Zupa ze szparagów

Zupa ze szparagów

Składniki:
  • zielone szparagi – ok. 10 sztuk
  • bulion warzywny – 1 kostka
  • ziemniaki – 200 gram
  • cebula – 1 sztuka
  • mleko 3,2% JOGO – 300 mililitrów
  • śmietana 30% JOGO – 100 mililitrów
  • płatki migdałowe – do ozdoby, wg uznania
  • ocet balsamiczny – do ozdoby, wg uznania
  • pieprz cayenne – 2 szczypty
  • gałka muszkatołowa – 1 szczypta
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki

Przygotowanie:

Umyj szparagi i usuń zdrewniałe końcówki. Z każdego odetnij górną część z kawałkiem łodyżki, a resztę pokrój na mniejsze kawałki. Rozgrzej w garnku oliwę, następnie dodaj szparagi i obrane, pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Całość zalej wodą, dodaj kostkę bulionu, mleko, szczyptę gałki muszkatołowej, pieprz cayenne i zagotuj. Gdy warzywa będą miękkie, zmiksuj je na gładką masę. Zupę podawaj z ugotowanymi oddzielnie końcówkami szparagów z kwiatem, ozdobioną śmietaną, płatkami migdałowymi i octem balsamicznym. Smacznego!

Sprawdź inne przepisy:


Deser z borówkami

Deser z borówkami

Składniki:
  • herbatniki typu petitki – 6 sztuk na 3 pucharki,
  • pół szklanki śmietany 30 % JOGO
  • serek mascarpone – niecałe opakowanie
  • cukier puder – 3 płaskie łyżki
  • borówki – 150 g

Przygotowanie:

Do przygotowanych pucharków wsypać pokruszone herbatniki. W wysokim naczyniu zmieszać dobrze schłodzoną śmietanę, serek mascaropne i cukier puder. Całość ubić mikserem na sztywny krem. Przenieść krem do pucharków,  a następnie nałożyć owoce (całe lub ugniecione widelcem). Deser udekorować czekoladą, listkami mięty, granolą.

Sprawdź inne przepisy:


Śledzie w śmietanie z ziemniakami

Śledzie w śmietanie z ziemniakami

Składniki:
  • solone płaty śledziowe – 4 szt.
  • cebula – 2 średnie,
  • kwaśna śmietana JOGO – 300 gramów,
  • majonez – 1 łyżka,
  • ocet – ok. 2-3 łyżek,
  • pieprz.

Przygotowanie:

Wymocz śledzie w świeżej wodzie przez całą noc. Pokrój cebulę w piórka, wsyp do miski i zalej wrzątkiem. Po minucie odcedź, zalej octem i poczekaj aż ostygnie. Do miski przełóż śmietanę, majonez, płaty śledziowe, pieprz i wymieszaj składniki. Odstaw miskę do lodówki, by smaki się połączyły. Podawaj z gotowanymi ziemniakami.

Sprawdź inne przepisy:


Faworki

Faworki

Składniki:
  • mąka pszenna – 2 szklanki
  • żółtka jaja – 4
  • spirytus – 1 łyżka
  • cukier – pół łyżeczki
  • sól – pół łyżeczki
  • kwaśna śmietana JOGO – 5 dużych łyżek
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

  • Wymieszać mąkę z cukrem i solą, a następnie dodać żółtka, spirytus i śmietanę. Zagnieść ciasto na jednolitą masę.
  • Na blacie posypanym mąką rozwałkować ciasto na cienką warstwę, a potem pokroić najpierw na paski o szerokości ok. 3- 4 cm, następnie na prostokąty lub równoległoboki o długości ok. 9- 10 cm. Każdy kawałek naciąć w środku i przez nacięcie przeciągnąć jeden koniec.
  • Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Po osączeniu na ręczniku papierowym z tłuszczu i ostygnięciu, posypać cukrem pudrem.

Sprawdź inne przepisy:


Sałatka brokułowa ze śmietaną

Sałatka brokułowa ze śmietaną

Składniki:
  • ogórek – 1 szt.
  • pomidorki cherry – 250 g
  • brokuły – 300 g
  • cebula – 1 szt.
  • śmietana JOGO 10% do sałatek i mizerii
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Brokuły pokrój w małe różyczki i ugotuj w osolonej wodzie aż będą miękkie. Pozostaw do ostygnięcia.
  2. Pokrój na małe kawałki pomidory, ogórki i cebulkę.
  3. Wymieszaj w misce śmietanę z pieprzem i solą, a następnie dodaj pokrojone warzywa i wymieszaj całość.
  4. Odstaw co najmniej na pół godziny do lodówki, aby wszystkie smaki się połączyły.

Sprawdź inne przepisy:


Świąteczny sernik z polewą czekoladową i pomarańczową skórką

Świąteczny sernik z polewą czekoladową i pomarańczową skórką

Składniki na spód:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 100 g masła Krawszewskiego Extra
  • 35 g kakao
  • 60 g cukru pudru
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii

Składniki na masę serową:

  • 1 kg sera na sernik JOGO
  • szklanka cukru
  • 5 jajek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • nasionka z 1 laski wanilii
  • 200 ml śmietanki luksusowej JOGO
  • 1/4 szklanki skórki pomarańczowej, smażonej w cukrze

Składniki na polewę:

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 50 g śmietanki kremowej
  • 100 g skórki, do posypania

Przygotowanie:
  1. Spód
    Wszystkie składniki wymieszać (ręcznie lub za pomocą miksera) do otrzymania gładkiej masy. Ciasto schłodzić w lodówce przez pół godziny, następnie wyłożyć w przygotowanej tortownicy (dno wyłożone papierem do pieczenia, a boki posmarowane masłem), nakłuć widelcem i piec w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.
  2. Masa serowa
    Utrzeć ser z cukrem i jajkami na gładką masę. Dodać resztę składników, delikatnie wymieszać, a na koniec wsypać skórkę pomarańczową. Wlać masę na przygotowany spód i piec ok. 1,5 godziny w temperaturze 170 stopni na środkowym poziomie, aż boki sernika zetną się, a środek nie będzie surowy. Ciasto wystudzić w uchylonym piekarniku, następnie chłodzić przez noc w lodówce.
  3. Rozpuścić na parze gorzką czekoladę, następnie mieszać ze śmietanką do otrzymania gładkiej masy. Lekko wystudzić i rozsmarować na wierzchu sernika. Posypać skórką pomarańczową.

Sprawdź inne przepisy:


Śledzie w śmietanie z jabłkiem

Śledzie w śmietanie z jabłkiem

Składniki:
  • 4 filety matjas
  • 1 jabłko
  • 1 cebulę
  • 250 ml śmietany 18% JOGO
  • koperek, cukier, chrzan, sok z cytryny, sól, pieprz

Przygotowanie:
  1. Pokrój cebulę w piórka, jabłko zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. Wymieszaj jabłka i cebulę z sokiem z cytryny, koperkiem i chrzanem.
  3. Dodaj śmietanę i przyprawy.
  4. Pokrojone w romby śledzie wymieszaj z sosem śmietanowym i podawaj po kilku godzinach, gdy smaki się połączą!

Sprawdź inne przepisy:


Ciasto ze śliwkami i migdałami

Ciasto ze śliwkami i migdałami

Składniki:
  • 150 g twarogu półtłustego zmielonego trzykrotnie JOGO
  • 3 łyżki śmietany 12% JOGO
  • 75 g masła JOGO roztopionego
  • 80 g cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 250 g mąki pszennej
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 kg śliwek węgierek
  • pół szklanki płatków migdałowych

Przygotowanie:

Umieścić w misie miksera twaróg, śmietanę, przestudzone masło, cukier, wanilię i zmiksować. Do powstałej masy dać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, sól i zmiksować do połączenia się składników. Wysmarować formę masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier przełożyć ciasto  i dokładnie rozprowadzić palcami po całej formie. Śliwki węgierki pozbawić pestek, pokroić na ćwiartki i ułożyć na cieście. Posypać płatkami migdałów. Piec w temperaturze 170ºC przez około 40 minut.

Sprawdź inne przepisy:


Zupa krem z buraka czerwonego

Zupa krem z buraka czerwonego

Składniki:
  • 700 g buraków czerwonych
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 kawałek selera
  • 1 kawałek białej i jasnozielonej części pora
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • śmietana 12% do zupy JOGO
  • sól, pieprz, cukier
  • 700 ml wody lub bulionu warzywnego
  • słonecznik

Przygotowanie:

W garnku na gorącej oliwie podduszamy por pokrojony w ćwierć talarki i przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek. Po 5 minutach dodajemy pokrojone w kostkę warzywa, podlewamy wodą lub bulionem, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i szczyptę soli. Gotujemy ok. 20 minut aż warzywa staną się miękkie. Wyjmujemy z garnka liście laurowe i ziele angielskie, dodajemy śmietany, a następnie miksujemy zupę na gładki krem. Doprawiamy wg. uznania solą, cukrem i pieprzem. Krem dekorujemy kleksem śmietany i słonecznikiem.

Sprawdź inne przepisy:


Dynia duszona w śmietanie

Dynia duszona w śmietanie

Składniki:
  • 0,5 kg dyni
  • 2 czerwone papryki
  • 2 cebule
  • 1 szklanka śmietany JOGO 18%
  • sól, pieprz, cukier, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Obraną dynię pokroić w niedużą kostkę. Paprykę oczyścić i pokroić w krążki, a cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę i paprykę, a gdy zmiękną dodać dynię. Podlać odrobiną wody i dusić pod przykryciem aż dynia będzie miękka. Na koniec wlać śmietanę i doprawić do smaku.

Sprawdź inne przepisy: