Racuszki z serkiem Kaśka

Racuszki z serkiem Kaśka

Składniki:
  • Drożdże świeże – 20g
  • Cukier – 20g
  • Mleko JOGO – 150ml
  • Mąka pszenna – 150g
  • Cynamon – 1,5 łyżeczki
  • Sól – szczypta
  • Jajka – 2 sztuki
  • Jabłka – 2 sztuki
  • Olej do smażenia

Przygotowanie:

Do lekko podgrzanego mleka wkładamy drożdże i je ucieramy, dodając również cukier. Do rozpuszczonych drożdży dodajemy mąkę, pozostały cukier, cynamon, sól i jajka. Dokładnie mieszamy całość, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ciepłego miejsca na około półgodziny. W międzyczasie obieramy jabłka i ścieramy je na tarce o grubych oczkach, następnie dodajemy do ciasta. Jeszcze raz mieszamy ciasto. A następnie smażymy na rozgrzanym oleju na złocisty kolor z obu stron.Podajemy na ciepło lub na zimno, nakładając na każdy racuszek około 2 łyżeczek serka Kaśki. Wg smaku można dodać ulubione owoce.

Życzymy smacznego!

Sprawdź inne przepisy:


Tosty

Tosty

Składniki:
  • Chleb tostowy – 4 kromki
  • Jajka – 2 szt
  • Mleko JOGO – 80 ml
  • Masło JOGO – do smażenia – 1 łyżka oraz do smarowania tostów – 1 łyżka
  • Dodatki według upodobań: szynka, salami, ser, pomidor, szczypiorek itd.

Przygotowanie:

Jajka zmiksować z mlekiem. Na patelni rozgrzać masło. Namoczyć kromki chleba w jajku z mlekiem, na jedną z nich położyć na przykład plasterek sera, szynkę lub salami i krążek pomidora, posypać szczypiorkiem, a następnie przykryć kanapkę drugą kromką także namoczoną w jajku. Podsmażyć tosty z obu stron na średnim ogniu przez parę minut. Podawac na ciepło!
Życzymy smacznego!.

Sprawdź inne przepisy:


Czekoladowy tort naleśnikowy

Czekoladowy tort naleśnikowy

Składniki:
  • ciasto na naleśniki:4 szklanki mąki pszennej
    4 szklanki mleka 2% JOGO
    3 jajka
    3 łyżki oleju rzepakowego
    duża szczypta soli
  • na masę:
    4 opakowania czekoladowego serka „Kaśka”
  • na polewę czekoladową
    150 g. gorzkiej czekolady
    ok. 1/4 szklanki mleka

Przygotowanie:

Mąkę, sól i połowę mleka dokładnie wymieszać, najlepiej mikserem, dodać jajka i jeszcze trochę mleka, miksować do chwili kiedy powstanie jednolite ciasto.
Na koniec wlać olej i ponownie wymieszać. Ciasto powinno mieć gęstość rzadkiej śmietany. Następnie na rozgrzanej patelni smażymy cienkie naleśniki. Odstawiamy je do całkowitego wystygnięcia. Naleśniki przekładamy niewielką ilością serka czekoladowego „Kaśka” i rozsmarowujemy go równą warstwą, układając jednego na drugim. W tym celu można użyć rantu cukierniczego lub brzegu od tortownicy, dzięki czemu warstwy będą układać się równo, bez przesunięć. Kiedy wszystkie naleśniki i serki są już wykorzystane, tort wstawiamy do lodówki na 2-3 h lub na całą noc. Dobrze schłodzony tort polewamy czekoladą.
Przechowujemy w lodówce.
Tort kroimy ostrym nożem, jeśli jest dobrze schłodzony bardzo ładnie się kroi.
Smacznego.

 

Sprawdź inne przepisy:


Mrożona kawa

Mrożona kawa

Składniki:
  • Kawa espresso – 2 porcje
  • Syrop waniliowy lub inny, który lubicie
  • Mleko 3,2% JOGO – 125ml
  • Lody waniliowe JOGO – 3 gałki
  • Kilka kostek lodu – 5-6
  • Śmietanka 30% JOGO – do dekoracji

Przygotowanie:

Najpierw należy przyrządzić podwójne espresso, na dno przezroczystej szklanki nalać syrop, a następnie wlać kawę. Dodać zimne mleko oraz lody i kostki lodu. Ubić śmietankę i wyłożyć ją na górę kawy mrożonej, a całość można udekorować kakao, odrobiną czekolady lub listkami mięty.
Życzymy smacznego!

Sprawdź inne przepisy:


Koktajl borówkowy

Koktajl borówkowy

Składniki:

 (na 2 porcje)

  • Mleko JOGO – 200 ml
  • Lody JOGO waniliowy – 100g
  • Banan – 1 szt
  • Borówki – 100g
  • Śmietanka 30% JOGO – 50ml
  • Cukier puder – 1 łyżeczka

Przygotowanie:

Wlać mleko do blendera, dodać borówki i obranego banana, zblendować na gładką masę. Dodać lody waniliowe i jeszcze raz zblendować koktajl. Oddzielnie ubić śmietanę z cukrem pudrem. Przelać do szklanek, udekorować bitą śmietaną i kilkoma borówkami. Do szklanek dodać słomki i podać.
Życzymy smacznego!

Sprawdź inne przepisy:


Ciasto ze świeżymi owocami

Ciasto ze świeżymi owocami

Składniki:

Biszkopt:

  • Jajka – 4 szt.
  • Cukier – 1 szklanka
  • Cukier waniliowy – 1 torebka
  • Mąka pszenna – 1 szklanka
  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka.

Krem:

  • Śmietanka JOGO – 30% do ubijania – 500g
  • Śmietana luksusowa JOGO 18% – 100g
  • Cukier – 100g
  • Cukier waniliowy – 1 torebka

Warstwa owocowa:

  • Truskawki świeże – 500g
  • Galaretka truskawkowa – 1 opakowanie

Do nasączania biszkoptu:

Likier Advocat rozcieńczony w połowie szklanki mleka JOGO – 3 łyżki (jeśli ciasto będzie przeznaczone dla dzieci, można nasączyć po prostu słodzonym mlekiem).

Przygotowanie:

Biszkopt najlepiej jest upiec wcześniej, a później złożyć tort w formie. Jajka należy ubijać do czasu, aż masa nie powiększy się dwukrotnie, następnie stopniowo wsypywać cukier oraz cukier waniliowy, ciągle ubijając, zanim cukier się rozpuści. Przelać masę do dużej miski i powoli przesiać do niej mąkę i ostrożnie wymieszać ciasto. Dno formy do pieczenia z odpinaną obręczą wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do środka ciasto. Biszkopt należy piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 25-30 minut. Po wystudzeniu biszkoptu, nie wyjmując go z formy, nasączyć mlekiem z likierem lub mlekiem słodzonym. Aby zrobić krem, należy ubić schłodzoną śmietankę 30% że śmietaną, cukrem i cukrem waniliowym. Wyłożyć krem na biszkopt i wstawić do lodówki na 2-3 godziny, aż krem dobrze stężeje. W międzyczasie należy zrobić galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Truskawki umyć i usunąć listki, następnie wyłożyć je na ciasto w dowolny sposób, w całości lub pokrojone, a następnie zalać galaretką i wstawić z powrotem do lodówki na czas, wskazany na opakowaniu galaretki. Kiedy galaretka stężeje, ciasto należy wyjąć z formy, otwierając ją i ostrożnie przełożyć na talerz. Podawać do kawy czy herbaty.
Życzymy smacznego!

Sprawdź inne przepisy:


Jajka w sosie jogurtowo-koperkowym z ziemniakami na Wielkanoc!

Jajka w sosie jogurtowo-koperkowym z ziemniakami na Wielkanoc!

Składniki:
  • Ziemniaki – 3 średnie na jedną porcję
  • Jajka – 2 na jedną porcję
  • Jogurt naturalny JOGO – 100g
  • Woda – około 400ml
  • Koperek – nieduży pęczek
  • Masło JOGO – 1 łyżka
  • Mąka pszenna – 1 łyżka
  • Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Osobno gotujemy jajka na twardo. Aby zrobić sos jogurtowo-koperkowy należy stopić w rondlu masło, dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Następnie dodać do rondla wodę i zagotować, wyłączyć ogień. Przestudzić sos przez kilka minut, dodać sól i pieprz oraz posiekany drobno koperek. Wlać jogurt i wymieszać całość. Pokroić jajka na cztery części, wyłożyć na talerz wraz z ziemniakami i polać sosem. Podawać również z bukietem surówek lub warzywami.

Sprawdź inne przepisy:


Ciasto Lion

Ciasto Lion

Składniki:
  • Budyń waniliowy – 2 opakowania bez dodatku cukru (łącznie około 80g)
  • Cukier – 3 łyżki
  • Mleko JOGO – 750ml
  • Herbatniki – 400g
  • Masa kajmakowa – puszka 500g
  • Masło miękkie JOGO – 200g
  • Masło orzechowe – 1/2 szklanki
  • Orzechy ziemne lub batoniki Lion (do wyboru) – 50g
  • Czekolada mleczna – 100g z dodatkiem łyżki oleju

Przygotowanie:

Budyń w proszku wymieszać z 250ml mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem, następnie do wrzącego mleka wlać mieszankę budyniową i mieszać do momentu, aż powstanie gęsty budyń, który należy całkowicie wystudzić. Formę do pieczenia o wymiarach około 20×35 cm posmarować masłem oraz wyłożyć papierem do pieczenia. 1/3 herbatników należy wyłożyć na spodzie formy, po czym rozsmarować masę kajmakową oraz przykryć całość drugą warstwą herbatników. Masło ubić na puszystą masę oraz stopniowo dodawać budyń, kontynuując ubijanie. Otrzymaną jednolitą gładką masę budyniową należy podzielić na 2 części. Jedną część wyłożyć na herbatniki oraz przykryć pozostałą częścią ciasteczek. Drugą część kremu zmiksować z masłem orzechowym i wyłożyć na wierzchu ciasta. Posypać posiekanymi orzechami lub posiekanymi batonikami Lion. Czekoladę roztopić z dodatkiem oleju i polać nią ciasto, następnie ciasto schłodzić w lodówce.
Podawac ciasto najlepiej wyjęte nieco wcześniej z lodówki.
Życzymy smacznego!

Sprawdź inne przepisy:


Ciasto pierniczkowe

Ciasto pierniczkowe

Składniki:
  • Mąka pszenna – 2 szklanki
  • Miód – 1 łyżka
  • Cukier – 2/3 szklanki
  • Proszek do pieczenia – 1.5 łyżeczki
  • Przyprawa do piernika – może być gotowa lub domowa – 20g
  • Kakao w proszku – 1 łyżeczka
  • Jajko – 1 szt
  • Masło JOGO – 2 łyżki
  • Mleko JOGO – 1/4 szklanki

Przygotowanie:

Mąkę przesiać, najlepiej na płaską powierzchnię, wlać rozpuszczony ciepły miód i wymieszać. Cały szas siekając nożem całą masę, dodać po kolei cukier, proszek do pieczenia, przyprawy, kakao, masło oraz jajko. Następnie należy po 1 łyżce wlewać do ciasta mleko i zagniatać, aż ciasto stanie się gładkie, jednolite i będzie przypominać kruche ciasto. Uwaga! Nie musimy wykorzystywać całego mleka! Ciasto powinno się wyrabiać przez 10 minut, a następnie rozwałkować na placek o grubości pół centymetra. Pierniczki wykrawamy za pomocą foremek i pieczemy na papierze do pieczenia około 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Pierniczki można udekorować w dowolny sposób.
 

Sprawdź inne przepisy:


Złote mleko

Złote mleko.

Składniki:
  • Składniki na 1 porcję:
  • Mleko JOGO – 250ml
  • Masło JOGO – 1 łyżeczka
  • Kurkuma mielona – 1 łyżeczka
  • Pieprz mielony – 1/4 łyżeczki
  • Miód – 1 łyżeczka
  • Cynamon mielony – szczypta
  • Imbir – szczypta mielonego lub łyżeczka startego świeżego imbiru
  • Gałka muszkatołowa – szczypta

Przygotowanie:


Do rondelka wlej mleko z dodatkiem masła, a także po kolei dodaj przyprawy. Podgrzej, ale nie gotuj, następnie zaczekaj, aż napój trochę przestygnie. Do lekko przestudzonego napoju dodaj też miód, wymieszaj do momentu, aż się on rozpuści. Podawaj w kubku lub szklance, posypując odrobiną cynamonu lub kurkumy.

Życzymy smacznego!

 

Sprawdź inne przepisy: