Tarta z łososiem

Tarta z łososiem

Składniki:
  • Ciasto francuskie – 1 opakowanie.
  • Jajka – 5 szt
  • Śmietana JOGO – 0,5 szklanki
  • Ser twarogowy JOGO – 1 opakowanie
  • Musztarda Dijon – 1 łyżka
  • Gałka muszkatołowa, sól, pieprz – do smaku
  • Szczypiorek – 1 nieduży pęczek
  • Łosoś – puszka
  • Ser żółty – 150 g
  • Szpinak – 100 g

Przygotowanie:

Ciasto francuskie rozmroź zgodnie z instrukcją na opakowaniu, rozwałkuj i włóż do formy do pieczenia. Podpiecz je przez około 5 minut w piekarniku, nagrzanym do temperatury 180 stopni.
W oddzielnej misce ubij jajka z musztardą, śmietaną i przyprawami.
Łososia z puszki bez zalewy rozgnieć widelcem, wyłóż go na spod podpieczonej tarty, posyp szczypiorkiem oraz serem. Zalej całość masą jajeczną. Piecz przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!

Sprawdź inne przepisy:


Zalewajka z grzybami

Zalewajka z grzybami

Składniki:

 (na 3-4 porcje)

  • Grzyby świeże lub mrożone – 300 g
  • Śmietana 12% JOGO
  • Ziemniaki – 400 g
  • Cebula – 1 duża
  • Kiełbasa – 400 g
  • Żur – 1 szklanka
  • Smalec – 1 łyżka
  • Sól – do smaku
  • Pieprz, ziele angielskie, jałowiec, liść laurowy – opcjonalnie, do smaku.
  • Czosnek – 2 ząbki

Przygotowanie:

Do  garnka wlewamy około 2 litrów osolonej wody, do której wkładamy wcześniej obrane i pokrojone grzyby, a także kiełbasę wraz z przyprawami. Gotujemy, czas od czasu mieszając, aż woda się zagotuje. Do zupy wrzucamy obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki i podsmażoną na patelni ze smalcem cebulę. Kiedy ziemniaki się ugotują, dodajemy żur oraz czosnek, przepuszczony przez praskę. Gotujemy jeszcze przez kilka minut.
Zupę podajemy ze śmietaną i opcjonalnie zieleniną.

Sprawdź inne przepisy:


Kasza gryczana z twarogiem

Kasza gryczana z twarogiem

Składniki:
  • Kasza gryczana 1 szklanka
  • Jajka 2 szt.
  • Ser biały JOGO półtłusty 50dag
  • Śmietana JOGO 1 szklanka
  • Sól i pieprz do smaku
  • Natka pietruszki

Przygotowanie:


Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Ugotowaną kaszę mieszamy z jajkami, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy natkę pietruszki. Na górę wylewamy całą śmietanę. Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach.

Podajemy najlepiej na ciepło.
Smacznego!

Sprawdź inne przepisy:


Leczo ze śmietaną

Leczo ze śmietaną

Składniki:
  • 3 średnie papryki czerwone
  • 2 małe cukinie
  • 1 duża cebula
  • 2 kiełbasy śląskie
  • 4 parówki
  • 4 szklanki wody
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki śmietany JOGO 18%
  • 3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
  • Natka pietruszki – pęczek
  • 2 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • Łyżeczka majeranku
  • Pół łyżeczki papryki chili mielonej, jeśli lubisz na ostro
  • Łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:


Paprykę oczyścić z nasion, pokroić w paseczki, cebulę obrać i pokroić w kostkę, a cukinie obrać i pokroić c w półtalarki. Cebulę zeszklić na patelni z dodatkiem oleju lub oliwy. Dodać paprykę wraz z cukinią i podsmażać całość jeszcze przez około 5 minut. Następie przełożyć wszystko do dużego garnka i zalać wodą. Dodać wszystkie przyprawy, doprawić także solą i pieprzem. Gotować leczo przez 20 minut. Parówki wraz z kiełbasą pokroić w krążki, lekko podsmażyć na patelni i dodać do leczo. W szklance wody wymieszać śmietanę z przecierem pomidorowym, wlać do garnka i jeszcze raz zagotować.
Podawać leczo najlepiej na gorąco, posypane natką pietruszki.

Smacznego!

Sprawdź inne przepisy:


Sałatka pomidorowa

Przepis na sałatkę pomidorową z chudą śmietaną JOGO

 

Składniki:
  • 3-4 pomidory
  • 3 ogórki
  • Rzodkiewka
  • 1 średnia cebula
  • 1 sałata
  • Koperek
  • Śmietana JOGO 10%

Przygotowanie:


Świeże pomidory, ogórki, rzodkiewkę kroimy w dość grubą kostkę. Średnią cebulę kroimy w talarki. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, szczypiorek i koperek siekamy drobno i dokładnie mieszamy wszystkie wymienione składniki. Solimy, dodajemy ulubione przyprawy. DO sałatki dodajemy śmietanę JOGO 10%.

Życzymy smacznego!

Sprawdź inne przepisy:


Twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką

Prosty przepis na twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką

 

Składniki:
  • Rzodkiewki
  • Szczypiorek
  • Twaróg JOGO
  • Śmietana 18% JOGO
  • Sól

Przygotowanie:


Z rzodkiewek odkroić końcówki, drobno pokroić lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać posiekany Szczypiorek. Twaróg JOGO rozgnieść widelcem, dodać kilka łyżek śmietany JOGO 18%. Posolić, dodać ulubione przyprawy rozgnieść na dość gładką masę, następnie dodać szczypiorek i rzodkiewkę. Możemy podawać taki twarożek na dowolnym pieczywie, dekorując szczypiorkiem lub świeżym pomidorem , albo jako dodatek do jajecznicy czy farsz do naleśników.

Życzymy smacznych śniadań!

Sprawdź inne przepisy:


Czekoladowa Panna Cotta

Czekoladowa Panna Cotta – Przepis

 

Składniki na 4 porcje:
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 250 ml mleka JOGO
  • 3 łyżeczki żelatyny + odrobina zimnej wody
  • 120 g czekolady (w zależności jaką lubicie)
  • 1,5 łyżki kakao
  • Dowolne owoce do dekoracji, najlepiej pasują wiśnie.

Przygotowanie:

Żelatynę wsyp do ciepłej wody i zostaw na 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając. Śmietanę kremówkę i mleko JOGO, mieszając, trzymaj na ogniu, aż zaczną się gotować. Dodaj czekoladę i kakao. Mieszaj do czasu, aż wszystkie składniki się połączą. Dodaj żelatynę i dokładnie mieszaj, do czasu aż się rozpuści. Gotowy deser przelej do ładnych szklanek lub do foremek i pozostaw do ostygnięcia i wstaw do lodówki na całą noc. Ozdób za pomocą rozpuszczonej czekolady i ulubionych owoców.

Sprawdź inne przepisy:


Owoce z bitą śmietaną i bezą

Owoce z bitą śmietaną i bezą

Składniki:
  • 30 dkg borówek amerykańskich
  • 30 dkg malin
  • 1/2 l Śmietany 30% JOGO
  • 6 łyżek cukru pudru
  • pół szklanki orzechów włoskich
  • 10 dag bez
  • listki mięty do dekoracji

Przygotowanie:

Odłóż po garści malin i borówek, pozostałą część zmiksuj (osobno maliny i borówki ) z dwiema łyżkami cukru pudru. Orzechy grubo posiekaj i upraż na suchej patelni. Schłodzoną śmietanę wlej do wysokiego naczynia i miksuj dodając dwie łyżki cukru pudru, aż do uzyskania sztywnej piany. Bezy pokrusz i wymieszaj z bitą śmietaną. Na dno pucharków włóż kolejno: warstwę bitej śmietany, zmiksowane maliny, orzechy, zmiksowane borówki, całość przykryj chmurką bitej śmietany. Wierzch pucharków udekoruj malinami, borówkami, posyp orzechami i listkami mięty. 


Sos czosnkowy do potraw z grilla

Sos czosnkowy do potraw z grilla

Składniki:
  • Jogurt naturalny JOGO
  • Śmietana 10% JOGO
  • 1 łyżka stołowa majonezu
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Wymieszaj w miseczce jogurt naturalny ze śmietaną oraz majonezem, dodaj obrany i wyciśnięty w prasce czosnek, dopraw solą i pieprzem do smaku – i gotowe!


Panna cotta z truskawkami

Panna cotta z truskawkami

Składniki:
  • 330 ml Mleka JOGO
  • 330 ml Śmietanki 30% JOGO
  • 110 g cukru
  • 1 laska wanilii
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki wody
  • 200 g truskawek
  • 2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:

Wymieszaj żelatynę z wodą, odstaw. Zagotuj śmietankę z mlekiem i cukrem oraz przekrojoną laską wanilii. Zdejmij z ognia i dodaj napęczniałą żelatynę, energicznie mieszając do całkowitego rozpuszczenia. Gotowy deser przelewamy do miseczek i odstawiamy do ostudzenia, po czy schładzamy w lodówce kilka godzin. Podajemy ze zmiksowanymi truskawkami i cukrem pudrem.