Zapiekanka twarogowa z warzywami

Zapiekanka twarogowa z warzywami

Składniki:
  • Twaróg półtłusty w folii JOGO – 250g
  • Warzywa świeże lub mrożone, takie jakie mamy w domu, np marchewka,  groszek i brokuły – 250g
  • Olej – 1 łyżka
  • Jajko – 1 szt
  • Cebula – 1 mała
  • Przyprawy i sól do smaku
  • Odrobina masła JOGO do posmarowania formy
  • Odrobina zieleniny i łyżka śmietany czy jogurtu JOGO do dekoracji.

Przygotowanie:

Na rozgrzaną patelnię wylewamy olej i podsmażamy cebulkę wraz z warzywami. Pod koniec smażenia można dodać przyprawy. W osobnej misce mieszamy jajko z twarogiem, dodajemy warzywa i mieszamy. Formę żaroodporną smarujemy masłem i wykładamy do niej masę twarogową. Pieczemy w piekarniku, nagrzanym do 180 stopni przez około 20-30 minut.
Podawać z odrobiną zieleniny lub że śmietaną czy jogurtem naturalnym JOGO.
Smacznego!

Sprawdź inne przepisy:


Panierowana marchewka z dipem miętowym.

Panierowana marchewka z dipem miętowym.

Składniki:
  • 1 szklanka dobrej kwaśnej śmietany
  • 2-3 łyżki posiekanej świeżej mięty
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 1-2 łyżeczki cukru
  • po sporej szczypcie soli i pieprzu
    Oraz:
  • olej do głębokiego smażenia
  • 6 białek
  • 1.5 szklanki tartej bułki
  • 4 duże marchewki obrane i pokrojone w słupki o grubości centymetra i długości 7-8 cm
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Robimy dip, mieszając wszystkie składniki. Przykrywamy, wstawiamy na pół godziny do lodówki. Rozgrzewamy olej do temperatury 180 st. C. Jeśli nie mamy ani frytownicy, ani termometru kuchennego, robimy próbę, wrzucając na gorący olej kawałek marchewki – jeśli szybko się przyrumieni, można smażyć. Lekko ubijamy białka na talerzu. Na drugi talerz wsypujemy tartą bułkę. Marchewki panierujemy najpierw w białkach, potem w bułce i partiami smażymy w gorącym tłuszczu przez 3-4 minuty, delikatnie odwracając w połowie czasu smażenia. Usmażoną porcję przekładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Od razu solimy i pieprzymy. Gorące marchewki podajemy z dipem.

Sprawdź inne przepisy:


Zupa z soczewicy na jesienny wieczór

Zupa z soczewicy na jesienny wieczór

Składniki:
  • Czerwona soczewica – 200g
  • Marchew z groszkiem – 100g
  • Fasolka szparagowa – około 20g (można pominąć)
  • Kukuruza konserwowa – około 40g (można pominąć)
  • Cebula – 2 szt.
  • Śmietana JOGO 12% – 4 łyżki (ok. 80g)
  • Masło JOGO – 3 łyżki (ok. 60g)
  • Gałka muszkatołową mielona – do smaku
  • Papryka czerwona mielona słodka/ostra – do smaku, wg upodobań
  • Majeranek – 1 łyżeczka
  • Jarzynka w proszku – 1 łyżeczka

Przygotowanie:

Przepłukaną soczewice i wszystkie warzywa włożyć do garnka z ciepłą wodą, dodać majeranek i gotować całość przez około 20 minut. W międzyczasie kroimy cebulę w kosteczkę i podsmażamy ją na maśle, później wrzucamy wraz z przyprawami do zupy. Gotujemy jeszcze przez około 5 minut. Gotową gorącą zupę nalać do miseczek, posypać kukurydzą oraz dodać śmietanę.
Życzymy smacznego!

Sprawdź inne przepisy:


Tarta z łososiem

Tarta z łososiem

Składniki:
  • Ciasto francuskie – 1 opakowanie.
  • Jajka – 5 szt
  • Śmietana JOGO – 0,5 szklanki
  • Ser twarogowy JOGO – 1 opakowanie
  • Musztarda Dijon – 1 łyżka
  • Gałka muszkatołowa, sól, pieprz – do smaku
  • Szczypiorek – 1 nieduży pęczek
  • Łosoś – puszka
  • Ser żółty – 150 g
  • Szpinak – 100 g

Przygotowanie:

Ciasto francuskie rozmroź zgodnie z instrukcją na opakowaniu, rozwałkuj i włóż do formy do pieczenia. Podpiecz je przez około 5 minut w piekarniku, nagrzanym do temperatury 180 stopni.
W oddzielnej misce ubij jajka z musztardą, śmietaną i przyprawami.
Łososia z puszki bez zalewy rozgnieć widelcem, wyłóż go na spod podpieczonej tarty, posyp szczypiorkiem oraz serem. Zalej całość masą jajeczną. Piecz przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!

