Przepis na grecki sos tzatziki

Składniki:
- 300 g jogurtu greckiego JOGO
- 200 ml kefiru JOGO
- 200 g ogórków świeżych
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/4 szklanki świeżej mięty
- pęczek koperku
- sól
- biały pieprz
Przygotowanie:
Ogórek umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne, zetrzeć do miski na tarce o dużych oczkach, posolić i odstawić na pięć minut. Po tym czasie bardzo dokładnie odcisnąć go z soku. Do miski ze startym ogórkiem dodać jogurt grecki oraz kefir, przeciśnięty przez prasę czosnek, oliwę z oliwek, posiekane zioła – miętę i koperek. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Przygotowany sos odstawić do lodówki na godzinę. Smacznego grillowania!