Ciasto śliwkowe

Składniki:
  • Cukier 15 dag
  • Jajka 2 szt.
  • Mąka 1 szklanka
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Szczypta soli
  • Śliwki 15 średnich owoców
  • Cukier brązowy 2 łyżki
  • Cynamon mielony 1 łyżeczka
  • Masło JOGO 12 dag
Przygotowanie:

Miękkie masło ubić z cukrem, dodać sól oraz jajka. Jajka dodawać po jednym oraz dokładnie zmiksować masę po każdym jajku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajeczno-maślanej. Wymieszać wszystko na gładką masę. Formę na ciasto o średnicy około 2 cm wysmarować od środka masłem lub olejem śliwki rozkroić na pół, a cukier wymieszać z cynamonem. Na dno formy wyłożyć ciasto, wyrównując je. Śliwki ułożyć na ciasto w dowolny sposób, jednak lekko zatapiając je w cieście. Posypać ciasto cukrem, wymieszanym z cynamonem. Piekarnik wstępnie rozgrzać do 180 stopni, wstawić do niego ciasto i piec około 40 minut.
Podawać ciasto śliwkowe najlepiej z sosem czekoladowym lub z gałką lodów waniliowych JOGO.
Życzymy smacznego!

Sprawdź inne przepisy: