Zalewajka z grzybami

Zalewajka z grzybami

Składniki:

 (na 3-4 porcje)

  • Grzyby świeże lub mrożone – 300 g
  • Śmietana 12% JOGO
  • Ziemniaki – 400 g
  • Cebula – 1 duża
  • Kiełbasa – 400 g
  • Żur – 1 szklanka
  • Smalec – 1 łyżka
  • Sól – do smaku
  • Pieprz, ziele angielskie, jałowiec, liść laurowy – opcjonalnie, do smaku.
  • Czosnek – 2 ząbki

Przygotowanie:

Do  garnka wlewamy około 2 litrów osolonej wody, do której wkładamy wcześniej obrane i pokrojone grzyby, a także kiełbasę wraz z przyprawami. Gotujemy, czas od czasu mieszając, aż woda się zagotuje. Do zupy wrzucamy obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki i podsmażoną na patelni ze smalcem cebulę. Kiedy ziemniaki się ugotują, dodajemy żur oraz czosnek, przepuszczony przez praskę. Gotujemy jeszcze przez kilka minut.
Zupę podajemy ze śmietaną i opcjonalnie zieleniną.

Sprawdź inne przepisy:


Kasza gryczana z twarogiem

Kasza gryczana z twarogiem

Składniki:
  • Kasza gryczana 1 szklanka
  • Jajka 2 szt.
  • Ser biały JOGO półtłusty 50dag
  • Śmietana JOGO 1 szklanka
  • Sól i pieprz do smaku
  • Natka pietruszki

Przygotowanie:


Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Ugotowaną kaszę mieszamy z jajkami, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy natkę pietruszki. Na górę wylewamy całą śmietanę. Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach.

Podajemy najlepiej na ciepło.
Smacznego!

Sprawdź inne przepisy:


Leczo ze śmietaną

Leczo ze śmietaną

Składniki:
  • 3 średnie papryki czerwone
  • 2 małe cukinie
  • 1 duża cebula
  • 2 kiełbasy śląskie
  • 4 parówki
  • 4 szklanki wody
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki śmietany JOGO 18%
  • 3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
  • Natka pietruszki – pęczek
  • 2 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • Łyżeczka majeranku
  • Pół łyżeczki papryki chili mielonej, jeśli lubisz na ostro
  • Łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:


Paprykę oczyścić z nasion, pokroić w paseczki, cebulę obrać i pokroić w kostkę, a cukinie obrać i pokroić c w półtalarki. Cebulę zeszklić na patelni z dodatkiem oleju lub oliwy. Dodać paprykę wraz z cukinią i podsmażać całość jeszcze przez około 5 minut. Następie przełożyć wszystko do dużego garnka i zalać wodą. Dodać wszystkie przyprawy, doprawić także solą i pieprzem. Gotować leczo przez 20 minut. Parówki wraz z kiełbasą pokroić w krążki, lekko podsmażyć na patelni i dodać do leczo. W szklance wody wymieszać śmietanę z przecierem pomidorowym, wlać do garnka i jeszcze raz zagotować.
Podawać leczo najlepiej na gorąco, posypane natką pietruszki.

Smacznego!

Sprawdź inne przepisy:


Sałatka pomidorowa

Przepis na sałatkę pomidorową z chudą śmietaną JOGO

 

Składniki:
  • 3-4 pomidory
  • 3 ogórki
  • Rzodkiewka
  • 1 średnia cebula
  • 1 sałata
  • Koperek
  • Śmietana JOGO 10%

Przygotowanie:


Świeże pomidory, ogórki, rzodkiewkę kroimy w dość grubą kostkę. Średnią cebulę kroimy w talarki. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, szczypiorek i koperek siekamy drobno i dokładnie mieszamy wszystkie wymienione składniki. Solimy, dodajemy ulubione przyprawy. DO sałatki dodajemy śmietanę JOGO 10%.

Życzymy smacznego!

Sprawdź inne przepisy:


Twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką

Prosty przepis na twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką

 

Składniki:
  • Rzodkiewki
  • Szczypiorek
  • Twaróg JOGO
  • Śmietana 18% JOGO
  • Sól

Przygotowanie:


Z rzodkiewek odkroić końcówki, drobno pokroić lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać posiekany Szczypiorek. Twaróg JOGO rozgnieść widelcem, dodać kilka łyżek śmietany JOGO 18%. Posolić, dodać ulubione przyprawy rozgnieść na dość gładką masę, następnie dodać szczypiorek i rzodkiewkę. Możemy podawać taki twarożek na dowolnym pieczywie, dekorując szczypiorkiem lub świeżym pomidorem , albo jako dodatek do jajecznicy czy farsz do naleśników.

Życzymy smacznych śniadań!

Sprawdź inne przepisy:


Czekoladowa Panna Cotta

Czekoladowa Panna Cotta – Przepis

 

Składniki na 4 porcje:
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 250 ml mleka JOGO
  • 3 łyżeczki żelatyny + odrobina zimnej wody
  • 120 g czekolady (w zależności jaką lubicie)
  • 1,5 łyżki kakao
  • Dowolne owoce do dekoracji, najlepiej pasują wiśnie.

Przygotowanie:

Żelatynę wsyp do ciepłej wody i zostaw na 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając. Śmietanę kremówkę i mleko JOGO, mieszając, trzymaj na ogniu, aż zaczną się gotować. Dodaj czekoladę i kakao. Mieszaj do czasu, aż wszystkie składniki się połączą. Dodaj żelatynę i dokładnie mieszaj, do czasu aż się rozpuści. Gotowy deser przelej do ładnych szklanek lub do foremek i pozostaw do ostygnięcia i wstaw do lodówki na całą noc. Ozdób za pomocą rozpuszczonej czekolady i ulubionych owoców.

Sprawdź inne przepisy:


Owoce z bitą śmietaną i bezą

Owoce z bitą śmietaną i bezą

Składniki:
  • 30 dkg borówek amerykańskich
  • 30 dkg malin
  • 1/2 l Śmietany 30% JOGO
  • 6 łyżek cukru pudru
  • pół szklanki orzechów włoskich
  • 10 dag bez
  • listki mięty do dekoracji

Przygotowanie:

Odłóż po garści malin i borówek, pozostałą część zmiksuj (osobno maliny i borówki ) z dwiema łyżkami cukru pudru. Orzechy grubo posiekaj i upraż na suchej patelni. Schłodzoną śmietanę wlej do wysokiego naczynia i miksuj dodając dwie łyżki cukru pudru, aż do uzyskania sztywnej piany. Bezy pokrusz i wymieszaj z bitą śmietaną. Na dno pucharków włóż kolejno: warstwę bitej śmietany, zmiksowane maliny, orzechy, zmiksowane borówki, całość przykryj chmurką bitej śmietany. Wierzch pucharków udekoruj malinami, borówkami, posyp orzechami i listkami mięty. 


Sos czosnkowy do potraw z grilla

Sos czosnkowy do potraw z grilla

Składniki:
  • Jogurt naturalny JOGO
  • Śmietana 10% JOGO
  • 1 łyżka stołowa majonezu
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Wymieszaj w miseczce jogurt naturalny ze śmietaną oraz majonezem, dodaj obrany i wyciśnięty w prasce czosnek, dopraw solą i pieprzem do smaku – i gotowe!


Panna cotta z truskawkami

Panna cotta z truskawkami

Składniki:
  • 330 ml Mleka JOGO
  • 330 ml Śmietanki 30% JOGO
  • 110 g cukru
  • 1 laska wanilii
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki wody
  • 200 g truskawek
  • 2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:

Wymieszaj żelatynę z wodą, odstaw. Zagotuj śmietankę z mlekiem i cukrem oraz przekrojoną laską wanilii. Zdejmij z ognia i dodaj napęczniałą żelatynę, energicznie mieszając do całkowitego rozpuszczenia. Gotowy deser przelewamy do miseczek i odstawiamy do ostudzenia, po czy schładzamy w lodówce kilka godzin. Podajemy ze zmiksowanymi truskawkami i cukrem pudrem.


Pyszna zupa z truskawek z makaronem

Pyszna zupa z truskawek z makaronem

Składniki:
  • 1,20 kg truskawek
  • 250 g cukru
  • 200 g Śmietany JOGO 18%
  • 2 łyżki mąki
  • 500 g grubszego makaronu
  • sól do smaku

Przygotowanie:

Obrane z szypułek i umyte truskawki przetrzeć przez sito, tak przygotowany przecier rozcieńczyć przegotowaną wodą do odpowiedniej objętości. Mąkę wymieszać ze śmietaną oraz niewielką ilością przecieru truskawkowego, wszystko razem dodać do pozostałej części zupy, osłodzić i zagotować.
Podawać z ulubionym makaronem. Mniam mniam!