok. 35 – 40 minut na złoty kolor. Posyp cukrem pudrem. Smacznego!