Ciasto ze świeżymi owocami

Ciasto ze świeżymi owocami

Składniki:

Biszkopt:

  • Jajka – 4 szt.
  • Cukier – 1 szklanka
  • Cukier waniliowy – 1 torebka
  • Mąka pszenna – 1 szklanka
  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka.

Krem:

  • Śmietanka JOGO – 30% do ubijania – 500g
  • Śmietana luksusowa JOGO 18% – 100g
  • Cukier – 100g
  • Cukier waniliowy – 1 torebka

Warstwa owocowa:

  • Truskawki świeże – 500g
  • Galaretka truskawkowa – 1 opakowanie

Do nasączania biszkoptu:

Likier Advocat rozcieńczony w połowie szklanki mleka JOGO – 3 łyżki (jeśli ciasto będzie przeznaczone dla dzieci, można nasączyć po prostu słodzonym mlekiem).

Przygotowanie:

Biszkopt najlepiej jest upiec wcześniej, a później złożyć tort w formie. Jajka należy ubijać do czasu, aż masa nie powiększy się dwukrotnie, następnie stopniowo wsypywać cukier oraz cukier waniliowy, ciągle ubijając, zanim cukier się rozpuści. Przelać masę do dużej miski i powoli przesiać do niej mąkę i ostrożnie wymieszać ciasto. Dno formy do pieczenia z odpinaną obręczą wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do środka ciasto. Biszkopt należy piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 25-30 minut. Po wystudzeniu biszkoptu, nie wyjmując go z formy, nasączyć mlekiem z likierem lub mlekiem słodzonym. Aby zrobić krem, należy ubić schłodzoną śmietankę 30% że śmietaną, cukrem i cukrem waniliowym. Wyłożyć krem na biszkopt i wstawić do lodówki na 2-3 godziny, aż krem dobrze stężeje. W międzyczasie należy zrobić galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Truskawki umyć i usunąć listki, następnie wyłożyć je na ciasto w dowolny sposób, w całości lub pokrojone, a następnie zalać galaretką i wstawić z powrotem do lodówki na czas, wskazany na opakowaniu galaretki. Kiedy galaretka stężeje, ciasto należy wyjąć z formy, otwierając ją i ostrożnie przełożyć na talerz. Podawać do kawy czy herbaty.
Życzymy smacznego!

Sprawdź inne przepisy:


Lekka zupa wiosenna

Lekka zupa wiosenna

Składniki:
  • Szpinak – 250g
  • Bulion – 1200ml
  • Marchew  – 1 szt.
  • Ziemniaki – 2 średnie
  • Cebula – 1 szt.
  • Sok z cytryny – 20g
  • Sól, pieprz i inne ulubione przyprawy do smaku
  • Śmietana do zup JOGO – 2 łyżki
  • Jajko gotowane – 1 szt na porcję
  • Dowolną zielenina do dekoracji

Przygotowanie:

Szpinak mrożony lub świeży wrzucić na patelnię, wlać szklankę bulionu oraz sok z cytryny i dusić około 2-3 minuty. Jeśli szpinak był świeży, to najlepiej go rozdrobnić za pomocą blendera. Obrać marchew i ziemniaki, a także cebulę, pokroić wszystkie warzywa w kosteczkę i wrzucić do pozostałego gotującego się bulionu i gotować przez 15 minut. Następnie należy dodać do zupy szpinak oraz gotować jeszcze przez 5 minut. Zupę posolić i dodać przyprawy. Podawać na gorąco że śmietaną i gotowanym jajkiem, rozciętym na połówki, całość posypać posiekaną zieleniną.
Smacznego!

Sprawdź inne przepisy:


Pasta z łososiem

Pasta z łososiem

Składniki:
  • Łosoś wędzony, pieczony bądź surowy – 200g.
  • Śmietanka 30% – 250g
  • Ser mozzarella do pasty lub pizzy – około 150g
  • Czosnek granulowany suszony – pół łyżeczki
  • Olej do smażenia – 1 łyżka
  • Masło JOGO – 1 łyżka
  • Papryka czerwona słodka lub ostra (wg uznania) – 1 łyżeczka
  • Dowolne inne przyprawy, które lubicie
    Szpinak mrożony lub świeży – około 150g
    Spaghetti lub tagliatelle – około 200g

Przygotowanie:

Spaghetti gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy.
W tym samym czasie, jak się gotuję makaron, na rozgrzanej patelni z olejem i masłem podsmażamy łososia, wcześniej pokrojonego w dość dużą kostkę (około 2 cm, gdyż podczas smażenia nieco się rozpadnie). Do zrumienionego łososia dodajemy szpinak (zamrożony dodajemy bezpośrednio na patelnię, a świeży najpierw kroimy, a później wrzucamy do smażącego się łososia). Po około 5 minutach wlewamy śmietankę i przyprawy, mieszamy i dodajemy 100g sera, startego na tarce i całość mieszamy. Kiedy śmietanka się zagotuje możemy przełożyć do patelni wcześniej ugotowane spaghetti i wszystko dokładnie wymieszać. Podawać, posypując danie resztą sera.
Życzymy smacznego!

Sprawdź inne przepisy:


Żurek

Żurek

Składniki:
  • Zakwas na żurek – butelka około 500ml
  • Ziemniaki – 2 nieduże
  • Marchew – 1-2 szt
  • Pietruszka korzeń – 1 szt
  • Cebula – 1 szt
  • Seler korzeń – 1/4
  • Kiełbasa biała – 500 g
  • Śmietaną kwaśna 18% – do smaku
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Sok z cytryny – do smaku
  • Przyprawy: sól, pieprz, cukier, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek
  • Olej rzepakowy – 1 łyżka

Przygotowanie:

Gotujemy obrane i pokrojone ziemniaki w dużym garnku z wodą oraz całymi, lecz obranymi warzywami.
Obieramy ze skórki kiełbasę, kroimy w cienkie plasterki i podsmażamy na patelni na oleju, aż kiełbasa się zarumieni, a następnie dodajemy do praktycznie ugotowanych warzyw, dosypujemy majeranek (ok. 2-3 łyżeczki) i gotujemy razem kilka minut. Ugotowaną marchewkę wyciągamy z zupy, kroimy w  półplasterki i wrzucamy dowolną ilość z powrotem do zupy. Mieszamy zakwas w butelce i dodajemy do gotującej się zupy, dokładnie mieszamy i zagotowujemy ponownie, mieszając od czasu do czasu, aby nie powstały grudki. Całość gotujemy kilka minut a następnie doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem, dodajemy również szczyptę cukru oraz 1-2 łyżki soku z cytryny. Jeszcze w garnku lub już na talerzach, bo może nie wszyscy lubią, podprawiamy śmietaną JOGO 18%.
Życzymy smacznego oraz wesołych Świąt Wielkanocnych!

Sprawdź inne przepisy:


Kurczak w sosie śmietanowym

Kurczak w sosie śmietanowym

Składniki:

 

  • Filet z piersi kurczaka – 500 g
  • Pieczarki świeże – około 200 g
  • Śmietana – 150ml
  • Olej – 3 łyzki
  • Masło JOGO – 1 łyzka
  • Papryka czerwona słodka lub ostra – do smaku
  • Ryż biały – 2 torebki
  • Pieprz, sól – do smaku.

Przygotowanie:

Filety z kurczaka należy umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie przyprawiamy je solą, pieprzem i papryką, a pieczarki myjemy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy kurczaka przez około 10 minut. Na drugiej patelni rozgrzewamy łyżkę masła i smażymy pieczarki około 20 min, a następnie dodajemy śmietankę, delikatnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż sos stanie się gęsty. Kurczaka zalewamy sosem z pieczarkami. Ryż gotujemy w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Można dodać odrobinę kurkumy lub curry, aby uzyskać ładny kolor i aromat. Kurczaka w sosie śmietanowym podajemy z ryżem.JOGO życzy smacznego!

Sprawdź inne przepisy:


Faworki

Faworki

Składniki:
  • Mąka pszenna – 400 g 
  • szczypta soli 
  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka 
  • 1 jajko 
  • 5 żółtek 
  • Cukier puder – 1 łyżka 
  • Gęsta kwaśna śmietana JOGO – 6 łyżek 
  • Spirytus lub octu – 1 łyżka 
  • Smalec – 1,5 kg lub 2 litry oleju 
  • cukier puder, dżem lub konfitura

Przygotowanie:

Mąkę przesiać do miski, dodać sól i proszek do pieczenia, wymieszać, w międzyczasie w drugiej misce ubić jajko i żółtka, dodając łyżkę cukru pudru na puszystą, gęstą pianę. Następnie dodać do mąki masę jajeczną, śmietanę i spirytus, zmiksować lub wymieszać łyżką. Zagnieść gładkie ciasto, następnie uformować kulę, zawinąć ją w folię spożywczą i odstawić na około 30 – 45 minut w temperaturze pokojowej, wtedy ciasto będzie łatwiejsze do wałkowania. Po wskazanym czasie ciasto zagniatać przez około 5-10 minut, następnie rozwałkować na placek, kilkakrotnie składając je na pół i znów rozwałkowując. Powtarzać czynność najlepiej 4-5 razy, w międzyczasie można też tłuc ciasto wałkiem. W ten sposób ciasto staje się bardziej elastyczne i wtłacza się do niego powietrze.Ciasto dzielimy na 4 części i kolejno rozwałkowujemy na jak najcieńsze placki. Resztę ciasta należy trzymać zawinięte w folię spożywczą. Za pomocą noża wycinamy paski (ścięte na końcach prostokąty), mniejsze niż średnica garnka. W środku każdego paska należy zrobić nacięcie o długości około 2 cm, przez które przewlekamy jeden koniec ciasta. Wycięte już faworki należy trzymać pod ściereczką. Rozgrzać olej do 180 stopni w dużym garnku i wkładać do niego po kilka faworków jednocześnie, a następnie smażyć na złoty kolor, czyli około 30 – 60 sekund z każdej strony. Faworki po usmażeniu warto ułożyć na ręczniku papierowym, a po ostudzeniu posypać cukrem pudrem albo podać z marmoladą lub konfiturą.

