Ciasto ze śliwkami i migdałami

Składniki:
  • 150 g twarogu półtłustego zmielonego trzykrotnie JOGO
  • 3 łyżki śmietany 12% JOGO
  • 75 g masła JOGO roztopionego
  • 80 g cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 250 g mąki pszennej
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 kg śliwek węgierek
  • pół szklanki płatków migdałowych
Przygotowanie:

Umieścić w misie miksera twaróg, śmietanę, przestudzone masło, cukier, wanilię i zmiksować. Do powstałej masy dać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, sól i zmiksować do połączenia się składników. Wysmarować formę masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier przełożyć ciasto  i dokładnie rozprowadzić palcami po całej formie. Śliwki węgierki pozbawić pestek, pokroić na ćwiartki i ułożyć na cieście. Posypać płatkami migdałów. Piec w temperaturze 170ºC przez około 40 minut.

Sprawdź inne przepisy: