
Ciasto na maślance
Składniki:
- truskawki – 200 g
- 1 duże jajo
- maślanka – 240 g
- olej rzepakowy – 100 g
- cukier – 180 g
- mąka – 340 g
- cukier waniliowego – pół łyżeczki
- szczypta soli
- proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki
Polewa:
- 30 g mleka
- 80 g cukru pudru
Przygotowanie:
- Truskawki opłucz, oderwij szypułki i osusz, a następnie pokrój na niewielkie kawałki.
- Wymieszaj w misce jajko z cukrem, dodaj olej, maślankę i cukier waniliowy. Mieszaj do uzyskania jednolitej masy.
- W osobnej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Połącz składniki z obu misek w taki sposób, aby nie było grudek.
- Dodaj do ciasta owoce i wymieszaj delikatnie, by nie uszkodzić owoców i nie zdążyły puścić soku. Przełóż ciasto do formy wyłożonej pergaminem.
- Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 70 min.