
Bułeczki jogurtowe
Składniki:
- Mąka – 2,5 szklanki
- Drożdże świeże – 40g
- Cukier – łyżeczka
- Jogurt naturalny JOGO – 100ml
- Jajko – 1 szt
- Szczypta soli
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać pokruszone drożdże, cukier i sól. Podgrzać pół szklanki wody i wlać do środka ciasta, aby drożdże się rozpuściły. Dodajemy jogurt i zagniatamy ciasto. Pod koniec dolewamy łyżkę oleju i zagniatamy jeszcze przez chwilę. Ciasto należy pozostawić pod ściereczką na około 30 minut w ciepłym miejscu, aby podwoiło swoją objętość. Z ciasta kształtujemy okrągłe bułeczki i wykładamy na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawiamy pod ściereczka do wyrośnięcia na kolejne 15 minut, a bezpośrednio przed pieczeniem smarujemy rozbełtanym jajkiem. Bułeczki pieczemy około 15 minut w piekarniku, nagrzanym do 180 stopni, aż się one zrumienią.Bułeczki sprawdzają się do zrobienia kanapek lub po prostu do herbaty.
Życzymy smacznego!