Szybka sałatka pomidorowa

Szybka sałatka pomidorowa

Składniki:
  • Pomidory – 4 duże
  • Cebula czerwona – 1,5 cebuli
  • Czosnek – 1 ząbek
  • Śmietana JOGO 18%
  • Sól, pieprz – do smaku
  • Natka pietruszki lub koperek – do dekoracji

Przygotowanie:

Pomidory pokrój w dużą kostkę i przełóż do miski. Cebulę pokrój w bardzo cienkie piórka i dodaj do pomidorów. Czosnek posiekaj bardzo drobno i dodaj również do pomidorów, wymieszaj sałatkę. Dopraw sałatkę śmietaną, a na koniec dodaj sól i pieprz. Podawaj sałatkę pomidorową, posypaną świeżą zieleniną na przykład do mięs lub jako samodzielne danie.Życzymy smacznego!

Sprawdź inne przepisy:


Zupa grzybowa

Zupa grzybowa

Składniki:
  • Pieczarki – 6 dużych pieczarek
  • Marchew – 1 duża
  • Ziemniaki – 2 szt.
  • Cebula – 1 średnia
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Kasza pęczak – 3 czubate łyżki
  • Olej do smażenia – 1 łyżka
  • Masło JOGO do smażenia – 20g
  • Sól, pieprz do smaku
  • Bulion warzywny – 3 litry
  • Śmietana JOGO – do smaku
  • Natka pietruszki – do dekoracji

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w piórka, a pieczarki i czosnek w cienkie plasterki, usmażyć na rozgrzanym oleju na złocisty kolor, dodać marchewkę, startą na tarce o grubych oczkach, smażyć kilka minut, a pod koniec smażenia dodać masło i smażyć jeszcze około 2-3 minuty. Zagotować bulion, do którego wrzucić obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować przez około 10 minut. Następnie do zupy wrzucić usmażone warzywa i pieczarki, dobrze wymieszać, gotować przez kolejne 10 minut. Dodać sól i pieprz. Zupę podawać ze śmietaną i świeżą natką pietruszki.Smacznego!

Sprawdź inne przepisy:


Sernik truskawkowy

Sernik truskawkowy

Składniki:
  • Herbatniki maślane – 150g
  • Masło JOGO – 100g
  • Ser na sernik JOGO z wiaderka – 750g
  • Truskawki – 500g
  • Cukier – 100g
  • Cukier waniliowy – 1 łyżeczka
  • Sok z cytryny – 1 łyżka
  • Żelatyna w proszku – 8 płaskich łyżeczek
  • Śmietanka 30% JOGO – 200g

Do dekoracji:

  • Śmietanka 30% JOGO – 200g
  • Cukier puder – 1 łyżka
  • Kilka świeżych truskawek

Przygotowanie:

Herbatniki rozdrobnić za pomocą blendera, przełożyć do miski, dodać wcześniej roztopione masło i wszystko wymieszać. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć na niego masę herbatnikową, rozprowadzić po całej formie, lekko dociskając. Wstawić formę do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Zalać żelatynę około 100ml wody, podgrzać i zostawić do napecznienia. Truskawki umyć, oczyścić z listków i zblendować na mus. Twaróg przełożyć do większej miski, dodać cukier i cukier wanilinowy. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do momentu, aż cukier się rozpuści. W osobnym naczyniu śmietankę ubić na krem. Połączyć twaróg z musem truskawkowy, wymieszać, a następnie bardzo delikatnie wprowadzić bitą śmietanę i ostrożnie wymieszać całość. Do masy dodać żelatynę i jeszcze raz wymieszać. Masę serową wyłożyć na schłodzony spód herbatnikowy i wstawić całość do lodówki, do momentu aż sernik stężeje. Udekorować ubitą z cukrem pudrem śmietaną, a następnie truskawkami według uznania, podawać do kawy lub herbaty.
Życzymy smacznego!

Sprawdź inne przepisy:


Mrożona kawa

Mrożona kawa

Składniki:
  • Kawa espresso – 2 porcje
  • Syrop waniliowy lub inny, który lubicie
  • Mleko 3,2% JOGO – 125ml
  • Lody waniliowe JOGO – 3 gałki
  • Kilka kostek lodu – 5-6
  • Śmietanka 30% JOGO – do dekoracji

Przygotowanie:

Najpierw należy przyrządzić podwójne espresso, na dno przezroczystej szklanki nalać syrop, a następnie wlać kawę. Dodać zimne mleko oraz lody i kostki lodu. Ubić śmietankę i wyłożyć ją na górę kawy mrożonej, a całość można udekorować kakao, odrobiną czekolady lub listkami mięty.
Życzymy smacznego!

Sprawdź inne przepisy:


Koktajl borówkowy

Koktajl borówkowy

Składniki:

 (na 2 porcje)

  • Mleko JOGO – 200 ml
  • Lody JOGO waniliowy – 100g
  • Banan – 1 szt
  • Borówki – 100g
  • Śmietanka 30% JOGO – 50ml
  • Cukier puder – 1 łyżeczka

Przygotowanie:

Wlać mleko do blendera, dodać borówki i obranego banana, zblendować na gładką masę. Dodać lody waniliowe i jeszcze raz zblendować koktajl. Oddzielnie ubić śmietanę z cukrem pudrem. Przelać do szklanek, udekorować bitą śmietaną i kilkoma borówkami. Do szklanek dodać słomki i podać.
Życzymy smacznego!

Sprawdź inne przepisy:


Chłodnik ogórkowy

Chłodnik ogórkowy

Składniki:
  • Kefir luksusowy JOGO – 1l
  • Śmietana JOGO do zup – 100g
  • Ogórki świeże – 6-7 sztuk
  • Rzodkiewka – 5-6 sztuk
  • Czosnek – 2-3 ząbki
  • Koperek – pęczek
  • Szczypiorek – pęczek
  • Jajka, ugotowane na twardo – 1 na porcję do dekoracji
  • Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Ogórki obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Posolić i pozostawić na 15 minut, aby wypuściły sok, z którego następnie należy ogórki odsączyć. Rzodkiewkę należy dobrze umyć i pokroić w bardzo drobną kostkę, a zieleninę i czosnek drobno posiekać. W garnku wymieszać kefir i śmietanę. Jeśli konsystencja nie jest jednorodna, proszę zmiksować całą masę. Następnie należy dodać ogórki, rzodkiewkę, zieleninę i czosnek, doprawić solą i pieprzem, wymieszać całość, schłodzić przez pół godziny w lodówce i podawać.
Życzymy smacznego!

Sprawdź inne przepisy:


Sernik truskawkowy

Sernik truskawkowy

Składniki:

Spód:

  • Herbatniki maślane lub inne – około 10-12 sztuk
  • Czekolada deserowa lub gorzka – 20g
  • Masło JOGO – 30-40g

Masy truskawkowa i czekoladowa:
  • 700g twarogu sernikowego
  • Truskawki świeże lub mrożone – 250g
  • Czekolada mleczna – tabliczka 100g
  • Cukier – 3 łyżki
  • Żelatyna – 3 łyżki
  • Woda – 6 łyżek
  • Śmietanka JOGO do ubijania 30% – 100ml
  • Cukier puder – 1 łyżka

Dekoracja:
  • Truskawki świeże – 100g
  • Kilka kostek czekolady mlecznej + 1-2 łyżki mleka

Przygotowanie:

Herbatniki rozdrobnić za pomocą blendera lub rozwałkować w woreczku, dodać rozpuszczone wcześniej w kąpieli wodnej masło i czekoladę i dodać do pokruszonych herbatników, wymieszać. Całą masę herbatnikową przełożyć na dno formy do pieczenia (tortownicy), wyłożonej papierem do pieczenia i wypełnić masą całe dno tortownicy i schłodzić przez około godzinę.
W międzyczasie zblendować na mus oczyszczone z listków truskawki. Czekoladę mleczną rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce i lekko wystudzić. Żelatynę zalać letnia wodę, aż napęcznieje, a następnie podgrzać w rondelku, wymieszać i pozostawić do całkowitego rozpuszczenia. Twaróg włożyć do dużej miski i wymieszać go z żelatyną i zmiksować, aby masa się dobrze wymieszała. Następnie masę serową należy podzielić na dwie części, do jednej z których dodać mus truskawkowy oraz 3 łyżki cukru, a do drugiej rozpuszczoną czekoladę mleczną. Obie masy należy wymieszać, aby uzyskać jednolity kolor i konsystencję. Śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywną masę, podzielić na pół i dodać do każdej z mas serowych. Zmiksować obie masy. Masę serową truskawkowąwylozyc na spód herbatnikowy i wstawić na 1,5 godziny do lodówki. Po tym, jak masa stężeje, na górę przełożyć masę czekoladową i również wstawić do lodówki do stężenia masy. Oczyszczone truskawki pokroić w cienkie plasterki i wyłożyć na sernik w dowolny sposób, polać rozpuszczoną czekoladą, aby uzyskać wzór cienkich paseczków.
Udekorowany sernik schłodzić w lodówce. Podawać do kawy czy herbaty. Smacznego!

