Truskawki zatopione w galaretce zagęszczonej Śmietaną JOGO

Truskawki zatopione w galaretce zagęszczonej Śmietaną JOGO

Składniki:
  • 1 kg truskawek
  • 500 ml Śmietany JOGO 30%
  • 2 galaretki truskawkowe

Przygotowanie:

Rozpuścić galaretkę w połowie zalecanej ilości wody, schłodzić mieszając od czasu do czasu. Śmietanę ubić i dodać miksując tężejącą galaretkę. Owoce ułożyć w salaterkach i zalać śmietaną z galaretką. Wstawić do lodówki.


Lody truskawkowe

Lody truskawkowe

Składniki:
  • 500 g świeżych truskawek
  • 5 łyżek cukru
  • 250 g serka mascarpone
  • pełna szklanka Śmietanki JOGO 30 %

Przygotowanie:

Truskawki usmaż na średniej mocy palnika z dwiema łyżkami cukru; gdy owoce puszczą sok, a cukier się rozpuści, pogotuj jeszcze pięć minut bez przykrycia. Po wystygnięciu odłóż do lodówki, gdzie należy schłodzić także w wysokim naczyniu szklankę słodkiej Śmietanki JOGO 30 % i opakowanie serka mascarpone wymieszane z trzema łyżkami cukru. Kiedy składniki będą już zimne, wyjmij z lodówki naczynie ze śmietaną i serkiem. Ubij mikserem rozpoczynając od najniższych obrotów, i zwiększaj je stopniowo do najwyższej mocy; miksuj około dwóch minut, do uzyskania sztywnej masy.
Wymieszaj ją ze schłodzonymi owocami i sokiem, który puściły, i przełóż do małych pojemników. Po około dwóch godzinach mrożenia lody będą gotowe. Smacznego!


Makaron z krewetkami i łososiem

Makaron z krewetkami i łososiem

Składniki:
  • 3/4 paczki makaronu penne
  • 250 g szpinaku „baby”
  • szalotka
  • 1 szklanka śmietany 30% JOGO
  • 3 kawałki łososia, po ok. 150 g każdy
  • 350 g krewetek
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:
Makaron ugotować „al dente” w dużej ilości osolonej wody, łososia doprawić solą i pieprzem. Rybę usmażyć na odrobinie oliwy z dwóch stron. Odstawić dbając, by pozostał ciepły. Na patelni z odrobiną oleju zeszklić drobno posiekaną szalotkę. Dodać listki szpinaku i usmażyć, aż zmięknie.
Śmietankę wlać do garnka i gotować, aż zacznie gęstnieć. Dodać krewetki i zagotować, nie dłużej niż dwie minuty – jeśli były wcześniej sparzone (są różowe). Doprawić do smaku i podawać z rybą i ugotowanym makaronem. Życzymy smacznego!


Błyskawiczna rolada z bitą śmietaną

Błyskawiczna rolada z bitą śmietaną

Składniki:
  • Biszkopt:
    5 jajek
    5 łyżek mąki
    5 łyżek cukru
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Krem śmietanowy:
    300 ml śmietany JOGO 30 %
    1 opakowanie śmietanfixu
    2 łyżki cukru pudru
    Dodatkowo :
    cukier puder do oprószenia
    tłuszcz do wysmarowania formy
    puszka brzoskwiń do dekoracji ciasta

Przygotowanie:

Aby przygotować biszkopt należy ubić białka na sztywną pianę, dodając po łyżce cukru. Dalej ubijając
dołożyć żółtka. Potem w małych porcjach przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, tym razem ostrożnie wymieszać. Ciasto wylać na wyłożoną papierem i wysmarowaną tłuszczem blachę.
Piec w nagrzanym do 180 o piekarniku przez około 10 – 15 minut, aż stanie się rumiane. Upieczoną roladę wyłożyć na ściereczkę, posypać cukrem pudrem, zwinąć razem ze ściereczką, odstawić do ostygnięcia.
Krem śmietanowy przygotowujemy schładzając śmietanę i ubijając ją na sztywno ze śmietanfixem i cukrem pudrem w wysokim naczyniu.
Ciasto posmarować śmietaną, pamiętając o zostawieniu czystych brzegów; zwinąć w roladę, zawinąć w papier i odstawić do lodówki. Po 15 minutach roladę wyjąć, posypać cukrem pudrem, przyozdobić plasterkami brzoskwini z puszki i podawać łakomczuchom. Smacznego!

 


Deser z owocami, galaretką i bitą śmietaną

Deser z owocami, galaretką i bitą śmietaną

Składniki:
  • 500 g malin
  • 2 banany
  • 2 galaretki agrestowe (zielone)
  • śmietana 30% JOGO

Przygotowanie:

Owoce umyć, ułożyć w salaterkach, galaretkę rozpuścić, a kiedy ostygnie, zalać nią owoce. Śmietanę ubić w wysokim naczyniu z odrobiną cukru, schłodzić w lodówce i wyłożyć na deserki, kiedy galaretka już się ściągnie. Kto pierwszy ten lepszy!


Krem kukurydziany

Krem kukurydziany

Składniki:
  • 2 małe puszki kukurydzy (ok 280 g ziaren)
  • 3 szklanki wywaru z jarzyn
  • 1 duży ziemniak
  • ząbek czosnku
  • mała cebula
  • 2 łyżki masła JOGO
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka śmietany 18% JOGO
  • przyprawy: sól, pieprz, chili, papryka ostra, duża szczypta kurkumy

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Ugotować w wywarze do miękkości. Odcedzić kukurydzę, cebulę i czosnek obrać; cebulę pokroić w piórka a czosnek przecisnąć przez praskę. Podsmażyć na patelni na łyżce oleju z łyżką masła. Kiedy cebula zmięknie, na patelnię wrzucamy ziarenka kukurydzy i dokładamy jeszcze jedną łyżkę masła. Podsmażamy całość ok 10 minut na wolnym ogniu, stale mieszając. Zawartość patelni dodajemy do wywaru i gotujemy 5 minut. Blendujemy zupę i doprawiamy dużą łyżką śmietany, pieprzem, ostrą papryką i chili oraz kurkumą. Krem podawać z groszkiem ptysiowym lub chipsami z wędzonego boczku, posypany pestkami dyni i słonecznika. Palce lizać!


Chłodnik ogórkowy

Chłodnik ogórkowy

Składniki:
  • 6 gruntowych ogóreczków
  • 1/2 ząbka czosnku
  • sól
  • czarny pieprz
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 300 g jogurtu naturalnego JOGO
  • 100 g śmietany 18% JOGO
  • 2 jajka na twardo

Przygotowanie:

Ogórki umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać czosnek rozgnieciony w prasce, posolić, popieprzyć i wymieszać z posiekanym koperkiem, jogurtem naturalnym i śmietaną. Całość schłodzić w lodówce. Podawać z całymi jajkami. Smacznego!


Sernik z owocami!

Sernik z owocami!

Składniki:
  • Na spód:
    • okrągłe biszkopty
  • Masa serowa:
    • 700 g waniliowego Serka homogenizowanego JOGO
    • 250 ml schłodzonej Śmietany kremówki 30% JOGO
    • 4 łyżki stołowe cukru pudru
    • 28 g żelatyny w proszku
    • 70 ml zimnej wody
    • maliny
    • borówki amerykańskie
    • 2 galaretki truskawkowe

Przygotowanie:

Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia. Po około 10 minutach podgrzać mieszając, aż do momentu, gdy całkowicie się rozpuści. Należy uważać, aby nie doszło do wrzenia, by żelatyna nie straciła swoich właściwości żelujących. Po rozpuszczeniu zostawić, aby przestygła. Śmietanę kremówkę JOGO należy ubić z cukrem pudrem, do uzyskania sztywności. Dalej miksować, dodając stopniowo Serek homogenizowany waniliowy JOGO. Wystudzoną żelatynę wymieszać z 3 łyżkami masy serowej i dodać do ciasta. Wszystko dokładnie zmiksować. W tortownicy ( średnica 25cm), wyłożonej papierem do pieczenia, ułożyć dość ciasno biszkopty, wylać masę serową i odstawić do lodówki, aż stężeje. Galaretki rozpuścić w zmniejszonej objętości wrzątku ( jeśli 1 galaretka wymaga 500 ml wody, użyj do całości 750ml). Dokładnie mieszając czekaj, aż ostygnie do temperatury pokojowej. Ułóż maliny i borówki na masie serowej i zalej je tężejącą galaretką. Schłodź w lodówce, a kiedy galaretka się ściągnie można pałaszować!


Śledź w śmietanie

Śledź w śmietanie

Składniki:
  • 8 małych śledzi w zalewie octowej
  • 150 ml śmietany 18% JOGO
  • 30 g świeżego koperku
  • czerwona cebula
  • cytryna

Przygotowanie:

Na talerzu układamy filety śledziowe, każdy z nich smarujemy grubo śmietaną, posypujemy koperkiem i bardzo drobno posiekaną cebulką, następnie ścieramy na całe danie nieco skórki z cytryny. I gotowe!


Oponki z białym serem

Oponki z białym serem

Składniki:
  • 500g sera półtłustego JOGO
  • 100g cukru
  • 500g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 pełna łyżeczka sody oczyszczonej
  • 250 ml kwaśnej śmietany 18% JOGO
  • olej rzepakowy do smażenia
  • mały kieliszek spirytusu (wlać do zimnego
  • oleju)
  • do posypania: cukier puder

Przygotowanie:

Mąkę wysypać na stolnicę, dodać przeciśnięty przez praskę ser, cukier zwykły i waniliowy, śmietanę, żółtka, sodę i ocet – zagnieść ciasto i oprószyć mąką. Rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na grubość 1- 1,5cm. Szklanką wykroić z ciasta kółka, a na środku kieliszkiem małą dziurkę. Oponki smażyć z obu stron, aż do uzyskania złotego koloru, w dużym garnku na rozgrzanym tłuszczu. Po wyjęciu układać na papierowym ręczniku, by ociekły. Gdy ostygną posypać cukrem pudrem i – gotowe!