Ciasto Lion

Składniki:
  • Budyń waniliowy – 2 opakowania bez dodatku cukru (łącznie około 80g)
  • Cukier – 3 łyżki
  • Mleko JOGO – 750ml
  • Herbatniki – 400g
  • Masa kajmakowa – puszka 500g
  • Masło miękkie JOGO – 200g
  • Masło orzechowe – 1/2 szklanki
  • Orzechy ziemne lub batoniki Lion (do wyboru) – 50g
  • Czekolada mleczna – 100g z dodatkiem łyżki oleju
Przygotowanie:

Budyń w proszku wymieszać z 250ml mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem, następnie do wrzącego mleka wlać mieszankę budyniową i mieszać do momentu, aż powstanie gęsty budyń, który należy całkowicie wystudzić. Formę do pieczenia o wymiarach około 20×35 cm posmarować masłem oraz wyłożyć papierem do pieczenia. 1/3 herbatników należy wyłożyć na spodzie formy, po czym rozsmarować masę kajmakową oraz przykryć całość drugą warstwą herbatników. Masło ubić na puszystą masę oraz stopniowo dodawać budyń, kontynuując ubijanie. Otrzymaną jednolitą gładką masę budyniową należy podzielić na 2 części. Jedną część wyłożyć na herbatniki oraz przykryć pozostałą częścią ciasteczek. Drugą część kremu zmiksować z masłem orzechowym i wyłożyć na wierzchu ciasta. Posypać posiekanymi orzechami lub posiekanymi batonikami Lion. Czekoladę roztopić z dodatkiem oleju i polać nią ciasto, następnie ciasto schłodzić w lodówce.
Podawac ciasto najlepiej wyjęte nieco wcześniej z lodówki.
Życzymy smacznego!

Sprawdź inne przepisy: