Domowy chlebek pszenny z maślanką JOGO

Składniki:
  • 1/2 kilograma mąki pszennej
  • 3/4 szklanki maślanki JOGO
  • 3 dag świeżych drożdży
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta mieszanki prowansalskiej
  • 1,5 łyżeczki cukru
Przygotowanie:

Do przesianej przez sito mąki dodaj sól i zioła, wymieszaj na sucho, usyp kopczyk i zrób wgłębienie, do którego wsyp pokruszone drożdże. Posyp je cukrem i polej niewielką ilością ciepłej wody, do zakrycia zaczynu. Odczekaj kilka minut, aż na powierzchni zaczynu pojawi się pianka. Dodaj maślankę oraz olej i taką ilość wody, aby otrzymać typowe drożdżowe ciasto; niezbyt luźne i niezbyt gęste. Wyrób ciasto, aż zacznie odstawać od dłoni, spłaszcz je w misce. Nakryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na godzinę. Przygotuj formę 36 cm x 10 cm, wysmaruj ją olejem. Wyrośnięte ciasto przerób kilka razy i uformuj z niego podłużny wałek, przełóż do formy, gdzie jeszcze pozostaw na około 15 minut. Rozgrzej piekarnik do 195o . Posmaruj ciasto mlekiem, wygładź mokrą dłonią i wstaw do piecyka na półkę ciut wyżej niż środkowa, grzanie góra – dół, bez termoobiegu. Po upływie 30 minut obniż temperaturę o 10o i pozostaw na dalsze 20-25 minut. Sprawdź ciasto wbijając patyczek, jeśli jest suchy, chleb można wyjąć, po chwili także z foremki; odwróć go spodem do góry, by mógł odparować. Gotowe – smacznego!