Sprawdź inne przepisy:


Sałatka z szynką

Sałatka z szynką

Składniki:
  • Kapusta pekińska – 150g
  • Szynka – 100g
  • Ser żółty – 70g
  • Jajka, ugotowane na twardo – 2 szt
  • Pieczarki – 4-5 szt.
  • Śmietana JOGO do sałatek – 2 łyżki
  • Musztarda – 0,5 łyżeczki.
  • Zieleniną sezonowa – mały pęczek.

Przygotowanie:

Pieczarki kroimy w cienkie paseczki lub w kosteczkę, podsmażamy na oleju przez kilka minut, aż staną się miękkie. Pieczarki należy wystudzić i przełożyć do dużej miski. Kapustę pekińską siekamy, szynkę i jajka kroimy w cienkie paseczki, ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mieszamy sałatkę, doprawiamy śmietaną, solą i pieprzem do smaku.
Podajemy w małych salaterkach, posypując posiekaną zieleniną.
Smacznego!
 

Sprawdź inne przepisy:


Sałatka z kurczakiem

Sałatka z kurczakiem

Składniki:
  • Pomidory świeże – 2 szt.
  • Filet z piersi kurczaka wcześniej ugotowaną – 1 szt.
  • Szynka wędzona w plastrach – 150g
  • Ser żółty – 50g
  • Jajka ugotowane na twardo – 2 szt.
  • Ogórki konserwowe – 4 szt.
  • Świeża zielenina – nieduży pęczek.
  • Sól, pieprz do smaku
  • Śmietana 18% – 4 łyżki

Przygotowanie:

Pokroić pierś z kurczaka w kostkę, a szynkę w cienkie paseczki. Jajka można zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub poktoic w drobną kostkę. Pomidory kroimy w drobną kostkę, w ten sam sposób kroimy ogórki. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Drobno siekamy zieleninę. Wszystkie składniki można ulżyć warstwami, wtedy na górę wykładamy śmietanę, posypujemy serem i zieleniną. Również można wymieszać wszystkie składniki, od razu mieszając je ze śmietaną, serem i zieleniną.
Życzymy smacznego!
 

Sprawdź inne przepisy:


Ciasto ze świeżymi owocami

Ciasto ze świeżymi owocami

Składniki:

Biszkopt:

  • Jajka – 4 szt.
  • Cukier – 1 szklanka
  • Cukier waniliowy – 1 torebka
  • Mąka pszenna – 1 szklanka
  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka.

Krem:

  • Śmietanka JOGO – 30% do ubijania – 500g
  • Śmietana luksusowa JOGO 18% – 100g
  • Cukier – 100g
  • Cukier waniliowy – 1 torebka

Warstwa owocowa:

  • Truskawki świeże – 500g
  • Galaretka truskawkowa – 1 opakowanie

Do nasączania biszkoptu:

Likier Advocat rozcieńczony w połowie szklanki mleka JOGO – 3 łyżki (jeśli ciasto będzie przeznaczone dla dzieci, można nasączyć po prostu słodzonym mlekiem).

Przygotowanie:

Biszkopt najlepiej jest upiec wcześniej, a później złożyć tort w formie. Jajka należy ubijać do czasu, aż masa nie powiększy się dwukrotnie, następnie stopniowo wsypywać cukier oraz cukier waniliowy, ciągle ubijając, zanim cukier się rozpuści. Przelać masę do dużej miski i powoli przesiać do niej mąkę i ostrożnie wymieszać ciasto. Dno formy do pieczenia z odpinaną obręczą wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do środka ciasto. Biszkopt należy piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 25-30 minut. Po wystudzeniu biszkoptu, nie wyjmując go z formy, nasączyć mlekiem z likierem lub mlekiem słodzonym. Aby zrobić krem, należy ubić schłodzoną śmietankę 30% że śmietaną, cukrem i cukrem waniliowym. Wyłożyć krem na biszkopt i wstawić do lodówki na 2-3 godziny, aż krem dobrze stężeje. W międzyczasie należy zrobić galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Truskawki umyć i usunąć listki, następnie wyłożyć je na ciasto w dowolny sposób, w całości lub pokrojone, a następnie zalać galaretką i wstawić z powrotem do lodówki na czas, wskazany na opakowaniu galaretki. Kiedy galaretka stężeje, ciasto należy wyjąć z formy, otwierając ją i ostrożnie przełożyć na talerz. Podawać do kawy czy herbaty.
Życzymy smacznego!

Sprawdź inne przepisy: