
Ciasto pierniczkowe
Składniki:
- Mąka pszenna – 2 szklanki
- Miód – 1 łyżka
- Cukier – 2/3 szklanki
- Proszek do pieczenia – 1.5 łyżeczki
- Przyprawa do piernika – może być gotowa lub domowa – 20g
- Kakao w proszku – 1 łyżeczka
- Jajko – 1 szt
- Masło JOGO – 2 łyżki
- Mleko JOGO – 1/4 szklanki
Przygotowanie:
Mąkę przesiać, najlepiej na płaską powierzchnię, wlać rozpuszczony ciepły miód i wymieszać. Cały szas siekając nożem całą masę, dodać po kolei cukier, proszek do pieczenia, przyprawy, kakao, masło oraz jajko. Następnie należy po 1 łyżce wlewać do ciasta mleko i zagniatać, aż ciasto stanie się gładkie, jednolite i będzie przypominać kruche ciasto. Uwaga! Nie musimy wykorzystywać całego mleka! Ciasto powinno się wyrabiać przez 10 minut, a następnie rozwałkować na placek o grubości pół centymetra. Pierniczki wykrawamy za pomocą foremek i pieczemy na papierze do pieczenia około 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Pierniczki można udekorować w dowolny sposób.