
Chłodnik ogórkowy
Składniki:
- Kefir luksusowy JOGO – 1l
- Śmietana JOGO do zup – 100g
- Ogórki świeże – 6-7 sztuk
- Rzodkiewka – 5-6 sztuk
- Czosnek – 2-3 ząbki
- Koperek – pęczek
- Szczypiorek – pęczek
- Jajka, ugotowane na twardo – 1 na porcję do dekoracji
- Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ogórki obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Posolić i pozostawić na 15 minut, aby wypuściły sok, z którego następnie należy ogórki odsączyć. Rzodkiewkę należy dobrze umyć i pokroić w bardzo drobną kostkę, a zieleninę i czosnek drobno posiekać. W garnku wymieszać kefir i śmietanę. Jeśli konsystencja nie jest jednorodna, proszę zmiksować całą masę. Następnie należy dodać ogórki, rzodkiewkę, zieleninę i czosnek, doprawić solą i pieprzem, wymieszać całość, schłodzić przez pół godziny w lodówce i podawać.
Życzymy smacznego!