Sprawdź inne przepisy:


Zapiekanka twarogowa z warzywami

Zapiekanka twarogowa z warzywami

Składniki:
  • Twaróg półtłusty w folii JOGO – 250g
  • Warzywa świeże lub mrożone, takie jakie mamy w domu, np marchewka,  groszek i brokuły – 250g
  • Olej – 1 łyżka
  • Jajko – 1 szt
  • Cebula – 1 mała
  • Przyprawy i sól do smaku
  • Odrobina masła JOGO do posmarowania formy
  • Odrobina zieleniny i łyżka śmietany czy jogurtu JOGO do dekoracji.

Przygotowanie:

Na rozgrzaną patelnię wylewamy olej i podsmażamy cebulkę wraz z warzywami. Pod koniec smażenia można dodać przyprawy. W osobnej misce mieszamy jajko z twarogiem, dodajemy warzywa i mieszamy. Formę żaroodporną smarujemy masłem i wykładamy do niej masę twarogową. Pieczemy w piekarniku, nagrzanym do 180 stopni przez około 20-30 minut.
Podawać z odrobiną zieleniny lub że śmietaną czy jogurtem naturalnym JOGO.
Smacznego!

Sprawdź inne przepisy:


Panierowana marchewka z dipem miętowym.

Panierowana marchewka z dipem miętowym.

Składniki:
  • 1 szklanka dobrej kwaśnej śmietany
  • 2-3 łyżki posiekanej świeżej mięty
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 1-2 łyżeczki cukru
  • po sporej szczypcie soli i pieprzu
    Oraz:
  • olej do głębokiego smażenia
  • 6 białek
  • 1.5 szklanki tartej bułki
  • 4 duże marchewki obrane i pokrojone w słupki o grubości centymetra i długości 7-8 cm
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Robimy dip, mieszając wszystkie składniki. Przykrywamy, wstawiamy na pół godziny do lodówki. Rozgrzewamy olej do temperatury 180 st. C. Jeśli nie mamy ani frytownicy, ani termometru kuchennego, robimy próbę, wrzucając na gorący olej kawałek marchewki – jeśli szybko się przyrumieni, można smażyć. Lekko ubijamy białka na talerzu. Na drugi talerz wsypujemy tartą bułkę. Marchewki panierujemy najpierw w białkach, potem w bułce i partiami smażymy w gorącym tłuszczu przez 3-4 minuty, delikatnie odwracając w połowie czasu smażenia. Usmażoną porcję przekładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Od razu solimy i pieprzymy. Gorące marchewki podajemy z dipem.

Sprawdź inne przepisy:


Zupa z soczewicy na jesienny wieczór

Zupa z soczewicy na jesienny wieczór

Składniki:
  • Czerwona soczewica – 200g
  • Marchew z groszkiem – 100g
  • Fasolka szparagowa – około 20g (można pominąć)
  • Kukuruza konserwowa – około 40g (można pominąć)
  • Cebula – 2 szt.
  • Śmietana JOGO 12% – 4 łyżki (ok. 80g)
  • Masło JOGO – 3 łyżki (ok. 60g)
  • Gałka muszkatołową mielona – do smaku
  • Papryka czerwona mielona słodka/ostra – do smaku, wg upodobań
  • Majeranek – 1 łyżeczka
  • Jarzynka w proszku – 1 łyżeczka

Przygotowanie:

Przepłukaną soczewice i wszystkie warzywa włożyć do garnka z ciepłą wodą, dodać majeranek i gotować całość przez około 20 minut. W międzyczasie kroimy cebulę w kosteczkę i podsmażamy ją na maśle, później wrzucamy wraz z przyprawami do zupy. Gotujemy jeszcze przez około 5 minut. Gotową gorącą zupę nalać do miseczek, posypać kukurydzą oraz dodać śmietanę.
Życzymy smacznego!

Sprawdź inne przepisy:


Tarta z łososiem

Tarta z łososiem

Składniki:
  • Ciasto francuskie – 1 opakowanie.
  • Jajka – 5 szt
  • Śmietana JOGO – 0,5 szklanki
  • Ser twarogowy JOGO – 1 opakowanie
  • Musztarda Dijon – 1 łyżka
  • Gałka muszkatołowa, sól, pieprz – do smaku
  • Szczypiorek – 1 nieduży pęczek
  • Łosoś – puszka
  • Ser żółty – 150 g
  • Szpinak – 100 g

Przygotowanie:

Ciasto francuskie rozmroź zgodnie z instrukcją na opakowaniu, rozwałkuj i włóż do formy do pieczenia. Podpiecz je przez około 5 minut w piekarniku, nagrzanym do temperatury 180 stopni.
W oddzielnej misce ubij jajka z musztardą, śmietaną i przyprawami.
Łososia z puszki bez zalewy rozgnieć widelcem, wyłóż go na spod podpieczonej tarty, posyp szczypiorkiem oraz serem. Zalej całość masą jajeczną. Piecz przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!

Sprawdź inne przepisy: