
Ciasto śliwkowe
Składniki:
- Cukier 15 dag
- Jajka 2 szt.
- Mąka 1 szklanka
- Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- Szczypta soli
- Śliwki 15 średnich owoców
- Cukier brązowy 2 łyżki
- Cynamon mielony 1 łyżeczka
- Masło JOGO 12 dag
Przygotowanie:
Miękkie masło ubić z cukrem, dodać sól oraz jajka. Jajka dodawać po jednym oraz dokładnie zmiksować masę po każdym jajku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajeczno-maślanej. Wymieszać wszystko na gładką masę. Formę na ciasto o średnicy około 2 cm wysmarować od środka masłem lub olejem śliwki rozkroić na pół, a cukier wymieszać z cynamonem. Na dno formy wyłożyć ciasto, wyrównując je. Śliwki ułożyć na ciasto w dowolny sposób, jednak lekko zatapiając je w cieście. Posypać ciasto cukrem, wymieszanym z cynamonem. Piekarnik wstępnie rozgrzać do 180 stopni, wstawić do niego ciasto i piec około 40 minut.
Podawać ciasto śliwkowe najlepiej z sosem czekoladowym lub z gałką lodów waniliowych JOGO.
Życzymy smacznego!