Sernik w wersji czekoladowej

Sernik w wersji czekoladowej

Składniki:
  • Na sernik:
    300 g czekolady deserowej
    1 kg twarogu mielonego JOGO z wiaderka
    170 ml śmietany 30% JOGO
    5 jaj
    200 g cukru
  • Na spód:
    60 g rozpuszczonego masła JOGO
    180 g czekoladowych ciasteczek markiz
  • Na polewę:
    150 g czekolady mlecznej
    100 ml śmietany 30 % JOGO

Przygotowanie:

Zmiksuj ciastka na drobny proszek, dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj. Tortownicę o średnicy około 23 cm wyłóż papierem do pieczenia i wylep dokładnie jej dno otrzymaną masą. Do podgrzewanej w garnuszku śmietany kremówki dodaj uprzednio połamaną czekoladę; mieszając czekaj, aż się rozpuści. Odstaw do wystudzenia. Wyłóż twaróg z wiaderka do miski, dodaj do niego jaja, cukier, przestudzoną czekoladę i zmiksuj, aż składniki się połączą. Masę wylej na spód wylepiony z ciastek i piecz w temperaturze 150oC przez 1,5 godziny. Po upieczeniu pozwól ciastu wystygnąć w piekarniku. Aby przygotować polewę podgrzej w rondelku śmietanę, dodaj do niej połamaną czekoladę i wymieszaj do pełnego rozpuszczenia. Polej sernik i wstaw do lodówki, najlepiej na noc. Życzymy smacznego!


Faworki ze śmietaną JOGO

Faworki ze śmietaną JOGO

Składniki:
  • 400 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajo
  • 5 żółtek
  • odrobina soli
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 6 łyżek śmietany 18% JOGO
  • 1 łyżka spirytusu
  • 2 litry oleju
  • cukier puder

Przygotowanie:

Przesiej mąkę do miseczki, dodaj proszek do pieczenia i sól, wymieszaj. Osobno ubij jajko i żółtka z cukrem do uzyskania puszystej piany. Do mąki dodaj pianę, śmietanę i spirytus, zmiksuj. Z połączonych składników zagnieć gładkie ciasto, uformuj z niego kulę, zawiń w folię spożywczą i odstaw na 45 minut w temperaturze pokojowej. Po tym czasie ciasto ponownie zagnieć i rozwałkuj na placek, złóż na pół i ponownie rozwałkuj, czynność powtarzaj kilka razy. Podziel ciasto na cztery części i każdą kolejno rozwałkuj na cienkie placki. Pozostałą część ciasta ciągle trzymaj owiniętą w folię. Wytnij nożem z placków ścięte na końcach prostokąty, krótsze od średnicy garnka, w którym będziesz je smażyć. Na środku każdego paska zrób nacięcie i przewlecz przez nie jeden koniec ciasta, formując faworek. Gotowe faworki trzymaj pod ściereczką przed upieczeniem.
Rozgrzej olej w szerokim garnku do 180o , smaż faworki po kilka sztuk do uzyskania złotego koloru. Po wyjęciu z garnka układaj na ręczniku papierowym, po ostudzeniu posyp cukrem pudrem. Smacznego!

 

Przepis na twarożek z rzodkiewką na macy

Składniki:
  • twarożek JOGO ze szczypiorkiem
  • maca
  • pęczek rzodkiewki

Przygotowanie:

Twarożek rozsmarować na macy, najlepiej tuz przed przyjściem gości, aby nie zwilgotniały, ozdobić rzodkiewką i – gotowe. Smacznego!


Pierś z kurczaka w śmietanie JOGO

Pierś z kurczaka w śmietanie JOGO

Składniki:
  • 40 dag piersi z kurczaka
  • 1/2 litra śmietany JOGO 30%
  • pęczek natki pietruszki
  • pieprz kolorowy I sól do smaku

Przygotowanie:

Pierś kurczaka umyj i pokrój na średniej wielkości kawałki, w rondelku podgrzej na wolnym ogniu śmietanę, kiedy zacznie wrzeć, włóż do niej mięso i posiekaną natkę pietruszki. Gotuj mieszając na wolnym ogniu, aż śmietana się zredukuje i sos stanie się gęsty. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z uśmiechem!


Sałatka z nowalijek i twarożku śmietankowego JOGO

Sałatka z nowalijek i twarożku śmietankowego JOGO

Składniki:
  • twarożek JOGO ze szczypiorkiem
  • maca
  • pęczek rzodkiewki

Przygotowanie:

Twarożek rozsmarować na macy, najlepiej tuz przed przyjściem gości, aby nie zwilgotniały, ozdobić rzodkiewką i – gotowe. Smacznego!


Żurek

Żurek

Składniki:
  • 1,5 l wody,
  • ok. 500ml zakwasu na żurek,
  • włoszczyzna: 2 marchewki, pietruszka, cebula, kawałek selera,
  • kilka suszonych grzybów,
  • 500g białej kiełbasy,
  • 200g chudego, wędzonego boczku,
  • 50 ml śmietany 18% JOGO,
  • 6 jaj,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • kilka ziaren pieprzu czarnego,
  • łyżka suszonego majeranku,
  • pół łyżeczki soli.

Przygotowanie:

Włoszczyznę obierz, umyj i pokrój na duże kawałki, wrzuć do garnka. Dodaj kiełbasę (nakłuj ją wcześniej widelcem), boczek, cebulę, i grzyby oraz przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz. Wlej wodę i gotuj całość na małym ogniu pod przykryciem przez 30 minut. Po tym czasie wyjmij warzywa i mięso z garnka; pokrój kiełbasę w plasterki, boczek w kostkę, a grzyby w paseczki. Całość odstaw na bok. Do pozostałego wywaru dodaj zakwas i dorzuć sporo majeranku. Gotuj 10 minut, pilnując czasu. Zahartuj i dodaj śmietanę, na końcu dodaj kiełbasę, boczek i grzyby. Dopraw pieprzem i solą. Podawaj z osobno ugotowanym i podzielonym na ćwiartki jajkiem.


Krem z pomidorów

Krem z pomidorów

Składniki:
  • 1 mała cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • ok 6-7 średnich świeżych pomidorów
  • duża łyżka śmietany 18% JOGO lub jogurtu typu greckiego JOGO (na porcję)
  • kilka listków bazylii na porcję
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

Pomidory sparzyć we wrzątku i zdjąć skórkę, pokroić je na mniejsze cząstki. Do garnka dodać oliwę, czosnek i cebulę. Podsmażyć i dodać pomidory wraz z odrobiną wody. Doprawić solą i pieprzem, doprowadzić do wrzenia i podgotować około 8-10 minut. Przetrzeć zupę na krem blenderem.
Wlać do misek, do każdej porcji dodać czubatą łyżkę śmietany, kilka listków świeżej bazylii oraz trochę świeżo mielonego pieprzu. Smacznego!

 


Spaghetti à la carbonara

Spaghetti à la carbonara

Składniki:
  • 500 g makaronu spaghetti
  • 200 g wędzonego boczku
  • 250 ml Śmietanki 30% JOGO
  • 3 żółtka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 100 ml białego, wytrawnego wina
  • 2 łyżki tartego sera grana padano
  • Sól, pieprz, bazylia

Przygotowanie:

Makaron ugotuj w osolonej wodzie, odcedź. Boczek pokrój w kostkę, podsmaż na rozgrzanej patelni, aż się zrumieni. Posiekaj cebulę i podsmaż na tłuszczu, który wytopił się z boczku. Dodaj do niej wino oraz drobno siekany czosnek. Całość duś 5 minut.
Wymieszaj w miseczce żółtka, 120 ml śmietany i ser. Pozostałą część śmietany wlej na patelnię i dodaj do niej przesmażony boczek. Zmniejsz ogień i dodaj jajka ze śmietaną i serem. Przypraw solą i pieprzem do smaku. Kiedy sos zgęstnieje zdejmij patelnię z ognia.
Do sosu dołóż ugotowany makaron i zamieszaj. Udekoruj spaghetti drobno posiekaną bazylią.

 


Czekoladowe fondue - jak zrobić?

Składniki:
  • 10 tabliczek czekolady
  • szklanka śmietany 18% JOGO
  • 2 łyżki rumu albo brandy
  • owoce lub ciastka

Przygotowanie:

Kruszymy czekoladę, wrzucamy ją do garnka i podgrzewamy na przyrządzie do fondue. Dodajemy stopniowo śmietanę, mieszając składniki ze sobą, aż czekolada się roztopi. Kiedy zawartość stanie się płynna, dodajemy jeszcze odrobinkę śmietany oraz rumu. Wymieszaj i fondue jest gotowe! Spożywamy je maczając w słodkim sosie owoce lub biszkopty.

Przepis na czekoladowe fondue - jak zrobić?


Bita śmietana z owocami

Przepis na bitą śmietanę z owocami

Składniki:
  • truskawki
  • śmietana 30% JOGO
  • odrobina cukru do smaku
  • syrop truskawkowy
  • listki mięty do dekoracji

Przygotowanie:

Śmietanę JOGO ubić na sztywno z odrobiną cukru, przełożyć do salaterek, ułożyć na niej truskawki, polać odrobiną syropu, udekorować listkami mięty. Pysznego!