
Ciasto do wigilijnych pasztecików
Paszteciki z farszem to w wielu domach jedna z 12 tradycyjnych potraw na wigilijnym stole. Najczęściej nadzienie stanowi kapusta kiszona z grzybami. Składniki nie są przypadkowe – dawniej wierzono, że kapusta symbolizuje dostatek i siłę witalną potrzebną do odrodzenia na wiosnę, zaś grzyby są symbolem połączenia świata żywych ze światem zmarłych i mają zapewnić przychylność duchów. Czasy się zmieniają, wierzenia także, lecz staropolskie potrawy nadal goszczą na naszych stołach.
Z okazji zbliżających się Świąt, podzielimy się z Wami przepisem na doskonałe drożdżowe ciasto, w które możecie zawinąć dowolne nadzienie. Jesteśmy przekonani, że paszteciki wyjdą przepyszne, (doskonale będą komponować się z czerwonym barszczem), a poświęcony czas i wysiłek się opłaci!
- mąka pszenna – 5 szklanek
- masło 82% JOGO – 3/4 kostki
- żółtka jajek – 4 szt.
- mleko 3,2% JOGO – 2 szklanki
- drożdże – 50 g
- szczypta soli i cukru
W misce umieszczamy pokruszone drożdże, cukier, mąkę (2 łyżki), pół szklanki lekko ciepłego mleka. Rozcieramy na gładką masę. Przykrywamy rozczyn ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia przez ok. 20 minut.
Przygotowanie ciasta:
Wyrośnięty rozczyn wymieszać z pozostałą mąką, mlekiem, żółtkami, miękkim masłem. Gdy powstanie gładka i jednolita masa, odstawić ciasto do wyrośnięcia na ok. godzinę. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na cienki placek i pokroić na prostokąty. Po wypełnieniu farszem, zawinięciu w paszteciki, umieścić w piekarniku i piec w temperaturze 180 stopni do zarumienienia.