
Ciasto ze świeżymi owocami
Składniki:
Biszkopt:
- Jajka – 4 szt.
- Cukier – 1 szklanka
- Cukier waniliowy – 1 torebka
- Mąka pszenna – 1 szklanka
- Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka.
Krem:
- Śmietanka JOGO – 30% do ubijania – 500g
- Śmietana luksusowa JOGO 18% – 100g
- Cukier – 100g
- Cukier waniliowy – 1 torebka
Warstwa owocowa:
- Truskawki świeże – 500g
- Galaretka truskawkowa – 1 opakowanie
Do nasączania biszkoptu:
Likier Advocat rozcieńczony w połowie szklanki mleka JOGO – 3 łyżki (jeśli ciasto będzie przeznaczone dla dzieci, można nasączyć po prostu słodzonym mlekiem).
Przygotowanie:
Biszkopt najlepiej jest upiec wcześniej, a później złożyć tort w formie. Jajka należy ubijać do czasu, aż masa nie powiększy się dwukrotnie, następnie stopniowo wsypywać cukier oraz cukier waniliowy, ciągle ubijając, zanim cukier się rozpuści. Przelać masę do dużej miski i powoli przesiać do niej mąkę i ostrożnie wymieszać ciasto. Dno formy do pieczenia z odpinaną obręczą wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do środka ciasto. Biszkopt należy piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 25-30 minut. Po wystudzeniu biszkoptu, nie wyjmując go z formy, nasączyć mlekiem z likierem lub mlekiem słodzonym. Aby zrobić krem, należy ubić schłodzoną śmietankę 30% że śmietaną, cukrem i cukrem waniliowym. Wyłożyć krem na biszkopt i wstawić do lodówki na 2-3 godziny, aż krem dobrze stężeje. W międzyczasie należy zrobić galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Truskawki umyć i usunąć listki, następnie wyłożyć je na ciasto w dowolny sposób, w całości lub pokrojone, a następnie zalać galaretką i wstawić z powrotem do lodówki na czas, wskazany na opakowaniu galaretki. Kiedy galaretka stężeje, ciasto należy wyjąć z formy, otwierając ją i ostrożnie przełożyć na talerz. Podawać do kawy czy herbaty.
Życzymy smacznego!