Krem z dyni
Krem z dyni

Składniki:
- 1,5 szklanki bulionu
- 500 g obranej, wypestkowanej dyni
- 250 g ziemniaków
- pomidor
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebulka
- 25 g masła JOGO
- łyżeczka sproszkowanej kurkumy
- łyżeczka świeżego, startego imbiru
- szklanka mleka JOGO
Przygotowanie:
Miąższ dyni i ziemniaki pokrój w kostkę. Na maśle zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę oraz plasterki czosnku, dodaj dynię i ziemniaki, dopraw solą, kurkumą i imbirem. Smaż mieszając przez pięć minut. Dolej gorący bulion, przykryj i zagotuj. Gotuj na średnim ogniu przez dziesięć minut. Sparzonego, obranego ze skórki pomidora, pokrój w ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Otrzymany miąższ pokrój w kostkę i wrzuć do zupy. Całość wymieszaj, gotuj przez pięć minut, zblenduj z mlekiem i – gotowe!
Naleśniki w tonie szarlotki
Naleśniki w tonie szarlotki

Do przygotowania naleśników potrzebujemy:
120 g pszennej mąki
budyń waniliowy
200 ml mleka JOGO
50 ml wody gazowanej
2 jajka
łyżkę cukru waniliowego
szczyptę soli
łyżkę oleju
budyń waniliowy
200 ml mleka JOGO
50 ml wody gazowanej
2 jajka
łyżkę cukru waniliowego
szczyptę soli
łyżkę oleju
oraz:
150g jogurtu naturalnego JOGO
2 jabłka
łyżkę miodu
łyżeczkę masła JOGO,
łyżkę wody
1/3 łyżeczki cynamonu
odrobinę oleju do natłuszczenia patelni
2 jabłka
łyżkę miodu
łyżeczkę masła JOGO,
łyżkę wody
1/3 łyżeczki cynamonu
odrobinę oleju do natłuszczenia patelni
Przygotowanie:
Składniki miksujemy do uzyskania gładkiej masy, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut. Patelnię natłuszczamy i rozgrzewamy, smażymy naleśniki, składamy je w trójkąty i układamy na talerzu.
W małym rondelku rozgrzewamy masło, dodając miód, pokrojone jabłko oraz cynamon. Polewamy łyżką wody i dusimy około 5 minut do momentu, aż jabłką puszczą sok i staną się miękkie. Odstawiamy do wystudzenia. Naleśniki polewamy jogurtem i duszonymi jabłkami. Smacznego!
Muffinki z polewą czekoladową.
Muffinki z polewą czekoladową.

Składniki:
-
Na muffinki:
- 2 szklanki mąki
- pół szklanki cukru
- 2 jaja
- szklanka mleka 3,2% JOGO
- pół szklanki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka kropli olejku waniliowego
-
Polewa:
- 1/3 kostki margaryny
- 4 łyżki cukru
- łyżka wody
- czubata łyżka kakao
Przygotowanie:
Wymieszaj w osobnych miskach jaja, olej, mleko i olejek waniliowy oraz cukier, mąkę i proszek do pieczenia. Połącz obie masy; ciasto może mieć grudki. Foremki do muffinek wysmaruj tłuszczem, wyłóż papilotkami i napełnij ciastem. Piecz 25 minut w temperaturze 200oC . Aby zrobić polewę rozpuść wszystkie składniki w garnku i gotuj ciągle mieszając na niewielkim ogniu, aż do momentu, gdy uzyskasz gładką masę. Gdy muffinki ostygną, nałóż polewę. Paluszki lizać!
Ciasto czekoladowe
Ciasto czekoladowe

Składniki:
- 120 g masła JOGO
- 100 ml mleka JOGO 3,2%
- 3 jaja
- 250 g mąki
- 200 g cukru
- 75 g czekolady gorzkiej
- 75 g czekolady mlecznej
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Na początek zadbaj, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. W garnuszku rozpuść na małym ogniu masło z czekoladą, dbając, by nie doszło do wrzenia, następnie odstaw całość do przestygnięcia.
Cukier i jajka zmiksuj na puszystą pianę, dodaj mleko i wystudzoną masę czekoladową oraz mąkę i proszek do pieczenia, mieszając całość mikserem na wolnych obrotach do momentu, aż składniki się połączą.
Gotową masę przełóż do tortownicy o średnicy 24 cm i piecz w temperaturze 180o przez 35-40 minut. Po upieczeniu posyp cukrem pudrem i – gotowe!
Pączki
Pączki

Składniki:
-
ciasto:
- 500 ml mleka JOGO
- 100 g masła JOGO
- 1 kg mąki
- szczypta soli
- 100 g drożdży
- 100 g cukru
- 8 żółtek
- jajko
- otarta skórka z pomarańczy
- 100 ml rumu
- ziarenka z połowy laski wanilii
- 2-3 krople aromatu rumowego
-
nadzienie:
- 300 ml konfitury z róży
-
do smażenia:
- 1/2 kg smalcu
- szczypta soli
-
do dekoracji:
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Przesiej mąkę przez sito, pokrusz drożdże, dodaj pięć łyżek mąki, łyżkę cukru i niepełną szklankę letniego mleka, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce, żeby wyrosło. Masło stop i wystudź, żółtka utrzyj z całym jajkiem, cukrem i szczyptą soli. Otartą skórkę pomarańczową przelej na sitku wrzątkiem i odsącz. Kiedy rozczyn podwoi swoją objętość wlej go do mąki, dodaj kogel-mogel, mleko, połowę rumu, skórkę pomarańczową, wanilię i aromat. Wyrabiaj do momentu, aż ciasto przestanie się kleić. Dodaj przestudzone masło i nadal wyrabiaj. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Konfiturę wymieszaj z pozostałą częścią rumu. Oprósz stolnicę mąką i wyłóż na nią wyrośnięte ciasto. Rozwałkuj partiami na placki grubości 1,2 cm. Wykrawaj szklanką krążki, na środek każdego z nich nałóż poł łyżeczki konfitury i zlep w kuleczkę. Ułóż pączki sklejeniem do dołu, zachowując odstępy, bo będą rosły. Przykryj ściereczką i zostaw, aż wyrosną. W dużym, płaskim rondlu rozgrzej 2/3 smalcu, włóż partię wyrośniętych pączków dbając, aby luźno pływały w tłuszczu. Podważaj paczki widelcem, by sprawdzić, czy zrumieniły się od spodu, jeżeli tak się stało, odwróć je i smaż z drugiej strony. Przy wkładaniu kolejnej partii dodawaj do smażenia troszkę świeżego smalcu. Po usmażeniu pączki odsącz, a przestudzone posyp cukrem pudrem. Paluszki lizać!
Koktajl mleczny z owocami i płatkami owsianymi
Koktajl mleczny z owocami i płatkami owsianymi

Składniki:
- 30 g płatków owsianych
- mały banan,
- łyżka wiórków kokosowych,
- szklanka malin,
- szklanka mleka JOGO.
Przygotowanie:
Płatki mocz przez kwadrans w wodzie, odsącz i zmiksuj z bananem i pozostałymi składnikami na gładki koktajl.
Koktajl ze szpinakiem
Przepis na koktajl warzywny ze szpinakiem i awokado

Składniki:
- 1/2 awokado
- 1 jabłko
- sok z 1 pomarańczy
- 2 garście szpinaku
- 1 cm świeżego imbiru
- szklanka mleka JOGO
Przygotowanie:
Utarty imbir krótko blendujemy na najwyższych obrotach z pozostałymi składnikami.
Domowe musli Jogo
Przepis na domowe musli własnej roboty z JOGO

Składniki:
- 400 g żytnich bądź owsianych płatków błyskawicznych
- 300 g potłuczonych na średnie kawałki orzechów ( laskowych, włoskich, nerkowców, migdałów – w ulubionych przez Ciebie proporcjach)
- 300 g suszonych owoców (np.: daktyli, ananasów, rodzynek, moreli,)
- 100 g mieszanki nasion (np.: słonecznika, dyni, sezamu, siemienia lnianego)
- 100 g wiórków kokosowych
- 2 łyżeczki cynamonu
- 150 ml miodu
- 150 ml oliwy z oliwek
- mleko JOGO wedle uznania
Przygotowanie:
Składniki, poza owocami suszonymi, wymieszaj i rozłóż na blaszce. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180˚C na pół godziny, mieszaj je co kilka minut. Musli będzie gotowe, gdy przybierze złocisty kolor. Kiedy już ostygnie, dodaj kawałki owoców, wymieszaj ponownie i przełóż do dużego szklanego słoja. Przechowywanie w lodówce zapewni Twojemu musli dłuższą świeżość.
Pyszny budyń waniliowy
Przepis na budyń waniliowy ze świeżego mleka

Składniki:
- 1/2 litra Mleka Świeżego JOGO
- 3 i 1/2 łyżki cukru
- 1/2 laski wanilii
- łyżka Masła JOGO
- 2 żółtka jaj
- 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Podgrzej 2/3 mleka z dodatkiem masła w garnku na wolnym ogniu. Resztę mleka wymieszaj z roztrzepanymi żółtkami jaj, cukrem i mąką ziemniaczaną.
Do gotującego się na wolnym ogniu mleka wlewaj powoli jego resztę, wymieszaną z pozostałymi składnikami, cały czas mieszając, aby nie zrobiły się grudki.
Kiedy budyń zgęstnieje powoli zagotuj go i odstaw z ognia. Podawaj z konfiturami, owocami, syropem albo sosem czekoladowym. Pychotka!