Ciasto lodowe

Składniki:
  • lody śmietankowe JOGO – 1,5 l
  • kruche ciasteczka – 2 opakowania
  • gorzka czekolada – 50 g
  • kakao – 2 łyżeczki
Przygotowanie:

  1. Wyjąć lody z zamrażarki, by lekko zmiękły.
  2. Wyłożyć foremkę blaszaną dwiema warstwami folii spożywczej.
  3. Przy użyciu wałka pokruszyć ciasteczka na drobne kawałki.
  4. Posiekać drobno czekoladę.
  5. Wymieszać słodycze z lodami.
  6. Oprószyć dno foremki kakao, a następnie wyłożyć masę lodową. Dobrze docisnąć.
  7. Oprószyć kakao wierzch ciasta.
  8. Wstawić do zamrażarki. Po godzinie, kiedy się zetnie, owinąć wierzch folią spożywczą i z powrotem włożyć do zamrażarki na ok. godzinę.

Ciasto lodowe przed podaniem należy wyjąć z zamrażarki i włożyć do lodówki na około pół godziny.

Sprawdź inne przepisy: