Sałatka z brokułem

Sałatka z brokułem
- brokuł – 1 szt.
- szynka – 160 g
- ser żółty – 40 g
- kukurydza konserwowa – 100 g
- czerwona cebula – 0,5 szt.
- majonez – 2 czubate łyżki
- gęsta śmietana JOGO – 1 łyżka
- czosnek suszony
- zioła prowansalskie
- sól i pieprz do smaku
- Różyczki brokuła ugotować na pół twardo
- Odsączyć kukurydzę
- Pokroić w drobną kostkę szynkę, ser żółty, cebulę drobno posiekać.
- Majonez wymieszać ze śmietaną, czosnkiem, ziołami prowansalskimi, doprawić do smaku.
- Wymieszać wszystkie składniki.
Sprawdź inne przepisy:
Zupa krem z cukinii

Zupa krem z cukinii
- bulion warzywny lub drobiowy – 0,5 l
- cukinie – 2 szt.
- cebula cukrowa – 1 szt.
- masło – 2 łyżki
- czosnek – 2 ząbki
- śmietana 30 % JOGO,
- sól, pieprz, zioła prowansalskie – według uznania
- natka pietruszki
Sprawdź inne przepisy:
Tarta z dynią i papryką

Tarta z dynią i papryką
Ciasto:
- mąka pszenna – 1 szklanka
- masło JOGO – 140 g
- sól – 1 łyżeczka
- woda – 4 łyżki
Nadzienie:
- papryka czerwona – 1 szt.
- cebula – 1 szt.
- dynia – ok. 1,5 szklanki pokrojonej w kostkę
- śmietana JOGO – 1 szklanka
- jajko – 3 szt.
- sól, pieprz – według uznania
- olej – 2 łyżki
Ciasto: Utrzyj mąkę z solą i z pokrojonym w kostkę masłem, na grudkowatą masę. Wlej zimną wodę i wymieszaj wszystkie składniki ze sobą. Po wymieszaniu, owiń ciasto w folię i wstaw do lodówki na ok. 30 minut. Wyjmij ciasto, cienko je rozwałkuj, wyłóż nim foremkę do tarty i ponownie wstaw do lodówki na 15 minut. Ciasto należy piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza – 15 minut z obciążeniem (na powierzchni tarty rozłożyć papier do pieczenia i rozsypać fasolę) i 10 minut bez niego.
Nadzienie: Upiecz kawałki dyni. Na rozgrzanym oleju zeszklij pokrojoną w piórka cebulę, następnie dodaj pokrojoną w paseczki paprykę i smaż aż warzywa staną się miękkie.
Na powierzchni tarty rozłóż paprykę z cebulą, kawałki dyni. Zmieszaj jaja ze śmietaną, przypraw mieszankę solą i pieprzem, a następnie wylej ją na tartę. Piecz w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut.
Sprawdź inne przepisy:
Zupa ze szparagów

Zupa ze szparagów
- zielone szparagi – ok. 10 sztuk
- bulion warzywny – 1 kostka
- ziemniaki – 200 gram
- cebula – 1 sztuka
- mleko 3,2% JOGO – 300 mililitrów
- śmietana 30% JOGO – 100 mililitrów
- płatki migdałowe – do ozdoby, wg uznania
- ocet balsamiczny – do ozdoby, wg uznania
- pieprz cayenne – 2 szczypty
- gałka muszkatołowa – 1 szczypta
- oliwa z oliwek – 2 łyżki
Umyj szparagi i usuń zdrewniałe końcówki. Z każdego odetnij górną część z kawałkiem łodyżki, a resztę pokrój na mniejsze kawałki. Rozgrzej w garnku oliwę, następnie dodaj szparagi i obrane, pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Całość zalej wodą, dodaj kostkę bulionu, mleko, szczyptę gałki muszkatołowej, pieprz cayenne i zagotuj. Gdy warzywa będą miękkie, zmiksuj je na gładką masę. Zupę podawaj z ugotowanymi oddzielnie końcówkami szparagów z kwiatem, ozdobioną śmietaną, płatkami migdałowymi i octem balsamicznym. Smacznego!
Sprawdź inne przepisy:
Deser z borówkami

Deser z borówkami
- herbatniki typu petitki – 6 sztuk na 3 pucharki,
- pół szklanki śmietany 30 % JOGO
- serek mascarpone – niecałe opakowanie
- cukier puder – 3 płaskie łyżki
- borówki – 150 g
Do przygotowanych pucharków wsypać pokruszone herbatniki. W wysokim naczyniu zmieszać dobrze schłodzoną śmietanę, serek mascaropne i cukier puder. Całość ubić mikserem na sztywny krem. Przenieść krem do pucharków, a następnie nałożyć owoce (całe lub ugniecione widelcem). Deser udekorować czekoladą, listkami mięty, granolą.
Sprawdź inne przepisy:
Śledzie w śmietanie z ziemniakami

Śledzie w śmietanie z ziemniakami
- solone płaty śledziowe – 4 szt.
- cebula – 2 średnie,
- kwaśna śmietana JOGO – 300 gramów,
- majonez – 1 łyżka,
- ocet – ok. 2-3 łyżek,
- pieprz.
Wymocz śledzie w świeżej wodzie przez całą noc. Pokrój cebulę w piórka, wsyp do miski i zalej wrzątkiem. Po minucie odcedź, zalej octem i poczekaj aż ostygnie. Do miski przełóż śmietanę, majonez, płaty śledziowe, pieprz i wymieszaj składniki. Odstaw miskę do lodówki, by smaki się połączyły. Podawaj z gotowanymi ziemniakami.
Sprawdź inne przepisy:
Faworki

Faworki
- mąka pszenna – 2 szklanki
- żółtka jaja – 4
- spirytus – 1 łyżka
- cukier – pół łyżeczki
- sól – pół łyżeczki
- kwaśna śmietana JOGO – 5 dużych łyżek
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
- Wymieszać mąkę z cukrem i solą, a następnie dodać żółtka, spirytus i śmietanę. Zagnieść ciasto na jednolitą masę.
- Na blacie posypanym mąką rozwałkować ciasto na cienką warstwę, a potem pokroić najpierw na paski o szerokości ok. 3- 4 cm, następnie na prostokąty lub równoległoboki o długości ok. 9- 10 cm. Każdy kawałek naciąć w środku i przez nacięcie przeciągnąć jeden koniec.
- Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Po osączeniu na ręczniku papierowym z tłuszczu i ostygnięciu, posypać cukrem pudrem.
Sprawdź inne przepisy:
Sałatka brokułowa ze śmietaną

Sałatka brokułowa ze śmietaną
- ogórek – 1 szt.
- pomidorki cherry – 250 g
- brokuły – 300 g
- cebula – 1 szt.
- śmietana JOGO 10% do sałatek i mizerii
- sól i pieprz
- Brokuły pokrój w małe różyczki i ugotuj w osolonej wodzie aż będą miękkie. Pozostaw do ostygnięcia.
- Pokrój na małe kawałki pomidory, ogórki i cebulkę.
- Wymieszaj w misce śmietanę z pieprzem i solą, a następnie dodaj pokrojone warzywa i wymieszaj całość.
- Odstaw co najmniej na pół godziny do lodówki, aby wszystkie smaki się połączyły.
Sprawdź inne przepisy:
Świąteczny sernik z polewą czekoladową i pomarańczową skórką

Świąteczny sernik z polewą czekoladową i pomarańczową skórką
Składniki na spód:
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 100 g masła Krawszewskiego Extra
- 35 g kakao
- 60 g cukru pudru
- 1 łyżka wody
- 1 łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii
Składniki na masę serową:
- 1 kg sera na sernik JOGO
- szklanka cukru
- 5 jajek
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- nasionka z 1 laski wanilii
- 200 ml śmietanki luksusowej JOGO
- 1/4 szklanki skórki pomarańczowej, smażonej w cukrze
Składniki na polewę:
- 100 g czekolady gorzkiej
- 50 g śmietanki kremowej
- 100 g skórki, do posypania
- Spód
Wszystkie składniki wymieszać (ręcznie lub za pomocą miksera) do otrzymania gładkiej masy. Ciasto schłodzić w lodówce przez pół godziny, następnie wyłożyć w przygotowanej tortownicy (dno wyłożone papierem do pieczenia, a boki posmarowane masłem), nakłuć widelcem i piec w temperaturze 180 stopni przez 25 minut. - Masa serowa
Utrzeć ser z cukrem i jajkami na gładką masę. Dodać resztę składników, delikatnie wymieszać, a na koniec wsypać skórkę pomarańczową. Wlać masę na przygotowany spód i piec ok. 1,5 godziny w temperaturze 170 stopni na środkowym poziomie, aż boki sernika zetną się, a środek nie będzie surowy. Ciasto wystudzić w uchylonym piekarniku, następnie chłodzić przez noc w lodówce. - Rozpuścić na parze gorzką czekoladę, następnie mieszać ze śmietanką do otrzymania gładkiej masy. Lekko wystudzić i rozsmarować na wierzchu sernika. Posypać skórką pomarańczową.
Sprawdź inne przepisy:
Śledzie w śmietanie z jabłkiem

Śledzie w śmietanie z jabłkiem
- 4 filety matjas
- 1 jabłko
- 1 cebulę
- 250 ml śmietany 18% JOGO
- koperek, cukier, chrzan, sok z cytryny, sól, pieprz
- Pokrój cebulę w piórka, jabłko zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Wymieszaj jabłka i cebulę z sokiem z cytryny, koperkiem i chrzanem.
- Dodaj śmietanę i przyprawy.
- Pokrojone w romby śledzie wymieszaj z sosem śmietanowym i podawaj po kilku godzinach, gdy smaki się połączą!
Sprawdź inne przepisy: