Faworki ze śmietaną JOGO

Składniki:
  • 400 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajo
  • 5 żółtek
  • odrobina soli
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 6 łyżek śmietany 18% JOGO
  • 1 łyżka spirytusu
  • 2 litry oleju
  • cukier puder
Przygotowanie:

Przesiej mąkę do miseczki, dodaj proszek do pieczenia i sól, wymieszaj. Osobno ubij jajko i żółtka z cukrem do uzyskania puszystej piany. Do mąki dodaj pianę, śmietanę i spirytus, zmiksuj. Z połączonych składników zagnieć gładkie ciasto, uformuj z niego kulę, zawiń w folię spożywczą i odstaw na 45 minut w temperaturze pokojowej. Po tym czasie ciasto ponownie zagnieć i rozwałkuj na placek, złóż na pół i ponownie rozwałkuj, czynność powtarzaj kilka razy. Podziel ciasto na cztery części i każdą kolejno rozwałkuj na cienkie placki. Pozostałą część ciasta ciągle trzymaj owiniętą w folię. Wytnij nożem z placków ścięte na końcach prostokąty, krótsze od średnicy garnka, w którym będziesz je smażyć. Na środku każdego paska zrób nacięcie i przewlecz przez nie jeden koniec ciasta, formując faworek. Gotowe faworki trzymaj pod ściereczką przed upieczeniem.
Rozgrzej olej w szerokim garnku do 180o , smaż faworki po kilka sztuk do uzyskania złotego koloru. Po wyjęciu z garnka układaj na ręczniku papierowym, po ostudzeniu posyp cukrem pudrem. Smacznego!

 

Przepis na twarożek z rzodkiewką na macy

Składniki:
  • twarożek JOGO ze szczypiorkiem
  • maca
  • pęczek rzodkiewki
Przygotowanie:

Twarożek rozsmarować na macy, najlepiej tuz przed przyjściem gości, aby nie zwilgotniały, ozdobić rzodkiewką i – gotowe. Smacznego!