
Ciasto ze śliwkami i migdałami
Składniki:
- 150 g twarogu półtłustego zmielonego trzykrotnie JOGO
- 3 łyżki śmietany 12% JOGO
- 75 g masła JOGO roztopionego
- 80 g cukru do wypieków
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 250 g mąki pszennej
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 kg śliwek węgierek
- pół szklanki płatków migdałowych
Przygotowanie:
Umieścić w misie miksera twaróg, śmietanę, przestudzone masło, cukier, wanilię i zmiksować. Do powstałej masy dać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, sól i zmiksować do połączenia się składników. Wysmarować formę masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier przełożyć ciasto i dokładnie rozprowadzić palcami po całej formie. Śliwki węgierki pozbawić pestek, pokroić na ćwiartki i ułożyć na cieście. Posypać płatkami migdałów. Piec w temperaturze 170ºC przez około 40 minut.