Sprawdź inne przepisy:


Zalewajka z grzybami

Zalewajka z grzybami

Składniki:

 (na 3-4 porcje)

  • Grzyby świeże lub mrożone – 300 g
  • Śmietana 12% JOGO
  • Ziemniaki – 400 g
  • Cebula – 1 duża
  • Kiełbasa – 400 g
  • Żur – 1 szklanka
  • Smalec – 1 łyżka
  • Sól – do smaku
  • Pieprz, ziele angielskie, jałowiec, liść laurowy – opcjonalnie, do smaku.
  • Czosnek – 2 ząbki

Przygotowanie:

Do  garnka wlewamy około 2 litrów osolonej wody, do której wkładamy wcześniej obrane i pokrojone grzyby, a także kiełbasę wraz z przyprawami. Gotujemy, czas od czasu mieszając, aż woda się zagotuje. Do zupy wrzucamy obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki i podsmażoną na patelni ze smalcem cebulę. Kiedy ziemniaki się ugotują, dodajemy żur oraz czosnek, przepuszczony przez praskę. Gotujemy jeszcze przez kilka minut.
Zupę podajemy ze śmietaną i opcjonalnie zieleniną.

Sprawdź inne przepisy:


Kasza gryczana z twarogiem

Kasza gryczana z twarogiem

Składniki:
  • Kasza gryczana 1 szklanka
  • Jajka 2 szt.
  • Ser biały JOGO półtłusty 50dag
  • Śmietana JOGO 1 szklanka
  • Sól i pieprz do smaku
  • Natka pietruszki

Przygotowanie:


Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Ugotowaną kaszę mieszamy z jajkami, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy natkę pietruszki. Na górę wylewamy całą śmietanę. Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach.

Podajemy najlepiej na ciepło.
Smacznego!

Sprawdź inne przepisy:


Leczo ze śmietaną

Leczo ze śmietaną

Składniki:
  • 3 średnie papryki czerwone
  • 2 małe cukinie
  • 1 duża cebula
  • 2 kiełbasy śląskie
  • 4 parówki
  • 4 szklanki wody
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki śmietany JOGO 18%
  • 3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
  • Natka pietruszki – pęczek
  • 2 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • Łyżeczka majeranku
  • Pół łyżeczki papryki chili mielonej, jeśli lubisz na ostro
  • Łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:


Paprykę oczyścić z nasion, pokroić w paseczki, cebulę obrać i pokroić w kostkę, a cukinie obrać i pokroić c w półtalarki. Cebulę zeszklić na patelni z dodatkiem oleju lub oliwy. Dodać paprykę wraz z cukinią i podsmażać całość jeszcze przez około 5 minut. Następie przełożyć wszystko do dużego garnka i zalać wodą. Dodać wszystkie przyprawy, doprawić także solą i pieprzem. Gotować leczo przez 20 minut. Parówki wraz z kiełbasą pokroić w krążki, lekko podsmażyć na patelni i dodać do leczo. W szklance wody wymieszać śmietanę z przecierem pomidorowym, wlać do garnka i jeszcze raz zagotować.
Podawać leczo najlepiej na gorąco, posypane natką pietruszki.

Smacznego!

Sprawdź inne przepisy:


Sałatka pomidorowa

Przepis na sałatkę pomidorową z chudą śmietaną JOGO

 

Składniki:
  • 3-4 pomidory
  • 3 ogórki
  • Rzodkiewka
  • 1 średnia cebula
  • 1 sałata
  • Koperek
  • Śmietana JOGO 10%

Przygotowanie:


Świeże pomidory, ogórki, rzodkiewkę kroimy w dość grubą kostkę. Średnią cebulę kroimy w talarki. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, szczypiorek i koperek siekamy drobno i dokładnie mieszamy wszystkie wymienione składniki. Solimy, dodajemy ulubione przyprawy. DO sałatki dodajemy śmietanę JOGO 10%.

Życzymy smacznego!

Sprawdź inne przepisy:


Twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką

Prosty przepis na twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką

 

Składniki:
  • Rzodkiewki
  • Szczypiorek
  • Twaróg JOGO
  • Śmietana 18% JOGO
  • Sól

Przygotowanie:


Z rzodkiewek odkroić końcówki, drobno pokroić lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać posiekany Szczypiorek. Twaróg JOGO rozgnieść widelcem, dodać kilka łyżek śmietany JOGO 18%. Posolić, dodać ulubione przyprawy rozgnieść na dość gładką masę, następnie dodać szczypiorek i rzodkiewkę. Możemy podawać taki twarożek na dowolnym pieczywie, dekorując szczypiorkiem lub świeżym pomidorem , albo jako dodatek do jajecznicy czy farsz do naleśników.

Życzymy smacznych śniadań!

Sprawdź inne przepisy:


Czekoladowa Panna Cotta

Czekoladowa Panna Cotta – Przepis

 

Składniki na 4 porcje:
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 250 ml mleka JOGO
  • 3 łyżeczki żelatyny + odrobina zimnej wody
  • 120 g czekolady (w zależności jaką lubicie)
  • 1,5 łyżki kakao
  • Dowolne owoce do dekoracji, najlepiej pasują wiśnie.

Przygotowanie:

Żelatynę wsyp do ciepłej wody i zostaw na 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając. Śmietanę kremówkę i mleko JOGO, mieszając, trzymaj na ogniu, aż zaczną się gotować. Dodaj czekoladę i kakao. Mieszaj do czasu, aż wszystkie składniki się połączą. Dodaj żelatynę i dokładnie mieszaj, do czasu aż się rozpuści. Gotowy deser przelej do ładnych szklanek lub do foremek i pozostaw do ostygnięcia i wstaw do lodówki na całą noc. Ozdób za pomocą rozpuszczonej czekolady i ulubionych owoców.

Sprawdź inne przepisy: