Ciasto Lion

Ciasto Lion

Składniki:
  • Budyń waniliowy – 2 opakowania bez dodatku cukru (łącznie około 80g)
  • Cukier – 3 łyżki
  • Mleko JOGO – 750ml
  • Herbatniki – 400g
  • Masa kajmakowa – puszka 500g
  • Masło miękkie JOGO – 200g
  • Masło orzechowe – 1/2 szklanki
  • Orzechy ziemne lub batoniki Lion (do wyboru) – 50g
  • Czekolada mleczna – 100g z dodatkiem łyżki oleju

Przygotowanie:

Budyń w proszku wymieszać z 250ml mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem, następnie do wrzącego mleka wlać mieszankę budyniową i mieszać do momentu, aż powstanie gęsty budyń, który należy całkowicie wystudzić. Formę do pieczenia o wymiarach około 20×35 cm posmarować masłem oraz wyłożyć papierem do pieczenia. 1/3 herbatników należy wyłożyć na spodzie formy, po czym rozsmarować masę kajmakową oraz przykryć całość drugą warstwą herbatników. Masło ubić na puszystą masę oraz stopniowo dodawać budyń, kontynuując ubijanie. Otrzymaną jednolitą gładką masę budyniową należy podzielić na 2 części. Jedną część wyłożyć na herbatniki oraz przykryć pozostałą częścią ciasteczek. Drugą część kremu zmiksować z masłem orzechowym i wyłożyć na wierzchu ciasta. Posypać posiekanymi orzechami lub posiekanymi batonikami Lion. Czekoladę roztopić z dodatkiem oleju i polać nią ciasto, następnie ciasto schłodzić w lodówce.
Podawac ciasto najlepiej wyjęte nieco wcześniej z lodówki.
Życzymy smacznego!

Sprawdź inne przepisy:


Ciasto pierniczkowe

Ciasto pierniczkowe

Składniki:
  • Mąka pszenna – 2 szklanki
  • Miód – 1 łyżka
  • Cukier – 2/3 szklanki
  • Proszek do pieczenia – 1.5 łyżeczki
  • Przyprawa do piernika – może być gotowa lub domowa – 20g
  • Kakao w proszku – 1 łyżeczka
  • Jajko – 1 szt
  • Masło JOGO – 2 łyżki
  • Mleko JOGO – 1/4 szklanki

Przygotowanie:

Mąkę przesiać, najlepiej na płaską powierzchnię, wlać rozpuszczony ciepły miód i wymieszać. Cały szas siekając nożem całą masę, dodać po kolei cukier, proszek do pieczenia, przyprawy, kakao, masło oraz jajko. Następnie należy po 1 łyżce wlewać do ciasta mleko i zagniatać, aż ciasto stanie się gładkie, jednolite i będzie przypominać kruche ciasto. Uwaga! Nie musimy wykorzystywać całego mleka! Ciasto powinno się wyrabiać przez 10 minut, a następnie rozwałkować na placek o grubości pół centymetra. Pierniczki wykrawamy za pomocą foremek i pieczemy na papierze do pieczenia około 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Pierniczki można udekorować w dowolny sposób.
 

Sprawdź inne przepisy:


Złote mleko

Złote mleko.

Składniki:
  • Składniki na 1 porcję:
  • Mleko JOGO – 250ml
  • Masło JOGO – 1 łyżeczka
  • Kurkuma mielona – 1 łyżeczka
  • Pieprz mielony – 1/4 łyżeczki
  • Miód – 1 łyżeczka
  • Cynamon mielony – szczypta
  • Imbir – szczypta mielonego lub łyżeczka startego świeżego imbiru
  • Gałka muszkatołowa – szczypta

Przygotowanie:


Do rondelka wlej mleko z dodatkiem masła, a także po kolei dodaj przyprawy. Podgrzej, ale nie gotuj, następnie zaczekaj, aż napój trochę przestygnie. Do lekko przestudzonego napoju dodaj też miód, wymieszaj do momentu, aż się on rozpuści. Podawaj w kubku lub szklance, posypując odrobiną cynamonu lub kurkumy.

Życzymy smacznego!

 

Sprawdź inne przepisy:


Aromatyczna i rozgrzewająca zupa z dyni

Aromatyczna i rozgrzewająca zupa z dyni

Składniki:

 (na 3-4 porcje)

  • Dynia obrana – 800 g
  • Ziemniaki – 250 g
  • Masło JOGO – 25 g
  • Cebulą – 1 sztuka
  • Czosnek – ząbki
  • Kurkuma mielona – 1 łyżeczka
  • Imbir mielony – 1 łyżeczka
  • Pomidor – 1 sztuka
  • 1,5 szklanki bulionu
  • 1 szklanka mleka JOGO

Przygotowanie:

Obraną oraz pozbawioną pestek dynię pokroić w kostkę, tak samo jak i obrane wcześniej ziemniaki. Cebulę, pokrojoną w kostkę, a także czosnek, obrany i pokrojony w plasterki, zeszklić w dużym garnku na maśle. Następnie dodać dynię oraz ziemniaki, posolić, dodać kurkumę oraz imbir. Smażyć przez około 10 minut, co chwilę mieszając. Wlać do garnka podrazany wcześniej bulion, a następnie, zmniejszając ogień, gotować zupę przez 10-15 minut pod przykryciem. W międzyczasie sparzonego i obranego że skórki pomidora, pozbawionego nasion, pokroić na cztery części, dodać do gotującej się zupy. W wymieszać całość, gotować przez kolejne 5 minut, aby warzywa były miękkie. Ostatni krok to dodanie mleka i zmiksowanie zupy na gładką masę.
Podawać zupę z dyni najlepiej na gorąco z pestkami słonecznika lub dyni, śmietaną, lub pokrojoną kiełbasą wędzoną.
Życzymy smacznego!

Sprawdź inne przepisy:


Kotlety grzybowe

Kotlety grzybowe

Składniki:
  • Grzyby leśne wcześniej ugotowane 50 dag
  • Jajko 1 szt
  • Cebula 1 średnia
  • Chleb jasny 2 kromki
  • Mleko 100ml
  • Bułka tarta 3-4 łyżki
  • Sól i pieprz do smaku
  • Natka pietruszki i koperek, nieduży pęczek
  • Olej do smażenia około 1 łyżki

Grzyby wraz z cebulą przepuścić przez maszynkę do mielenia. Dodać jajko oraz wcześniej namoczony w mleku chleb. Natkę pietruszki i koperek posiekać i dodać do masy grzybowej. Jeśli okaże się ona za płynna, dodać kilka łyżek bułki tartej i poczekać 10 minut aż napęcznieje. Smażyć jak zwykle kotlety mielone na patelni z rozgrzanym olejem.
Podawać z puree ziemniaczanym.

Życzymy smacznego!

Sprawdź inne przepisy:


Naleśniki z jogurtem naturalnym i owocami

Naleśniki z jogurtem naturalnym i owocami

  • Jajka  — 6 szt
  • Mleko JOGO  — około 2 szklanki
  • Mąka  — 2 szklanki
  • Cukier  — 1 łyżeczka
  • Olej  — 2 łyżki
  • Wiśnie bez pestek  — 50 dag
  • Porzeczki  — 25 dag
  • Maliny  — 25 dag
  • Jogurt naturalny JOGO — 35 dag
  • Cukier – do nadzienia jogurtowego do smaku
  • Cukier wanilinowy – 1 łyżeczka

Przygotowanie:

Ciasto na naleśniki. Ubijamy jajka, dodajemy mleko, cukier, mąkę. Cały czas, dodając produkty, mieszamy ciasto, aby nie powstały grudki. Smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni, posmarowanej olejem.Nadzienie. Do nadzienia mieszamy jogurt naturalny z cukrem i owocami, które wcześniej można rozgnieść widelcem, lub pozostawić całe. Wykładamy nadzienie na naleśnik, zwijamy w rureczkę i dekorujemy świeżymi owocami lub cukrem pudrem.Smacznego!

Sprawdź inne przepisy:


Czekoladowa Panna Cotta

Czekoladowa Panna Cotta – Przepis

 

Składniki na 4 porcje:
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 250 ml mleka JOGO
  • 3 łyżeczki żelatyny + odrobina zimnej wody
  • 120 g czekolady (w zależności jaką lubicie)
  • 1,5 łyżki kakao
  • Dowolne owoce do dekoracji, najlepiej pasują wiśnie.

Przygotowanie:

Żelatynę wsyp do ciepłej wody i zostaw na 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając. Śmietanę kremówkę i mleko JOGO, mieszając, trzymaj na ogniu, aż zaczną się gotować. Dodaj czekoladę i kakao. Mieszaj do czasu, aż wszystkie składniki się połączą. Dodaj żelatynę i dokładnie mieszaj, do czasu aż się rozpuści. Gotowy deser przelej do ładnych szklanek lub do foremek i pozostaw do ostygnięcia i wstaw do lodówki na całą noc. Ozdób za pomocą rozpuszczonej czekolady i ulubionych owoców.

Sprawdź inne przepisy:


Kawa mrożona z lodami

Kawa mrożona z lodami – przepis

 

Składniki:

 (na 3-4 porcje)

  • Kawa rozpuszczalna, mielona lub z ekspresu: ok 3 pełne łyżki
  • Mleko JOGO: 1 szklanka
  • 1 szklanka przegotowanej wody
  • Cukier: 2 – 3 łyżki.
  • Lody JOGO o ulubionym smaku
  • Bita śmietana do dekoracji
  • Odrobina mielonej kawy do posypania

Przygotowanie:

Kawę zalewamy wodą, parzymy i odcedzamy z fusów lub robimy w ekspresie, słodzimy, mieszamy i dolewamy mleko.
Do szklanek wkładamy po 2 – 3 gałki lodów i zalewamy przygotowaną kawą. Dekorujemy bitą śmietaną i posypujemy kawą.

Sprawdź inne przepisy:


Krem kukurydziany

Krem kukurydziany

Składniki:
  • 2 małe puszki kukurydzy (ok 280 g ziaren)
  • 3 szklanki wywaru z jarzyn
  • 1 duży ziemniak
  • ząbek czosnku
  • mała cebula
  • 2 łyżki masła JOGO
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka śmietany 18% JOGO
  • przyprawy: sól, pieprz, chili, papryka ostra, duża szczypta kurkumy

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Ugotować w wywarze do miękkości. Odcedzić kukurydzę, cebulę i czosnek obrać; cebulę pokroić w piórka a czosnek przecisnąć przez praskę. Podsmażyć na patelni na łyżce oleju z łyżką masła. Kiedy cebula zmięknie, na patelnię wrzucamy ziarenka kukurydzy i dokładamy jeszcze jedną łyżkę masła. Podsmażamy całość ok 10 minut na wolnym ogniu, stale mieszając. Zawartość patelni dodajemy do wywaru i gotujemy 5 minut. Blendujemy zupę i doprawiamy dużą łyżką śmietany, pieprzem, ostrą papryką i chili oraz kurkumą. Krem podawać z groszkiem ptysiowym lub chipsami z wędzonego boczku, posypany pestkami dyni i słonecznika. Palce lizać!


Domowy budyń

Domowy budyń

Składniki:
  • 2 szklanki (500 ml) mleka JOGO
  • 1 łyżka masła JOGO
  • 3,5 łyżki cukru
  • pół laski wanilii
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka

Przygotowanie:

Laskę wanilii oskrob z ziarenek i zagotuj z 1,5 szklanki mleka, łyżką masła i cukrem. Pozostałą część mleka zmiksuj z mąką i żółtkami, po czym dodaj do wrzącego mleka; jednocześnie zredukuj moc palnika i mieszając czekaj, aż całość się zagotuje. Przełóż do wypłukanych zimną wodą salaterek. Możesz podawać z owocami lub syropem – jak lubisz. Mniam!