Krem z dyni

Krem z dyni

Składniki:
  • 1,5 szklanki bulionu
  • 500 g obranej, wypestkowanej dyni
  • 250 g ziemniaków
  • pomidor
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebulka
  • 25 g masła JOGO
  • łyżeczka sproszkowanej kurkumy
  • łyżeczka świeżego, startego imbiru
  • szklanka mleka JOGO

Przygotowanie:

Miąższ dyni i ziemniaki pokrój w kostkę. Na maśle zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę oraz plasterki czosnku, dodaj dynię i ziemniaki, dopraw solą, kurkumą i imbirem. Smaż mieszając przez pięć minut. Dolej gorący bulion, przykryj i zagotuj. Gotuj na średnim ogniu przez dziesięć minut. Sparzonego, obranego ze skórki pomidora, pokrój w ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Otrzymany miąższ pokrój w kostkę i wrzuć do zupy. Całość wymieszaj, gotuj przez pięć minut, zblenduj z mlekiem i – gotowe!


Naleśniki w tonie szarlotki

Naleśniki w tonie szarlotki

Do przygotowania naleśników potrzebujemy:
120 g pszennej mąki
budyń waniliowy
200 ml mleka JOGO
50 ml wody gazowanej
2 jajka
łyżkę cukru waniliowego
szczyptę soli
łyżkę oleju
oraz:
150g jogurtu naturalnego JOGO
2 jabłka
łyżkę miodu
łyżeczkę masła JOGO,
łyżkę wody
1/3 łyżeczki cynamonu
odrobinę oleju do natłuszczenia patelni

Przygotowanie:
Składniki miksujemy do uzyskania gładkiej masy, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut. Patelnię natłuszczamy i rozgrzewamy, smażymy naleśniki, składamy je w trójkąty i układamy na talerzu.
W małym rondelku rozgrzewamy masło, dodając miód, pokrojone jabłko oraz cynamon. Polewamy łyżką wody i dusimy około 5 minut do momentu, aż jabłką puszczą sok i staną się miękkie. Odstawiamy do wystudzenia. Naleśniki polewamy jogurtem i duszonymi jabłkami. Smacznego!


Muffinki z polewą czekoladową.

Muffinki z polewą czekoladową.

Składniki:
  • Na muffinki:
    • 2 szklanki mąki
    • pół szklanki cukru
    • 2 jaja
    • szklanka mleka 3,2% JOGO
    • pół szklanki oleju
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • kilka kropli olejku waniliowego
  • Polewa:
    • 1/3 kostki margaryny
    • 4 łyżki cukru
    • łyżka wody
    • czubata łyżka kakao

Przygotowanie:

Wymieszaj w osobnych miskach jaja, olej, mleko i olejek waniliowy oraz cukier, mąkę i proszek do pieczenia. Połącz obie masy; ciasto może mieć grudki. Foremki do muffinek wysmaruj tłuszczem, wyłóż papilotkami i napełnij ciastem. Piecz 25 minut w temperaturze 200oC . Aby zrobić polewę rozpuść wszystkie składniki w garnku i gotuj ciągle mieszając na niewielkim ogniu, aż do momentu, gdy uzyskasz gładką masę. Gdy muffinki ostygną, nałóż polewę. Paluszki lizać!


Ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe

Składniki:
  • 120 g masła JOGO
  • 100 ml mleka JOGO 3,2%
  • 3 jaja
  • 250 g mąki
  • 200 g cukru
  • 75 g czekolady gorzkiej
  • 75 g czekolady mlecznej
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Na początek zadbaj, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. W garnuszku rozpuść na małym ogniu masło z czekoladą, dbając, by nie doszło do wrzenia, następnie odstaw całość do przestygnięcia.
Cukier i jajka zmiksuj na puszystą pianę, dodaj mleko i wystudzoną masę czekoladową oraz mąkę i proszek do pieczenia, mieszając całość mikserem na wolnych obrotach do momentu, aż składniki się połączą.
Gotową masę przełóż do tortownicy o średnicy 24 cm i piecz w temperaturze 180o przez 35-40 minut. Po upieczeniu posyp cukrem pudrem i – gotowe!

 


Pączki

Pączki

Składniki:
  • ciasto:
    • 500 ml mleka JOGO
    • 100 g masła JOGO
    • 1 kg mąki
    • szczypta soli
    • 100 g drożdży
    • 100 g cukru
    • 8 żółtek
    • jajko
    • otarta skórka z pomarańczy
    • 100 ml rumu
    • ziarenka z połowy laski wanilii
    • 2-3 krople aromatu rumowego
  • nadzienie:
    • 300 ml konfitury z róży
  • do smażenia:
    • 1/2 kg smalcu
    • szczypta soli
  • do dekoracji:
    • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Przesiej mąkę przez sito, pokrusz drożdże, dodaj pięć łyżek mąki, łyżkę cukru i niepełną szklankę letniego mleka, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce, żeby wyrosło. Masło stop i wystudź, żółtka utrzyj z całym jajkiem, cukrem i szczyptą soli. Otartą skórkę pomarańczową przelej na sitku wrzątkiem i odsącz. Kiedy rozczyn podwoi swoją objętość wlej go do mąki, dodaj kogel-mogel, mleko, połowę rumu, skórkę pomarańczową, wanilię i aromat. Wyrabiaj do momentu, aż ciasto przestanie się kleić. Dodaj przestudzone masło i nadal wyrabiaj. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Konfiturę wymieszaj z pozostałą częścią rumu. Oprósz stolnicę mąką i wyłóż na nią wyrośnięte ciasto. Rozwałkuj partiami na placki grubości 1,2 cm. Wykrawaj szklanką krążki, na środek każdego z nich nałóż poł łyżeczki konfitury i zlep w kuleczkę. Ułóż pączki sklejeniem do dołu, zachowując odstępy, bo będą rosły. Przykryj ściereczką i zostaw, aż wyrosną. W dużym, płaskim rondlu rozgrzej 2/3 smalcu, włóż partię wyrośniętych pączków dbając, aby luźno pływały w tłuszczu. Podważaj paczki widelcem, by sprawdzić, czy zrumieniły się od spodu, jeżeli tak się stało, odwróć je i smaż z drugiej strony. Przy wkładaniu kolejnej partii dodawaj do smażenia troszkę świeżego smalcu. Po usmażeniu pączki odsącz, a przestudzone posyp cukrem pudrem. Paluszki lizać!


Koktajl mleczny z owocami i płatkami owsianymi

Koktajl mleczny z owocami i płatkami owsianymi

Składniki:
  • 30 g płatków owsianych
  • mały banan,
  • łyżka wiórków kokosowych,
  • szklanka malin,
  • szklanka mleka JOGO.

Przygotowanie:

Płatki mocz przez kwadrans w wodzie, odsącz i zmiksuj z bananem i pozostałymi składnikami na gładki koktajl.


Koktajl warzywny ze szpinakiem i awokado

Koktajl ze szpinakiem

Przepis na koktajl warzywny ze szpinakiem i awokado

Koktajl warzywny ze szpinakiem i awokado

Składniki:
  • 1/2 awokado
  • 1 jabłko
  • sok z 1 pomarańczy
  • 2 garście szpinaku
  • 1 cm świeżego imbiru
  • szklanka mleka JOGO

Przygotowanie:

Utarty imbir krótko blendujemy na najwyższych obrotach z pozostałymi składnikami.


Domowe musli własnej roboty JOGO

Domowe musli Jogo

Przepis na domowe musli własnej roboty z JOGO

Domowe musli własnej roboty JOGO

Składniki:
  • 400 g żytnich bądź owsianych płatków błyskawicznych
  • 300 g potłuczonych na średnie kawałki orzechów ( laskowych, włoskich, nerkowców, migdałów – w ulubionych przez Ciebie proporcjach)
  • 300 g suszonych owoców (np.: daktyli, ananasów, rodzynek, moreli,)
  • 100 g mieszanki nasion (np.: słonecznika, dyni, sezamu, siemienia lnianego)
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 150 ml miodu
  • 150 ml oliwy z oliwek
  • mleko JOGO wedle uznania

Przygotowanie:

Składniki, poza owocami suszonymi, wymieszaj i rozłóż na blaszce. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180˚C na pół godziny, mieszaj je co kilka minut. Musli będzie gotowe, gdy przybierze złocisty kolor. Kiedy już ostygnie, dodaj kawałki owoców, wymieszaj ponownie i przełóż do dużego szklanego słoja. Przechowywanie w lodówce zapewni Twojemu musli dłuższą świeżość.


Budyń waniliowy ze świeżego mleka JOGO

Pyszny budyń waniliowy

Przepis na budyń waniliowy ze świeżego mleka

Budyń waniliowy ze świeżego mleka JOGO

Składniki:
  • 1/2 litra Mleka Świeżego JOGO
  • 3 i 1/2 łyżki cukru
  • 1/2 laski wanilii
  • łyżka Masła JOGO
  • 2 żółtka jaj
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Podgrzej 2/3 mleka z dodatkiem masła w garnku na wolnym ogniu. Resztę mleka wymieszaj z roztrzepanymi żółtkami jaj, cukrem i mąką ziemniaczaną.
Do gotującego się na wolnym ogniu mleka wlewaj powoli jego resztę, wymieszaną z pozostałymi składnikami, cały czas mieszając, aby nie zrobiły się grudki.
Kiedy budyń zgęstnieje powoli zagotuj go i odstaw z ognia. Podawaj z konfiturami, owocami, syropem albo sosem czekoladowym. Pychotka!