Ciepła szarlotka z gałką lodów waniliowych

Składniki:

 (na 3-4 porcje)

  • Jajka – 3 duże
  • Mąka pszenna – 1 szklanka
  • Cukier – 1 szklanka
  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • Cynamon – 2 łyżeczki
  • Lody waniliowe JOGO – około 2 łyżki na 1 porcję
Przygotowanie:

Jajka ubić mikserem razem z cukrem naa białą puszystą masę. Dodać stopniowo mąkę i także ubić. Dodać Proszek do pieczenia, wymieszać. Jabłka obrać, oczyścić z pestek, pokroić w kostkę. Obtoczyć jabłka w cynamonie. Formę do pieczenia wysmarować masłem lub olejem. Na dno formy wylać jedną czwartą ciasta, wyłożyć na nie jabłka, następnie zalać jabłka pozostałym ciastem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika formę, piec około 20-30 minut, sprawdzając wykałaczką, że ciasto od środka jest suche.
Podawać na ciepło z gałkami lodów waniliowych. Można udekorować ciasto listkami mięty.
Życzymy smacznego!

Sprawdź inne przepisy: