Chłodnik ogórkowy

Składniki:
  • Kefir luksusowy JOGO – 1l
  • Śmietana JOGO do zup – 100g
  • Ogórki świeże – 6-7 sztuk
  • Rzodkiewka – 5-6 sztuk
  • Czosnek – 2-3 ząbki
  • Koperek – pęczek
  • Szczypiorek – pęczek
  • Jajka, ugotowane na twardo – 1 na porcję do dekoracji
  • Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:

Ogórki obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Posolić i pozostawić na 15 minut, aby wypuściły sok, z którego następnie należy ogórki odsączyć. Rzodkiewkę należy dobrze umyć i pokroić w bardzo drobną kostkę, a zieleninę i czosnek drobno posiekać. W garnku wymieszać kefir i śmietanę. Jeśli konsystencja nie jest jednorodna, proszę zmiksować całą masę. Następnie należy dodać ogórki, rzodkiewkę, zieleninę i czosnek, doprawić solą i pieprzem, wymieszać całość, schłodzić przez pół godziny w lodówce i podawać.
Życzymy smacznego!

Sprawdź inne przepisy: