Pasta z twarogu i awokado

Pasta z twarogu i awokado

Składniki:
  • dojrzałe awokado – 1 szt.
  • ser twarogowy (półtłusty lub chudy wg preferencji) JOGO
  • jogurt naturalny JOGO
  • czosnek – 1 ząbek
  • sok z cytryny
  • szczypta pieprzu i soli

Przygotowanie:

Obierz awokado ze skórki i pokrój na małe kawałeczki. Umieść je w misce i skrop sokiem z cytryny. Dodaj do miski ser twarogowy, jogurt, czosnek, przyprawy i zmiksuj na gładką masę. Pastę oprósz szczypiorem lub natką pietruszki.

Smacznego!

Sprawdź inne przepisy:


Placuszki z twarogiem

Placuszki z twarogiem

Składniki:
  • 250 g twarogu JOGO
  • 3 jajka
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 3 czubate łyżki mąki

Przygotowanie:
  • W misce rozgnieść widelcem twaróg, dodać żółtka, cukier wanilinowy, cukier puder, mąkę i dokładnie wymieszać.
  • Ubić białka na sztywną pianę i dodać do masy twarogowej, delikatnie wymieszać.
  • Smażyć na rozgrzanej, suchej patelni teflonowej lub naleśnikowej.

Sprawdź inne przepisy:


Placuszki bananowe

Placuszki bananowe

Składniki:
  • banan – 1 szt.
  • jajko – 1 szt.
  • twarożek wiejski JOGO – 1 opakowanie
  • mąka – 2 łyżki
  • tłuszcz do smażenia
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Mielimy w blenderze banana lub rozdrabniamy go widelcem. W misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Na rozgrzanym tłuszczu na patelni smażymy placki na złoty kolor z obu stron. Na koniec posypujemy cukrem pudrem.

Sprawdź inne przepisy:


Tosty z twarożkiem i pomidorami

Tosty z twarożkiem i pomidorami

Składniki:
  • 2-3 tosty pieczywa pełnoziarnistego,
  • masło,
  • twarożek JOGO,
  • pomidor,
  • oliwa,
  • świeża bazylia,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

Pieczywo podpiecz w piekarniku lub w tosterze. Na tost nałożyć trochę masła, a następnie twarożek. Na twarożku położyć pokrojonego w drobną kostkę pomidora zmieszanego z odrobiną oliwy, posiekaną świeżą bazylią, świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną soli.

Sprawdź inne przepisy:


Przepis na ciasto na pierogi i farsz twarogowo-ziemniaczany

Przepis na ciasto na pierogi i farsz twarogowo-ziemniaczany

Składniki:

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 125 ml gorącej wody
  • 1 jajko
  • 20 g masła JOGO

Farsz:

  • 200 g twarogu półtłustego JOGO
  • duża cebula, 350 g ugotowanych ziemniaków
  • 2 łyżki g masła JOGO
  • sól i pieprz do smaku (około pół łyżeczki)

Przygotowanie:

Ciasto:
Do miski z mąką wymieszaną ze szczyptą doli dolewaj stopniowo gorącą wodę z roztopionym masłem i mieszaj. W międzyczasie dodaj roztrzepane jajko, a gdy wszystkie składniki  się połączą, zagnieć gładkie ciasto. Wyłóż ciasto na podsypany mąką blat i wygniataj przez około 5 minut. Następnie zawiń ciasto w folię i odstaw na ok. 30 minut. Po upływie tego czasu rozwałkuj ciasto na cienki placek.

Farsz:
Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie, następnie zmiel w maszynce do mielenia lub przeciśnij przez praskę. Odstaw do wystudzenia. W międzyczasie pokrój w kostkę i przesmaż na maśle cebulę. Do przestudzonych ziemniaków dodaj twaróg, cebulę i przyprawy. Wymieszaj.

Z ciasta wykrój kółka, nakładaj po łyżce farszu, zlep brzegi i gotuj w osolonej wodzie 5 min od wypłynięcia.

Sprawdź inne przepisy:


Ciasto ze śliwkami i migdałami

Ciasto ze śliwkami i migdałami

Składniki:
  • 150 g twarogu półtłustego zmielonego trzykrotnie JOGO
  • 3 łyżki śmietany 12% JOGO
  • 75 g masła JOGO roztopionego
  • 80 g cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 250 g mąki pszennej
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 kg śliwek węgierek
  • pół szklanki płatków migdałowych

Przygotowanie:

Umieścić w misie miksera twaróg, śmietanę, przestudzone masło, cukier, wanilię i zmiksować. Do powstałej masy dać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, sól i zmiksować do połączenia się składników. Wysmarować formę masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier przełożyć ciasto  i dokładnie rozprowadzić palcami po całej formie. Śliwki węgierki pozbawić pestek, pokroić na ćwiartki i ułożyć na cieście. Posypać płatkami migdałów. Piec w temperaturze 170ºC przez około 40 minut.

Sprawdź inne przepisy:


Sałatka z tuńczyka z twarożkiem wiejskim

Sałatka z tuńczyka z twarożkiem wiejskim

Składniki:

 

  • 2 opakowania twarożku wiejskiego JOGO
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 2-3 średnie ogórki kiszone
  • oregano
  • 1 łyżka majonezu
  • przyprawy

Przygotowanie:

Do miseczki wsypujemy odcedzone serki i tuńczyka. Kroimy ogórki kiszone na drobną kostkę i przekładamy do miseczki. Posypujemy składniki szczyptą oregano, dodajemy łyżkę majonezu i mieszamy.

Sprawdź inne przepisy:


Masa serowa

Masa serowa

Składniki:
  •  600 g twarogu JOGO półtłustego lub chudego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 żółtko

Przygotowanie:

Mieszamy w misce wszystkie składniki – twaróg, żółtko, cukier puder i cukier waniliowy, następnie rozgniatamy widelcem lub blendujemy za pomocą ręcznego blendera na gładką masę.

Sprawdź inne przepisy:


Ogórki z twarożkiem

Ogórki z twarożkiem

Składniki:
  • Ogórki gruntowe – 2 duże 
  • Twarożek JOGO – 100 g 
  • Rzodkiewka – 1 szt 
  • Koperek i szczypiorek – do smaku 
  • Jogurt grecki JOGO – 1 duża łyzka 
  • Sól i pieprz mielony – do smaku

Przygotowanie:

Ogórki umyć, ale nie obierać ze skórki. Pociąć ogórki na cienkie podłużne plastry, a zieleninę i rzodkiewkę opłukać i drobno posiekać. Twaróg przełożyć rozdrobnić widelcem w misce, dodać jogurt, posiekaną zieleninę i rzodkiewkę, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na desce ułożyć plastry ogórka, na każdym nałożyć po czubatej łyżeczce masy serowej.Zwinąć ogórki tak, aby masa nie wyszła bokiem, spiąć wykałaczkami i ułożyć na talerzu.

Smacznego i świeżego śniadania życzy JOGO!

Sprawdź inne przepisy:


Mini serniczki

Mini serniczki

Składniki:

 (na ok. 12 sztuk)

  • Ciasteczka maślane lub herbatniki – opakowanie 150 g 
  • Masło JOGO – 100 g 
  • Zmielony twaróg JOGO – 500 g 
  • Cukier – 150 g 
  • Cukier wanilinowy – 1 łyżeczka 
  • Mąka pszenna – 1 czubata łyżka 
  • Białko jajka – 1 szt. 
  • Truskawki do dekoracji – 6 dużych owoców

Przygotowanie:

Ciasteczka maślane bądź herbatniki pokruszyć, wymieszać z wcześniej roztopionym masłem, wyłożyć do papilotek, uklepać. Twaróg bardzo dobrze wymieszać lub zmiksować z cukrem, cukrem wanilinowym, mąką i białkiem. Masę wyłożyć na ciasteczka, w środek wcisnąć połówkę truskawki. Wstawić do nagrzanego  do 180 stopni piekarnika, natomiast zaraz po wstawieniu do piekarnika obniżyć temperaturę do 120 stopni, piec przez około 25 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Można jeść po wystudzeniu lub po schłodzeniu w lodówce (wówczas masa będzie bardziej zwarta).Życzymy słodkich i romantycznych Walentynek!

 

Sprawdź inne przepisy: