Ciasto czekoladowe na maślance

Składniki:
  • 2 szklanki maślanki,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2,5 szklanki mąki,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 3 łyżki kakao.
Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia, kakao. Dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy, mieszamy wszystkie suche składniki. Następnie dodajemy do nich maślankę i mieszamy. Jajka ubijamy osobno i dodajemy do ciasta. Wlewamy olej i mieszamy lub miksujemy ciasto na gładką masę.
Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia oraz smarujemy tłuszczem. Przekładamy ciasto do formy i pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Ciasto podajemy z lodami waniliowymi JOGO. I ulubionymi owocami.
Życzymy smacznego!

Sprawdź inne przepisy: