Sałatka z brokułem

Sałatka z brokułem

Składniki:
  • brokuł – 1 szt.
  • szynka – 160 g
  • ser żółty – 40 g
  • kukurydza konserwowa – 100 g
  • czerwona cebula – 0,5 szt.
  • majonez – 2 czubate łyżki
  • gęsta śmietana JOGO – 1 łyżka
  • czosnek suszony
  • zioła prowansalskie
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
  1. Różyczki brokuła ugotować na pół twardo
  2. Odsączyć kukurydzę
  3. Pokroić w drobną kostkę szynkę, ser żółty, cebulę drobno posiekać.
  4. Majonez wymieszać ze śmietaną, czosnkiem, ziołami prowansalskimi, doprawić do smaku.
  5. Wymieszać wszystkie składniki.

Sprawdź inne przepisy:


Zupa krem z cukinii

Zupa krem z cukinii

Składniki:
  • bulion warzywny lub drobiowy – 0,5 l
  • cukinie – 2 szt.
  • cebula cukrowa – 1 szt.
  • masło – 2 łyżki
  • czosnek – 2 ząbki
  • śmietana 30 % JOGO,
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie – według uznania
  • natka pietruszki

Przygotowanie:
Cukinię umyć, obrać i pokroić w kostkę. Na patelni roztopić masło, dodać posiekaną cebulę oraz ząbki czosnku i zeszklić. Dodać cukinię i podsmażać przez ok. 10 minut. Dodać sól, pieprz i zła prowansalskie. W garnku zagotować bulion, dodać posiekaną natkę pietruszki i zawartość patelni. Zupę gotować 15 minut, następnie dodać śmietanę i zblendować.

Sprawdź inne przepisy:


Tarta z dynią i papryką

Tarta z dynią i papryką

Składniki:

Ciasto:

  • mąka pszenna – 1 szklanka
  • masło JOGO – 140 g
  • sól – 1 łyżeczka
  • woda – 4 łyżki

Nadzienie:

  • papryka czerwona – 1 szt.
  • cebula – 1 szt.
  • dynia – ok. 1,5 szklanki pokrojonej w kostkę
  • śmietana JOGO – 1 szklanka
  • jajko – 3 szt.
  • sól, pieprz – według uznania
  • olej – 2 łyżki

Przygotowanie:


Ciasto: Utrzyj mąkę z solą i z pokrojonym w kostkę masłem, na grudkowatą masę. Wlej zimną wodę i wymieszaj wszystkie składniki ze sobą. Po wymieszaniu, owiń ciasto w folię i wstaw do lodówki na ok. 30 minut. Wyjmij ciasto, cienko je rozwałkuj, wyłóż nim foremkę do tarty i ponownie wstaw do lodówki na 15 minut. Ciasto należy piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza – 15 minut z obciążeniem (na powierzchni tarty rozłożyć papier do pieczenia i rozsypać fasolę) i 10 minut bez niego.

Nadzienie: Upiecz kawałki dyni. Na rozgrzanym oleju zeszklij pokrojoną w piórka cebulę, następnie dodaj pokrojoną w paseczki paprykę i smaż aż warzywa staną się miękkie.

Na powierzchni tarty rozłóż paprykę z cebulą, kawałki dyni. Zmieszaj jaja ze śmietaną, przypraw mieszankę solą i pieprzem, a następnie wylej ją na tartę. Piecz w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut.

Sprawdź inne przepisy:


Zupa ze szparagów

Zupa ze szparagów

Składniki:
  • zielone szparagi – ok. 10 sztuk
  • bulion warzywny – 1 kostka
  • ziemniaki – 200 gram
  • cebula – 1 sztuka
  • mleko 3,2% JOGO – 300 mililitrów
  • śmietana 30% JOGO – 100 mililitrów
  • płatki migdałowe – do ozdoby, wg uznania
  • ocet balsamiczny – do ozdoby, wg uznania
  • pieprz cayenne – 2 szczypty
  • gałka muszkatołowa – 1 szczypta
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki

Przygotowanie:

Umyj szparagi i usuń zdrewniałe końcówki. Z każdego odetnij górną część z kawałkiem łodyżki, a resztę pokrój na mniejsze kawałki. Rozgrzej w garnku oliwę, następnie dodaj szparagi i obrane, pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Całość zalej wodą, dodaj kostkę bulionu, mleko, szczyptę gałki muszkatołowej, pieprz cayenne i zagotuj. Gdy warzywa będą miękkie, zmiksuj je na gładką masę. Zupę podawaj z ugotowanymi oddzielnie końcówkami szparagów z kwiatem, ozdobioną śmietaną, płatkami migdałowymi i octem balsamicznym. Smacznego!

Sprawdź inne przepisy:


Deser z borówkami

Deser z borówkami

Składniki:
  • herbatniki typu petitki – 6 sztuk na 3 pucharki,
  • pół szklanki śmietany 30 % JOGO
  • serek mascarpone – niecałe opakowanie
  • cukier puder – 3 płaskie łyżki
  • borówki – 150 g

Przygotowanie:

Do przygotowanych pucharków wsypać pokruszone herbatniki. W wysokim naczyniu zmieszać dobrze schłodzoną śmietanę, serek mascaropne i cukier puder. Całość ubić mikserem na sztywny krem. Przenieść krem do pucharków,  a następnie nałożyć owoce (całe lub ugniecione widelcem). Deser udekorować czekoladą, listkami mięty, granolą.

Sprawdź inne przepisy:


Śledzie w śmietanie z ziemniakami

Śledzie w śmietanie z ziemniakami

Składniki:
  • solone płaty śledziowe – 4 szt.
  • cebula – 2 średnie,
  • kwaśna śmietana JOGO – 300 gramów,
  • majonez – 1 łyżka,
  • ocet – ok. 2-3 łyżek,
  • pieprz.

Przygotowanie:

Wymocz śledzie w świeżej wodzie przez całą noc. Pokrój cebulę w piórka, wsyp do miski i zalej wrzątkiem. Po minucie odcedź, zalej octem i poczekaj aż ostygnie. Do miski przełóż śmietanę, majonez, płaty śledziowe, pieprz i wymieszaj składniki. Odstaw miskę do lodówki, by smaki się połączyły. Podawaj z gotowanymi ziemniakami.

Sprawdź inne przepisy:


Faworki

Faworki

Składniki:
  • mąka pszenna – 2 szklanki
  • żółtka jaja – 4
  • spirytus – 1 łyżka
  • cukier – pół łyżeczki
  • sól – pół łyżeczki
  • kwaśna śmietana JOGO – 5 dużych łyżek
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

  • Wymieszać mąkę z cukrem i solą, a następnie dodać żółtka, spirytus i śmietanę. Zagnieść ciasto na jednolitą masę.
  • Na blacie posypanym mąką rozwałkować ciasto na cienką warstwę, a potem pokroić najpierw na paski o szerokości ok. 3- 4 cm, następnie na prostokąty lub równoległoboki o długości ok. 9- 10 cm. Każdy kawałek naciąć w środku i przez nacięcie przeciągnąć jeden koniec.
  • Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Po osączeniu na ręczniku papierowym z tłuszczu i ostygnięciu, posypać cukrem pudrem.

Sprawdź inne przepisy:


Sałatka brokułowa ze śmietaną

Sałatka brokułowa ze śmietaną

Składniki:
  • ogórek – 1 szt.
  • pomidorki cherry – 250 g
  • brokuły – 300 g
  • cebula – 1 szt.
  • śmietana JOGO 10% do sałatek i mizerii
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Brokuły pokrój w małe różyczki i ugotuj w osolonej wodzie aż będą miękkie. Pozostaw do ostygnięcia.
  2. Pokrój na małe kawałki pomidory, ogórki i cebulkę.
  3. Wymieszaj w misce śmietanę z pieprzem i solą, a następnie dodaj pokrojone warzywa i wymieszaj całość.
  4. Odstaw co najmniej na pół godziny do lodówki, aby wszystkie smaki się połączyły.

Sprawdź inne przepisy:


Świąteczny sernik z polewą czekoladową i pomarańczową skórką

Świąteczny sernik z polewą czekoladową i pomarańczową skórką

Składniki na spód:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 100 g masła Krawszewskiego Extra
  • 35 g kakao
  • 60 g cukru pudru
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii

Składniki na masę serową:

  • 1 kg sera na sernik JOGO
  • szklanka cukru
  • 5 jajek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • nasionka z 1 laski wanilii
  • 200 ml śmietanki luksusowej JOGO
  • 1/4 szklanki skórki pomarańczowej, smażonej w cukrze

Składniki na polewę:

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 50 g śmietanki kremowej
  • 100 g skórki, do posypania

Przygotowanie:
  1. Spód
    Wszystkie składniki wymieszać (ręcznie lub za pomocą miksera) do otrzymania gładkiej masy. Ciasto schłodzić w lodówce przez pół godziny, następnie wyłożyć w przygotowanej tortownicy (dno wyłożone papierem do pieczenia, a boki posmarowane masłem), nakłuć widelcem i piec w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.
  2. Masa serowa
    Utrzeć ser z cukrem i jajkami na gładką masę. Dodać resztę składników, delikatnie wymieszać, a na koniec wsypać skórkę pomarańczową. Wlać masę na przygotowany spód i piec ok. 1,5 godziny w temperaturze 170 stopni na środkowym poziomie, aż boki sernika zetną się, a środek nie będzie surowy. Ciasto wystudzić w uchylonym piekarniku, następnie chłodzić przez noc w lodówce.
  3. Rozpuścić na parze gorzką czekoladę, następnie mieszać ze śmietanką do otrzymania gładkiej masy. Lekko wystudzić i rozsmarować na wierzchu sernika. Posypać skórką pomarańczową.

Sprawdź inne przepisy:


Śledzie w śmietanie z jabłkiem

Śledzie w śmietanie z jabłkiem

Składniki:
  • 4 filety matjas
  • 1 jabłko
  • 1 cebulę
  • 250 ml śmietany 18% JOGO
  • koperek, cukier, chrzan, sok z cytryny, sól, pieprz

Przygotowanie:
  1. Pokrój cebulę w piórka, jabłko zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. Wymieszaj jabłka i cebulę z sokiem z cytryny, koperkiem i chrzanem.
  3. Dodaj śmietanę i przyprawy.
  4. Pokrojone w romby śledzie wymieszaj z sosem śmietanowym i podawaj po kilku godzinach, gdy smaki się połączą!

Sprawdź inne przepisy: