Bułeczki z twarożkiem i szczypiorkiem lub rzodkiewką

Składniki:
  • 2,5 szklanki mąki
  • 100 ml Jogurtu naturalnego JOGO
  • 40 g świeżych drożdży
  • pół szklanki wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • sól
Przygotowanie:

Przesiej mąkę do miski, pokrusz drożdże, a następnie posyp solą i dodaj cukier. Podgrzej pół szklanki wody, wlej do drożdży i rozpuść je. Do powstałej mieszanki dolej jogurt i zagnieć ciasto. Dodaj łyżkę oleju i ponownie zagnieć. Przykryj powstałe ciasto ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na 30 minut. Gdy ciasto podwoi swoją objętość uformuj bułeczki i odstaw je do wyrośnięcia na 15 minut. Na koniec posmaruj je żółtkiem i piecz w nagrzanym do 180oC piekarniku, przez następne 15 minut.Smacznego!