Białko ma bardzo duże znaczenie dla organizmu każdego człowieka. Jest ono podstawą zdrowego żywienia. Aby zadbać o właściwą ilość białka w diecie, warto wybierać również wysokobiałkowe produkty mleczne.

Białka, inaczej proteiny zbudowane są z aminokwasów. Występują one w każdym organizmie żywym, a także są niezbędne do ich życia.

Właściwa ilość białka powinna znaleźć się w diecie każdego człowieka. Odpowiada ono za wiele zachodzących w organizmie procesów, dlatego brak wystarczającej ilości produktów bogatych w białko może przyczyniać się do rozwoju wielu schorzeń.

Białka – nie tylko w mięsie

Najczęściej białko w diecie kojarzone jest z produktami mięsnymi. Rzeczywiście, dostarczają one dużą ilość różnorodnych białek. Warto jednak wskazać, że nie tylko mięso jest źródłem tej substancji odżywczej – jest ona również dostępna w wielu innych artykułach spożywczych.

Poza mięsem, źródłem białka w diecie mogą być jaja, rośliny strączkowe – fasola, groch, ciecierzyca, soczewica, soja. Duże ilości białka zawiera także nabiał, czyli różnego rodzaju produkty mleczne. Warto pamiętać o odpowiedniej ilości nabiału w swojej diecie!

Nabiał – naturalne źródło białka

Nabiał jest naturalnym źródłem wysokiej jakości białka. Jest bardzo wartościowym typem białka, które jest łatwo przyswajalne przez organizm człowieka.

Zgodnie z piramidą żywienia, nabiał powinien być spożywany w większej ilości niż mięso. Jest on zdrowszy, mniej kaloryczny, na długo daje uczucie sytości, a przy tym działa pozytywnie na układ trawienny.

Wśród wysokobiałkowych produktów mlecznych znajdują się:

  • mleko
  • jogurty
  • kefiry
  • maślanki
  • twarogi
  • serki wiejskie
  • serki homogenizowane

Warto jednak pamiętać o tym, że nabiał to nie tylko białko. Dodatkowo posiada on wiele innych wartościowych składników!

Dodatkowe zalety jedzenia nabiału

Nabiał to jest także wartościowym źródłem wielu innych substancji ważnych w diecie człowieka – nabiał zawiera wapń niezbędny dla zdrowia kości i zębów, witaminy A, D i E, ważne składniki mineralne – cynk, magnez, fosfor, potas, miedź.

Dodatkowo, w jogurtach znajdują się wartościowe bakterie kwasu mlekowego, które wpływają pozytywnie na mikroflorę jelitową, poprawiając procesy trawienne, a także wzmacniając naturalną odporność.

Wybierz wysokobiałkowe produkty mleczne JOGO!

Jeśli szukasz najlepszej jakości produktów mlecznych o wysokiej zawartości białka, wybierz produkty JOGO, które zawierają dużą ilość wartościowego białka.

W asortymencie spółdzielni mleczarskiej JOGO można znaleźć szeroką gamę wyśmienitych produktów mlecznych powstających z polskiego mleka. Nabiał JOGO to sprawdzony wybór w Twojej diecie!