Ciasto na maślance

Składniki:
  • truskawki – 200 g
  • 1 duże jajo
  • maślanka – 240 g
  • olej rzepakowy – 100 g
  • cukier – 180 g
  • mąka – 340 g
  • cukier waniliowego – pół łyżeczki
  • szczypta soli
  • proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki

Polewa:

  • 30 g mleka
  • 80 g cukru pudru
Przygotowanie:

 

  • Truskawki opłucz, oderwij szypułki i osusz, a następnie pokrój na niewielkie kawałki.
  • Wymieszaj w misce jajko z cukrem, dodaj olej, maślankę i cukier waniliowy. Mieszaj do uzyskania jednolitej masy.
  • W osobnej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Połącz składniki z obu misek w taki sposób, aby nie było grudek.
  • Dodaj do ciasta owoce i wymieszaj delikatnie, by nie uszkodzić owoców i nie zdążyły puścić soku. Przełóż ciasto do formy wyłożonej pergaminem.
  • Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 70 min.

Sprawdź inne przepisy: