
Czekoladowy tort naleśnikowy
- ciasto na naleśniki:4 szklanki mąki pszennej
4 szklanki mleka 2% JOGO
3 jajka
3 łyżki oleju rzepakowego
duża szczypta soli - na masę:
4 opakowania czekoladowego serka „Kaśka” - na polewę czekoladową
150 g. gorzkiej czekolady
ok. 1/4 szklanki mleka
Mąkę, sól i połowę mleka dokładnie wymieszać, najlepiej mikserem, dodać jajka i jeszcze trochę mleka, miksować do chwili kiedy powstanie jednolite ciasto.
Na koniec wlać olej i ponownie wymieszać. Ciasto powinno mieć gęstość rzadkiej śmietany. Następnie na rozgrzanej patelni smażymy cienkie naleśniki. Odstawiamy je do całkowitego wystygnięcia. Naleśniki przekładamy niewielką ilością serka czekoladowego „Kaśka” i rozsmarowujemy go równą warstwą, układając jednego na drugim. W tym celu można użyć rantu cukierniczego lub brzegu od tortownicy, dzięki czemu warstwy będą układać się równo, bez przesunięć. Kiedy wszystkie naleśniki i serki są już wykorzystane, tort wstawiamy do lodówki na 2-3 h lub na całą noc. Dobrze schłodzony tort polewamy czekoladą.
Przechowujemy w lodówce.
Tort kroimy ostrym nożem, jeśli jest dobrze schłodzony bardzo ładnie się kroi.
Smacznego.