
Czekoladowa Panna Cotta – Przepis
Składniki na 4 porcje:
- 300 ml śmietany kremówki
- 250 ml mleka JOGO
- 3 łyżeczki żelatyny + odrobina zimnej wody
- 120 g czekolady (w zależności jaką lubicie)
- 1,5 łyżki kakao
- Dowolne owoce do dekoracji, najlepiej pasują wiśnie.
Przygotowanie:
Żelatynę wsyp do ciepłej wody i zostaw na 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając. Śmietanę kremówkę i mleko JOGO, mieszając, trzymaj na ogniu, aż zaczną się gotować. Dodaj czekoladę i kakao. Mieszaj do czasu, aż wszystkie składniki się połączą. Dodaj żelatynę i dokładnie mieszaj, do czasu aż się rozpuści. Gotowy deser przelej do ładnych szklanek lub do foremek i pozostaw do ostygnięcia i wstaw do lodówki na całą noc. Ozdób za pomocą rozpuszczonej czekolady i ulubionych owoców.