Sernik z kruszonką i owocami

Sernik z kruszonką i malinami
- ser twarogowy na sernik JOGO – 1 kg
- masło JOGO – 100 g
- jajka – 4 szt.
- budyń waniliowy z cukrem – 1 szt.
- cukier – pół szklanki
Składniki na kruszonkę:
- mąka pszenna – 150 g
- cukier – 150 g
- masło JOGO – 100 g
- truskawki – 3 szklanki
Umieścić w misce ser twarogowy, jaja, przestudzone roztopione masło, budyń i wymieszać na gładką masę. Masę serową przełożyć do formy wyłożonej papierem. Ułożyć na masie serowej umyte i osuszone owoce i kruszonkę (mąkę, cukier i zimne masło wyrobić ręcznie na kruche ciasto). Piec w piekarniku w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez 90 minut.
Sprawdź inne przepisy:
Pasta z twarogu i awokado

Pasta z twarogu i awokado
- dojrzałe awokado – 1 szt.
- ser twarogowy (półtłusty lub chudy wg preferencji) JOGO
- jogurt naturalny JOGO
- czosnek – 1 ząbek
- sok z cytryny
- szczypta pieprzu i soli
Obierz awokado ze skórki i pokrój na małe kawałeczki. Umieść je w misce i skrop sokiem z cytryny. Dodaj do miski ser twarogowy, jogurt, czosnek, przyprawy i zmiksuj na gładką masę. Pastę oprósz szczypiorem lub natką pietruszki.
Smacznego!
Sprawdź inne przepisy:
Placuszki z twarogiem

Placuszki z twarogiem
- 250 g twarogu JOGO
- 3 jajka
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 1 łyżka cukru pudru
- 3 czubate łyżki mąki
- W misce rozgnieść widelcem twaróg, dodać żółtka, cukier wanilinowy, cukier puder, mąkę i dokładnie wymieszać.
- Ubić białka na sztywną pianę i dodać do masy twarogowej, delikatnie wymieszać.
- Smażyć na rozgrzanej, suchej patelni teflonowej lub naleśnikowej.
Sprawdź inne przepisy:
Placuszki bananowe

Placuszki bananowe
- banan – 1 szt.
- jajko – 1 szt.
- twarożek wiejski JOGO – 1 opakowanie
- mąka – 2 łyżki
- tłuszcz do smażenia
- cukier puder do posypania
Mielimy w blenderze banana lub rozdrabniamy go widelcem. W misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Na rozgrzanym tłuszczu na patelni smażymy placki na złoty kolor z obu stron. Na koniec posypujemy cukrem pudrem.
Sprawdź inne przepisy:
Tosty z twarożkiem i pomidorami

Tosty z twarożkiem i pomidorami
- 2-3 tosty pieczywa pełnoziarnistego,
- masło,
- twarożek JOGO,
- pomidor,
- oliwa,
- świeża bazylia,
- sól, pieprz.
Pieczywo podpiecz w piekarniku lub w tosterze. Na tost nałożyć trochę masła, a następnie twarożek. Na twarożku położyć pokrojonego w drobną kostkę pomidora zmieszanego z odrobiną oliwy, posiekaną świeżą bazylią, świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną soli.
Sprawdź inne przepisy:
Przepis na ciasto na pierogi i farsz twarogowo-ziemniaczany

Przepis na ciasto na pierogi i farsz twarogowo-ziemniaczany
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 125 ml gorącej wody
- 1 jajko
- 20 g masła JOGO
Farsz:
- 200 g twarogu półtłustego JOGO
- duża cebula, 350 g ugotowanych ziemniaków
- 2 łyżki g masła JOGO
- sól i pieprz do smaku (około pół łyżeczki)
Ciasto:
Do miski z mąką wymieszaną ze szczyptą doli dolewaj stopniowo gorącą wodę z roztopionym masłem i mieszaj. W międzyczasie dodaj roztrzepane jajko, a gdy wszystkie składniki się połączą, zagnieć gładkie ciasto. Wyłóż ciasto na podsypany mąką blat i wygniataj przez około 5 minut. Następnie zawiń ciasto w folię i odstaw na ok. 30 minut. Po upływie tego czasu rozwałkuj ciasto na cienki placek.
Farsz:
Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie, następnie zmiel w maszynce do mielenia lub przeciśnij przez praskę. Odstaw do wystudzenia. W międzyczasie pokrój w kostkę i przesmaż na maśle cebulę. Do przestudzonych ziemniaków dodaj twaróg, cebulę i przyprawy. Wymieszaj.
Z ciasta wykrój kółka, nakładaj po łyżce farszu, zlep brzegi i gotuj w osolonej wodzie 5 min od wypłynięcia.
Sprawdź inne przepisy:
Ciasto ze śliwkami i migdałami

Ciasto ze śliwkami i migdałami
- 150 g twarogu półtłustego zmielonego trzykrotnie JOGO
- 3 łyżki śmietany 12% JOGO
- 75 g masła JOGO roztopionego
- 80 g cukru do wypieków
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 250 g mąki pszennej
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 kg śliwek węgierek
- pół szklanki płatków migdałowych
Umieścić w misie miksera twaróg, śmietanę, przestudzone masło, cukier, wanilię i zmiksować. Do powstałej masy dać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, sól i zmiksować do połączenia się składników. Wysmarować formę masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier przełożyć ciasto i dokładnie rozprowadzić palcami po całej formie. Śliwki węgierki pozbawić pestek, pokroić na ćwiartki i ułożyć na cieście. Posypać płatkami migdałów. Piec w temperaturze 170ºC przez około 40 minut.
Sprawdź inne przepisy:
Sałatka z tuńczyka z twarożkiem wiejskim

Sałatka z tuńczyka z twarożkiem wiejskim
- 2 opakowania twarożku wiejskiego JOGO
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 2-3 średnie ogórki kiszone
- oregano
- 1 łyżka majonezu
- przyprawy
Do miseczki wsypujemy odcedzone serki i tuńczyka. Kroimy ogórki kiszone na drobną kostkę i przekładamy do miseczki. Posypujemy składniki szczyptą oregano, dodajemy łyżkę majonezu i mieszamy.
Sprawdź inne przepisy:
Masa serowa

Masa serowa
- 600 g twarogu JOGO półtłustego lub chudego
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 żółtko
Mieszamy w misce wszystkie składniki – twaróg, żółtko, cukier puder i cukier waniliowy, następnie rozgniatamy widelcem lub blendujemy za pomocą ręcznego blendera na gładką masę.
Sprawdź inne przepisy:
Ogórki z twarożkiem

Ogórki z twarożkiem
- Ogórki gruntowe – 2 duże
- Twarożek JOGO – 100 g
- Rzodkiewka – 1 szt
- Koperek i szczypiorek – do smaku
- Jogurt grecki JOGO – 1 duża łyzka
- Sól i pieprz mielony – do smaku
Ogórki umyć, ale nie obierać ze skórki. Pociąć ogórki na cienkie podłużne plastry, a zieleninę i rzodkiewkę opłukać i drobno posiekać. Twaróg przełożyć rozdrobnić widelcem w misce, dodać jogurt, posiekaną zieleninę i rzodkiewkę, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na desce ułożyć plastry ogórka, na każdym nałożyć po czubatej łyżeczce masy serowej.Zwinąć ogórki tak, aby masa nie wyszła bokiem, spiąć wykałaczkami i ułożyć na talerzu.
Smacznego i świeżego śniadania życzy JOGO!
Sprawdź inne przepisy: