Sałatka brokułowa ze śmietaną

Sałatka brokułowa ze śmietaną

Składniki:
  • ogórek – 1 szt.
  • pomidorki cherry – 250 g
  • brokuły – 300 g
  • cebula – 1 szt.
  • śmietana JOGO 10% do sałatek i mizerii
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Brokuły pokrój w małe różyczki i ugotuj w osolonej wodzie aż będą miękkie. Pozostaw do ostygnięcia.
  2. Pokrój na małe kawałki pomidory, ogórki i cebulkę.
  3. Wymieszaj w misce śmietanę z pieprzem i solą, a następnie dodaj pokrojone warzywa i wymieszaj całość.
  4. Odstaw co najmniej na pół godziny do lodówki, aby wszystkie smaki się połączyły.

Sprawdź inne przepisy:


Świąteczny sernik z polewą czekoladową i pomarańczową skórką

Świąteczny sernik z polewą czekoladową i pomarańczową skórką

Składniki na spód:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 100 g masła Krawszewskiego Extra
  • 35 g kakao
  • 60 g cukru pudru
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii

Składniki na masę serową:

  • 1 kg sera na sernik JOGO
  • szklanka cukru
  • 5 jajek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • nasionka z 1 laski wanilii
  • 200 ml śmietanki luksusowej JOGO
  • 1/4 szklanki skórki pomarańczowej, smażonej w cukrze

Składniki na polewę:

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 50 g śmietanki kremowej
  • 100 g skórki, do posypania

Przygotowanie:
  1. Spód
    Wszystkie składniki wymieszać (ręcznie lub za pomocą miksera) do otrzymania gładkiej masy. Ciasto schłodzić w lodówce przez pół godziny, następnie wyłożyć w przygotowanej tortownicy (dno wyłożone papierem do pieczenia, a boki posmarowane masłem), nakłuć widelcem i piec w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.
  2. Masa serowa
    Utrzeć ser z cukrem i jajkami na gładką masę. Dodać resztę składników, delikatnie wymieszać, a na koniec wsypać skórkę pomarańczową. Wlać masę na przygotowany spód i piec ok. 1,5 godziny w temperaturze 170 stopni na środkowym poziomie, aż boki sernika zetną się, a środek nie będzie surowy. Ciasto wystudzić w uchylonym piekarniku, następnie chłodzić przez noc w lodówce.
  3. Rozpuścić na parze gorzką czekoladę, następnie mieszać ze śmietanką do otrzymania gładkiej masy. Lekko wystudzić i rozsmarować na wierzchu sernika. Posypać skórką pomarańczową.

Sprawdź inne przepisy:


Śledzie w śmietanie z jabłkiem

Śledzie w śmietanie z jabłkiem

Składniki:
  • 4 filety matjas
  • 1 jabłko
  • 1 cebulę
  • 250 ml śmietany 18% JOGO
  • koperek, cukier, chrzan, sok z cytryny, sól, pieprz

Przygotowanie:
  1. Pokrój cebulę w piórka, jabłko zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. Wymieszaj jabłka i cebulę z sokiem z cytryny, koperkiem i chrzanem.
  3. Dodaj śmietanę i przyprawy.
  4. Pokrojone w romby śledzie wymieszaj z sosem śmietanowym i podawaj po kilku godzinach, gdy smaki się połączą!

Sprawdź inne przepisy:


Ciasto ze śliwkami i migdałami

Ciasto ze śliwkami i migdałami

Składniki:
  • 150 g twarogu półtłustego zmielonego trzykrotnie JOGO
  • 3 łyżki śmietany 12% JOGO
  • 75 g masła JOGO roztopionego
  • 80 g cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 250 g mąki pszennej
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 kg śliwek węgierek
  • pół szklanki płatków migdałowych

Przygotowanie:

Umieścić w misie miksera twaróg, śmietanę, przestudzone masło, cukier, wanilię i zmiksować. Do powstałej masy dać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, sól i zmiksować do połączenia się składników. Wysmarować formę masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier przełożyć ciasto  i dokładnie rozprowadzić palcami po całej formie. Śliwki węgierki pozbawić pestek, pokroić na ćwiartki i ułożyć na cieście. Posypać płatkami migdałów. Piec w temperaturze 170ºC przez około 40 minut.

Sprawdź inne przepisy:


Zupa krem z buraka czerwonego

Zupa krem z buraka czerwonego

Składniki:
  • 700 g buraków czerwonych
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 kawałek selera
  • 1 kawałek białej i jasnozielonej części pora
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • śmietana 12% do zupy JOGO
  • sól, pieprz, cukier
  • 700 ml wody lub bulionu warzywnego
  • słonecznik

Przygotowanie:

W garnku na gorącej oliwie podduszamy por pokrojony w ćwierć talarki i przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek. Po 5 minutach dodajemy pokrojone w kostkę warzywa, podlewamy wodą lub bulionem, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i szczyptę soli. Gotujemy ok. 20 minut aż warzywa staną się miękkie. Wyjmujemy z garnka liście laurowe i ziele angielskie, dodajemy śmietany, a następnie miksujemy zupę na gładki krem. Doprawiamy wg. uznania solą, cukrem i pieprzem. Krem dekorujemy kleksem śmietany i słonecznikiem.

Sprawdź inne przepisy:


Dynia duszona w śmietanie

Dynia duszona w śmietanie

Składniki:
  • 0,5 kg dyni
  • 2 czerwone papryki
  • 2 cebule
  • 1 szklanka śmietany JOGO 18%
  • sól, pieprz, cukier, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Obraną dynię pokroić w niedużą kostkę. Paprykę oczyścić i pokroić w krążki, a cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę i paprykę, a gdy zmiękną dodać dynię. Podlać odrobiną wody i dusić pod przykryciem aż dynia będzie miękka. Na koniec wlać śmietanę i doprawić do smaku.

Sprawdź inne przepisy:


Przepis na sos grzybowy

Przepis na sos grzybowy

Składniki:
  •  400 g świeżych grzybów
  • 2 łyżki masła JOGO
  • 1 łyżka oleju
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 125 ml wody
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki lub inne zioła
  • ok. 100 g śmietany 12% JOGO

Przygotowanie:

Grzyby oczyść i pokroj w plasterki. Na patelni rozgrzej masło z olejem i podsmaż cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Gdy cebula się zeszkli, dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
Wsyp na patelnię pokrojone grzyby i smaż na większej mocy palnika ok. 5 minut. Następnie podlej wodą, zmniejsz moc palnika i duś pod przykryciem przez ok. 10 minut.
Następnie wlej śmietanę i dopraw do smaku solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki.
 

Sprawdź inne przepisy:


Szybka sałatka pomidorowa

Szybka sałatka pomidorowa

Składniki:
  • Pomidory – 4 duże
  • Cebula czerwona – 1,5 cebuli
  • Czosnek – 1 ząbek
  • Śmietana JOGO 18%
  • Sól, pieprz – do smaku
  • Natka pietruszki lub koperek – do dekoracji

Przygotowanie:

Pomidory pokrój w dużą kostkę i przełóż do miski. Cebulę pokrój w bardzo cienkie piórka i dodaj do pomidorów. Czosnek posiekaj bardzo drobno i dodaj również do pomidorów, wymieszaj sałatkę. Dopraw sałatkę śmietaną, a na koniec dodaj sól i pieprz. Podawaj sałatkę pomidorową, posypaną świeżą zieleniną na przykład do mięs lub jako samodzielne danie.Życzymy smacznego!

Sprawdź inne przepisy:


Zupa grzybowa

Zupa grzybowa

Składniki:
  • Pieczarki – 6 dużych pieczarek
  • Marchew – 1 duża
  • Ziemniaki – 2 szt.
  • Cebula – 1 średnia
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Kasza pęczak – 3 czubate łyżki
  • Olej do smażenia – 1 łyżka
  • Masło JOGO do smażenia – 20g
  • Sól, pieprz do smaku
  • Bulion warzywny – 3 litry
  • Śmietana JOGO – do smaku
  • Natka pietruszki – do dekoracji

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w piórka, a pieczarki i czosnek w cienkie plasterki, usmażyć na rozgrzanym oleju na złocisty kolor, dodać marchewkę, startą na tarce o grubych oczkach, smażyć kilka minut, a pod koniec smażenia dodać masło i smażyć jeszcze około 2-3 minuty. Zagotować bulion, do którego wrzucić obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować przez około 10 minut. Następnie do zupy wrzucić usmażone warzywa i pieczarki, dobrze wymieszać, gotować przez kolejne 10 minut. Dodać sól i pieprz. Zupę podawać ze śmietaną i świeżą natką pietruszki.Smacznego!

Sprawdź inne przepisy:


Sernik truskawkowy

Sernik truskawkowy

Składniki:
  • Herbatniki maślane – 150g
  • Masło JOGO – 100g
  • Ser na sernik JOGO z wiaderka – 750g
  • Truskawki – 500g
  • Cukier – 100g
  • Cukier waniliowy – 1 łyżeczka
  • Sok z cytryny – 1 łyżka
  • Żelatyna w proszku – 8 płaskich łyżeczek
  • Śmietanka 30% JOGO – 200g

Do dekoracji:

  • Śmietanka 30% JOGO – 200g
  • Cukier puder – 1 łyżka
  • Kilka świeżych truskawek

Przygotowanie:

Herbatniki rozdrobnić za pomocą blendera, przełożyć do miski, dodać wcześniej roztopione masło i wszystko wymieszać. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć na niego masę herbatnikową, rozprowadzić po całej formie, lekko dociskając. Wstawić formę do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Zalać żelatynę około 100ml wody, podgrzać i zostawić do napecznienia. Truskawki umyć, oczyścić z listków i zblendować na mus. Twaróg przełożyć do większej miski, dodać cukier i cukier wanilinowy. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do momentu, aż cukier się rozpuści. W osobnym naczyniu śmietankę ubić na krem. Połączyć twaróg z musem truskawkowy, wymieszać, a następnie bardzo delikatnie wprowadzić bitą śmietanę i ostrożnie wymieszać całość. Do masy dodać żelatynę i jeszcze raz wymieszać. Masę serową wyłożyć na schłodzony spód herbatnikowy i wstawić całość do lodówki, do momentu aż sernik stężeje. Udekorować ubitą z cukrem pudrem śmietaną, a następnie truskawkami według uznania, podawać do kawy lub herbaty.
Życzymy smacznego!

Sprawdź inne przepisy: