Sernik ze śliwkami

Sernik ze śliwkami

Składniki:
  • Ser na sernik JOGO – 400g
  • Cukier – 120g
  • Masło JOGO – 160g
  • Kasza manna – 4 łyżki suchej kaszy
  • Jajka – 4 sztuki
  • Cukier waniliowy – do smaku
  • Sól – szczypta
  • Śliwki pozbawione pestek – 400g
  • Cukier puder do dekoracji – 2 łyżki

Przygotowanie:

Ser przekładamy do dużej miski, dodajemy jajka, miksujemy całość na gładką masę. Roztopione masło, cukier, cukier waniliowy, sól oraz kaszę mannę również dodajemy do masy i znowu miksujemy. Formę do pieczenia smarujemy masłem lub wykładamy papierem do pieczenia, a następnie przekładamy do niego masę serową. Na górę wykładamy pokrojone w dowolny sposób śliwki i wstawiamy sernik do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni, na 40 minut.Podajemy na zimno, posypując cukrem pudrem. Smacznego!

Sprawdź inne przepisy:


Zapiekanka owocowa

Zapiekanka owocowa

Składniki:
  • Twaróg półtłusty JOGO – 600g
  • Kefir JOGO – 4 łyżki
  • Jajko – 2 szt
  • Kasza manna – 70g
  • Można dodać dowolne owoce
  • Cukier wanilinowy – 1 łyżeczka
  • 4 łyżki cukru lub słodzika

Przygotowanie:

Twaróg zmielić za pomocą blendera. Dodać jajka, kefir, cukier, kaszę mannę i bardzo dobrze wszystko wymieszać, aby nie powstały grudki. Formę do pieczenia wysmarować masłem lub olejem, przełożyć masę do formy i piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40-50 minut.
Polecamy zapiekankę na śniadanie lub kolację.
Smacznego!

Sprawdź inne przepisy:


Sernik truskawkowy

Sernik truskawkowy

Składniki:
  • Herbatniki maślane – 150g
  • Masło JOGO – 100g
  • Ser na sernik JOGO z wiaderka – 750g
  • Truskawki – 500g
  • Cukier – 100g
  • Cukier waniliowy – 1 łyżeczka
  • Sok z cytryny – 1 łyżka
  • Żelatyna w proszku – 8 płaskich łyżeczek
  • Śmietanka 30% JOGO – 200g

Do dekoracji:

  • Śmietanka 30% JOGO – 200g
  • Cukier puder – 1 łyżka
  • Kilka świeżych truskawek

Przygotowanie:

Herbatniki rozdrobnić za pomocą blendera, przełożyć do miski, dodać wcześniej roztopione masło i wszystko wymieszać. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć na niego masę herbatnikową, rozprowadzić po całej formie, lekko dociskając. Wstawić formę do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Zalać żelatynę około 100ml wody, podgrzać i zostawić do napecznienia. Truskawki umyć, oczyścić z listków i zblendować na mus. Twaróg przełożyć do większej miski, dodać cukier i cukier wanilinowy. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do momentu, aż cukier się rozpuści. W osobnym naczyniu śmietankę ubić na krem. Połączyć twaróg z musem truskawkowy, wymieszać, a następnie bardzo delikatnie wprowadzić bitą śmietanę i ostrożnie wymieszać całość. Do masy dodać żelatynę i jeszcze raz wymieszać. Masę serową wyłożyć na schłodzony spód herbatnikowy i wstawić całość do lodówki, do momentu aż sernik stężeje. Udekorować ubitą z cukrem pudrem śmietaną, a następnie truskawkami według uznania, podawać do kawy lub herbaty.
Życzymy smacznego!

Sprawdź inne przepisy:


Kasza gryczana z twarogiem

Kasza gryczana z twarogiem

Składniki:
  • Kasza gryczana 1 szklanka
  • Jajka 2 szt.
  • Ser biały JOGO półtłusty 50dag
  • Śmietana JOGO 1 szklanka
  • Sól i pieprz do smaku
  • Natka pietruszki

Przygotowanie:


Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Ugotowaną kaszę mieszamy z jajkami, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy natkę pietruszki. Na górę wylewamy całą śmietanę. Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach.

Podajemy najlepiej na ciepło.
Smacznego!

Sprawdź inne przepisy:


Wiosenna sałatka

Wiosenna sałatka

Składniki:
  • 4 jaja
  • mała cebulka
  • 2 pęczki rzodkiewek
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 2 Serki wiejskie naturalne JOGO
  • 1 łyżeczka musztardy delikatesowej
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój w kosteczkę. Odsącz serek ze śmietanki, cebulę obierz i posiekaj. Rzodkiewki i szczypiorek umyj, osusz, pokrój – rzodkiewkę w półplasterki, szczypiorek na ulubioną długość. Składniki wrzuć do miski, dodaj musztardę oraz dopraw do smaku solą i pieprzem. Smacznego! 


Sernik - król stołu

Sernik - król stołu

Składniki:
  • Składniki na masę serową:
    • 1 kg mielonego „Sera na sernik” JOGO
    • kostka masła JOGO
    • 2 szklanki cukru pudru
    • 8 dużych jajek
    • 2 pełne łyżki mąki pszennej
    • 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
    • kilka kropel olejku o ulubionym smaku
    • 200 g rodzynek
  • Składniki na kruche ciasto:
    • 30 dag mąki pszennej
    • 10 dag margaryny
    • łyżka smalcu
    • jajko
    • żółtko
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • pół szklanki cukru pudru

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto włożyć do naczynia, dokładnie zagnieść, wyłożyć bezpośrednio na suchą blachę, dbając, by również boki były nim obłożone. Ser podzielić na dwie części, rodzynki zalać wrzątkiem, pozostawić na 10 minut, po czym odsączyć. Masło utrzeć ze szklanką cukru pudru do uzyskania puszystości, ciągle ucierając dodawać po łyżce połowę części sera – dążymy do uzyskania gładkiej masy. Żółtka oddzielić od białek i ubić na gładką masę z drugą szklanką cukru pudru. Ucierając dodawać po łyżce drugą część sera. Na koniec dokładnie połączyć obie masy i zmiksować dodając mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz olejek. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać w masę serową, dodać rodzynki. Wylać na przygotowane wcześniej kruche ciasto i całość wstawić do nagrzanego do 180o C piekarnika na około godzinę. Upiec na złoty kolor. Sernik może troszkę usiąść. Posypać cukrem pudrem. Smacznego!


Oponki z białym serem

Oponki z białym serem

Składniki:
  • 500g sera półtłustego JOGO
  • 100g cukru
  • 500g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 pełna łyżeczka sody oczyszczonej
  • 250 ml kwaśnej śmietany 18% JOGO
  • olej rzepakowy do smażenia
  • mały kieliszek spirytusu (wlać do zimnego
  • oleju)
  • do posypania: cukier puder

Przygotowanie:

Mąkę wysypać na stolnicę, dodać przeciśnięty przez praskę ser, cukier zwykły i waniliowy, śmietanę, żółtka, sodę i ocet – zagnieść ciasto i oprószyć mąką. Rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na grubość 1- 1,5cm. Szklanką wykroić z ciasta kółka, a na środku kieliszkiem małą dziurkę. Oponki smażyć z obu stron, aż do uzyskania złotego koloru, w dużym garnku na rozgrzanym tłuszczu. Po wyjęciu układać na papierowym ręczniku, by ociekły. Gdy ostygną posypać cukrem pudrem i – gotowe!


Leniwe z sera JOGO

Leniwe z sera JOGO

Składniki:
  • 250g sera białego tłustego lub półtłustego JOGO
  • jajko
  • odrobina soli
  • 1/3 szklanki mąki pszennej

Przygotowanie:

Składniki łączymy ze sobą, wyrabiamy ciasto i formujemy z niego wałek, po czym kroimy go na małe kawałki. Gotujemy w osolonej wodzie tak długo, aż pierogi wypłyną na wierzch. Podajemy z cukrem i z cynamonem. Smacznego!


Sałatka z nowalijek i twarożku śmietankowego JOGO

Sałatka z nowalijek i twarożku śmietankowego JOGO

Składniki:
  • twarożek JOGO ze szczypiorkiem
  • maca
  • pęczek rzodkiewki

Przygotowanie:

Twarożek rozsmarować na macy, najlepiej tuz przed przyjściem gości, aby nie zwilgotniały, ozdobić rzodkiewką i – gotowe. Smacznego!


Sernik wielkanocny

Sernik wielkanocny

na spód:
  • 20 dag herbatników maślanych
  • 5 dag masła JOGO
na masę serową:
  • 1 kg sera twarogowego trzykrotnie mielonego JOG
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 5 jaj
  • 10 dag masła JOGO
  • sok z jednej cytryny
  • otarta skórka z dwóch cytryn

Przygotowanie:

 

Spód:
Tortownicę (o średnicy 24 cm) wyłóż papierem przeznaczonym do pieczenia. Herbatniki rozkrusz w blenderze, masło stop w garnuszku na wolnym ogniu. Wymieszaj je z pokruszonymi herbatnikami. Uzyskaną masą wyłóż dno tortownicy dokładnie uklepując. Piecz przez 10 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni C. Wyjmij I pozostaw do wystygnięcia.

Masa serowa:
Składniki potrzebne do przygotowania sernika wyjmij wcześniej z lodówki, by nabrały temperatury pokojowej. Z cytryny wyciśnij sok, z dwóch pozostałych otrzyj skórkę na małych oczkach tarki. Cukier, cukier waniliowy, jajka, twaróg, masło I mąkę zmiksuj na niskich obrotach do połączenia składników. Dodaj sok I skórkę z cytryny I krótko zmiksuj całość. Masę serową wylej na podpieczony spód z herbatników I piecz 90 – 110 minut w temperaturze 170 stopni C. Po upieczeniu wystudź ciasto w lekko uchylonym piekarniku, na koniec schłodź w lodówce.
Smacznego!