Faworki

Składniki:
  • mąka pszenna – 2 szklanki
  • żółtka jaja – 4
  • spirytus – 1 łyżka
  • cukier – pół łyżeczki
  • sól – pół łyżeczki
  • kwaśna śmietana JOGO – 5 dużych łyżek
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
Przygotowanie:

  • Wymieszać mąkę z cukrem i solą, a następnie dodać żółtka, spirytus i śmietanę. Zagnieść ciasto na jednolitą masę.
  • Na blacie posypanym mąką rozwałkować ciasto na cienką warstwę, a potem pokroić najpierw na paski o szerokości ok. 3- 4 cm, następnie na prostokąty lub równoległoboki o długości ok. 9- 10 cm. Każdy kawałek naciąć w środku i przez nacięcie przeciągnąć jeden koniec.
  • Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Po osączeniu na ręczniku papierowym z tłuszczu i ostygnięciu, posypać cukrem pudrem.

Sprawdź inne przepisy: