Czekoladowa Panna Cotta – Przepis

 

Składniki na 4 porcje:
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 250 ml mleka JOGO
  • 3 łyżeczki żelatyny + odrobina zimnej wody
  • 120 g czekolady (w zależności jaką lubicie)
  • 1,5 łyżki kakao
  • Dowolne owoce do dekoracji, najlepiej pasują wiśnie.
Przygotowanie:

Żelatynę wsyp do ciepłej wody i zostaw na 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając. Śmietanę kremówkę i mleko JOGO, mieszając, trzymaj na ogniu, aż zaczną się gotować. Dodaj czekoladę i kakao. Mieszaj do czasu, aż wszystkie składniki się połączą. Dodaj żelatynę i dokładnie mieszaj, do czasu aż się rozpuści. Gotowy deser przelej do ładnych szklanek lub do foremek i pozostaw do ostygnięcia i wstaw do lodówki na całą noc. Ozdób za pomocą rozpuszczonej czekolady i ulubionych owoców.

Sprawdź inne przepisy: