Domowa ciabatta

Składniki:
  • Woda – 260ml
  • Drożdże instant – 4g
  • Mąka pszenna – 250g
  • Sól – 1 szczypta
  • Cukier – 0,5 łyżeczki
  • Masło JOGO do smarowania
Przygotowanie:

Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, dodajemy całą mąkę, sól i cukier. Za pomocą miksera na wysokich obrotach mieszamy ciasto przez około 10 minut, dopóki nie stanie się ono jednorodne i zacznie odstawać od brzegów miski. Jeżeli ciasto nie zbiera się w „kulę”, to można podsypać je mąką, po łyżeczce. Zostawiamy ciasto najlepiej pod przykryciem z folii spożywczej w ciepłym miejscu na około 2-3 godziny. Powinna wyjść nam puszysta masa z pęcherzykami. Po odczekaniu 2-3 godzin wylewamy ciasto na blat, gęsto podsypany mąką, już go nie mieszając. Przełożyć ciasto na pergamin i pozostawić pod ściereczką na około 40 minut do ponownego wyrośnięcia. Nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni wraz z blachą i przełożyć na niego pergamin z ciastem. Pieczemy 40 minut. W międzyczasie trzeba 2 razy spryskać ciasto wodą. Gotowy chleb warto ostudzić pod ściereczką, a później podawać smarując masłem JOGO.
Życzymy miłego śniadania z naszą ciabattą i masłem JOGO

Sprawdź inne przepisy: