Błyskawiczna rolada z bitą śmietaną

Składniki:
-
Biszkopt:5 jajek
5 łyżek mąki
5 łyżek cukru
0,5 łyżeczki proszku do pieczeniaKrem śmietanowy:300 ml śmietany JOGO 30 %
1 opakowanie śmietanfixu
2 łyżki cukru pudruDodatkowo :cukier puder do oprószenia
tłuszcz do wysmarowania formy
puszka brzoskwiń do dekoracji ciasta
Przygotowanie:
Aby przygotować biszkopt należy ubić białka na sztywną pianę, dodając po łyżce cukru. Dalej ubijając
dołożyć żółtka. Potem w małych porcjach przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, tym razem ostrożnie wymieszać. Ciasto wylać na wyłożoną papierem i wysmarowaną tłuszczem blachę.
Piec w nagrzanym do 180 o piekarniku przez około 10 – 15 minut, aż stanie się rumiane. Upieczoną roladę wyłożyć na ściereczkę, posypać cukrem pudrem, zwinąć razem ze ściereczką, odstawić do ostygnięcia.
dołożyć żółtka. Potem w małych porcjach przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, tym razem ostrożnie wymieszać. Ciasto wylać na wyłożoną papierem i wysmarowaną tłuszczem blachę.
Piec w nagrzanym do 180 o piekarniku przez około 10 – 15 minut, aż stanie się rumiane. Upieczoną roladę wyłożyć na ściereczkę, posypać cukrem pudrem, zwinąć razem ze ściereczką, odstawić do ostygnięcia.
Krem śmietanowy przygotowujemy schładzając śmietanę i ubijając ją na sztywno ze śmietanfixem i cukrem pudrem w wysokim naczyniu.
Ciasto posmarować śmietaną, pamiętając o zostawieniu czystych brzegów; zwinąć w roladę, zawinąć w papier i odstawić do lodówki. Po 15 minutach roladę wyjąć, posypać cukrem pudrem, przyozdobić plasterkami brzoskwini z puszki i podawać łakomczuchom. Smacznego!