Czekoladowy tort naleśnikowy

Czekoladowy tort naleśnikowy

Składniki:
  • ciasto na naleśniki:4 szklanki mąki pszennej
    4 szklanki mleka 2% JOGO
    3 jajka
    3 łyżki oleju rzepakowego
    duża szczypta soli
  • na masę:
    4 opakowania czekoladowego serka „Kaśka”
  • na polewę czekoladową
    150 g. gorzkiej czekolady
    ok. 1/4 szklanki mleka

Przygotowanie:

Mąkę, sól i połowę mleka dokładnie wymieszać, najlepiej mikserem, dodać jajka i jeszcze trochę mleka, miksować do chwili kiedy powstanie jednolite ciasto.
Na koniec wlać olej i ponownie wymieszać. Ciasto powinno mieć gęstość rzadkiej śmietany. Następnie na rozgrzanej patelni smażymy cienkie naleśniki. Odstawiamy je do całkowitego wystygnięcia. Naleśniki przekładamy niewielką ilością serka czekoladowego „Kaśka” i rozsmarowujemy go równą warstwą, układając jednego na drugim. W tym celu można użyć rantu cukierniczego lub brzegu od tortownicy, dzięki czemu warstwy będą układać się równo, bez przesunięć. Kiedy wszystkie naleśniki i serki są już wykorzystane, tort wstawiamy do lodówki na 2-3 h lub na całą noc. Dobrze schłodzony tort polewamy czekoladą.
Przechowujemy w lodówce.
Tort kroimy ostrym nożem, jeśli jest dobrze schłodzony bardzo ładnie się kroi.
Smacznego.

 

Sprawdź inne przepisy:


Delikatne waniliowe kluseczki leniwe

Delikatne waniliowe kluseczki leniwe

Składniki:
  • 350 g Serka homogenizowanego waniliowego JOGO
  • 300 g mąki
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 2 jajka

Przygotowanie:

Składniki dokładnie wymieszać. Uzyskane ciasto kłaść łyżką na gotującą się wodę i gotować, aż kluseczki wypłyną na powierzchnię. Podawać z cukrem i cynamonem. Smacznego!


Sernik z owocami!

Sernik z owocami!

Składniki:
  • Na spód:
    • okrągłe biszkopty
  • Masa serowa:
    • 700 g waniliowego Serka homogenizowanego JOGO
    • 250 ml schłodzonej Śmietany kremówki 30% JOGO
    • 4 łyżki stołowe cukru pudru
    • 28 g żelatyny w proszku
    • 70 ml zimnej wody
    • maliny
    • borówki amerykańskie
    • 2 galaretki truskawkowe

Przygotowanie:

Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia. Po około 10 minutach podgrzać mieszając, aż do momentu, gdy całkowicie się rozpuści. Należy uważać, aby nie doszło do wrzenia, by żelatyna nie straciła swoich właściwości żelujących. Po rozpuszczeniu zostawić, aby przestygła. Śmietanę kremówkę JOGO należy ubić z cukrem pudrem, do uzyskania sztywności. Dalej miksować, dodając stopniowo Serek homogenizowany waniliowy JOGO. Wystudzoną żelatynę wymieszać z 3 łyżkami masy serowej i dodać do ciasta. Wszystko dokładnie zmiksować. W tortownicy ( średnica 25cm), wyłożonej papierem do pieczenia, ułożyć dość ciasno biszkopty, wylać masę serową i odstawić do lodówki, aż stężeje. Galaretki rozpuścić w zmniejszonej objętości wrzątku ( jeśli 1 galaretka wymaga 500 ml wody, użyj do całości 750ml). Dokładnie mieszając czekaj, aż ostygnie do temperatury pokojowej. Ułóż maliny i borówki na masie serowej i zalej je tężejącą galaretką. Schłodź w lodówce, a kiedy galaretka się ściągnie można pałaszować!


Słodko-słone przekąski z serkiem homogenizowanym JOGO

Słodko-słone przekąski

Przepis na słodko-słone przekąski z serkiem homogenizowanym JOGO

Słodko-słone przekąski z serkiem homogenizowanym JOGO

Składniki:
  • paczka dowolnego pieczywa chrupkiego
  • serek JOGO homogenizowany o ulubionym smaku
  • dowolne owoce: banany, truskawki, kiwi

Przygotowanie:
Posmaruj pieczywo serkiem i ułóż pokrojone w plasterki lub cząstki owoce.